Juny 2016



La Generalitat activa una línia de finançament de 10 milions d'euros per fomentar la innovació oberta entre start-ups i empreses consolidades

ACCIÓ

La Generalitat de Catalunya ha activat una línia de finançament de 10 milions d’euros amb l’objectiu de fomentar i impulsar la innovació oberta entre start-ups i empreses consolidades. Aquesta línia de finançament per a l’emprenedoria corporativa, impulsada per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, la gestionaran la pròpia ACCIÓ i l’ICF.

A través d’aquesta línia, l’entitat financera pública catalana co-invertirà fins a 10 milions d’euros -mitjançant préstecs participatius d’entre 50.000 i 200.000 euros-, en les empreses innovadores de nova creació que rebin una inversió del mateix import per part d’una empresa consolidada. La coinversió permetrà, d’una banda, que les start-ups puguin desenvolupar el seu model de negoci, i de l’altra, que les companyies més consolidades inverteixin en innovació i accedeixin a la que desenvolupen aquestes empreses emergents.

És una estratègia que neix després de detectar que la innovació més disruptiva prové de les empreses emergents i de la voluntat d’amplificar-ne el seu impacte a tota la indústria. Aquesta línia de finançament forma part del programa ‘Innovar a través d’start-ups’ impulsat per ACCIÓ, que dóna eines a les corporacions perquè dissenyin estratègies d’innovació basades en el treball conjunt amb empreses emergents.

Consulteu la notícia.



La UdL, present a l'Atles de la Innovació a Catalunya 2016

Atles de la Innovació

La Casa de Convalescència de Barcelona va acollir el dimecres 15 de juny la presentació pública de l’ “Atles de la innovació a Catalunya” impulsat per la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI).

En aquesta segona edició de l’Atles s'han recollit divuit experències de cooperació universitat-empresa, totes elles amb un alt impacte innovador. Un d'aquests divuit casos és el protagonitzat per la Unitat de Millora Genètica i Gestió del Porcí de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida, vinculada al centre Agrotecnio, i el Grup Batallé. Com a resultat de la seva col·laboració, iniciada fa quinze anys, el Grup Batallé està desenvolupant actualment un sistema integral de millora de la qualitat de la carn i aplicant un marcador genètic patentat per la UdL que permet identificar els porcs més predisposats a generar greix amb més contingut d'àcid oleic.

Cada any s’escullen casos d’estudi per tal de descriure i difondre experiències de cooperació entre grups de recerca de les universitats públiques catalanes i empreses. L'objectiu és mostrar, des d'àmbits i casos molt diversos entre ells, els elements que intervenen en aquesta col·laboració.

L’acte de presentació, especialment adreçat a tots aquells responsables de la recerca i la innovació a empreses i universitats, va comptar amb la participació d’alguns dels integrants de les experiències seleccionades.

Consulta la notícia.

En el següent enllaç podreu consultar les imatges de l'acte: https://flic.kr/s/aHskyA6y9s

Consulta el cas "Pernils amb pedigrí"



La UdL, Hesoft Group i el Santa Maria creen una 'app' per deixar de fumar

Hesoft Group

Investigadors del grup recerca de Computació distribuïda de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), professionals de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital universitari de Santa Maria, i de l'empresa sorgida del Trampolí Tecnològic de la UdL especialitzada en el disseny i desenvolupament de solucions de telemedicina, Hesoft Group, han tornat a unir esforços en la lluita contra el tabac.

Després -ara fa sis anys- d'haver desenvolupat el programari CP-F de control i gestió de pacients fumadors a partir de missatges telefònics SMS, aquests professionals han creat una aplicació per a telèfons mòbils (amb sistema operatiu Android), amb l'objectiu de minimitzar al màxim el risc de recaiguda dels pacients, tot oferint-los un contacte continu amb els professionals sanitaris a través d'una xat similar al WhatsApp.

L'app, disponible en català, castellà i anglès, ofereix un xat privat entre pacient i terapeuta i un xat públic amb els altres pacients. A més, els usuaris reben missatges periòdics de control on se'ls mostren estadístiques i els assoliments en relació als dies sense fumar, els diners estalviats, així com els efectes positius en la salut que suposa l'abstinència (disminueixen els nivells de nicotina i monòxid de carboni, augmenta la capacitat pulmonar, etc.).

Aquesta eina terapèutica, que està a punt d'obtenir la validació de TicSalut -que ja té el programari CP-F-, vol incloure en un futur consells saludables, alimentaris i esportius, per donar un suport més complet als pacients. Els usuaris que s'hi vulguin donar d'alta no poden fer-ho sense haver passat abans per la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital universitari de Santa Maria, que integren Francesc Abella i Assumpció Vilarasau.

Els creadors de l'app, Josep Cuadrado (Hesoft Group), Francesc Solsona i Jordi Vilaplana (l'EPS), en col·laboració amb l'estudiant Marc Pifarré, tal i com van fer amb CP-F, volen oferir-la a la Xarxa d'Hospitals sense fum de Catalunya.

Consulteu la notícia.



El Govern aprova el finançament que permet executar el Pla d'acció de la RIS3CAT i donar compliment al calendari acordat amb la CE

RIS3CAT

El Govern ha donat llum verda al finançament del Pla d’acció de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, RIS3CAT. Amb l’acord, el Govern posa en marxa la maquinària per accelerar les convocatòries i les actuacions de la RIS3CAT i complir els calendaris acordats amb la Comissió Europea.

El sistema de finançament aprovat permet vehicular 406 milions d'euros del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema d’R+D+I de Catalunya, per generar un volum d’inversió en recerca i innovació superior als 1.000 milions d'euros i minimitzar-ne l’impacte en els pressupostos públics:

- finançament de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’aplicació de les bestretes de prefinançament que preveu el Reglament (UE) 1303/2013 (25 milions d'euros de la bestreta inicial del Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020 per a l’any 2016 i, per a la resta d’anys, bestretes en funció de la despesa justificada);

- aportacions del pressupost de la Generalitat de Catalunya (15 milions d'euros el 2017 i 15 milions d'euros el 2018) i reinversió dels pagaments del FEDER en nous projectes, i

- aportacions de les administracions locals i del sistema d’universitats i recerca, per avançar el FEDER en el marc de les convocatòries en què executen projectes.

Consulteu la notícia.



Baròmetre de la Innovació a Catalunya 2015

Barometre

Aquesta publicació, elaborada per ACCIÓ, recull informació estadística sobre les activitats d'R+D i innovació que han desenvolupat les empreses catalanes al 2015. El baròmetre també avalua els actius intangibles com el Big Data o la innovació associada a la millora de la reputació i el valor de marca.

El Baròmetre de la Innovació a Catalunya és un exercici pioner en l'àmbit internacional quant a l'avaluació de la innovació de les empreses. D'una banda, analitza l'estat de la innovació a Catalunya tenint en compte els nous enfocaments cap a un major pes dels actius intangibles. De l'altra, ofereix informació directa sobre el procés d'innovació de les empreses catalanes, de manera que es redueix el decalatge existent de prop de dos anys en les diferents enquestes i anàlisis sobre innovació oficials.

Principals conclusions

- Augmenta l'activitat d'R+D, especialment en el sector industrial.
- Augmenten els recursos destinats a la innovació.
- Clar binomi innovació-internacionalització.
- El big data cada cop més present en la innovació.
- Augmenta la cooperació internacional en innovació.
- Les empreses innovadores preveuen augmentar la facturació, la productivitat i l'ocupació el 2016.

Consulteu la publicació.



El Govern contempla augmentar un 73% els recursos destinats a la innovació empresarial si s'aproven els pressupostos

Conseller Baiget

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va anunciar ahir que el Govern contempla als pressupostos de la Generalitat un increment del 73% dels recursos destinats a la innovació empresarial, creixent dels 20,5 milions d’euros del 2015 als 35,5 milions d’euros enguany. Baiget va assegurar que “si finalment s’aproven els pressupostos, volem augmentar d’una manera substancial els recursos destinats a programes d’innovació”, subratllant que “és un compromís del Govern”.

“Volem acompanyar des del Govern al teixit empresarial català, que cada vegada hi hagi més empreses que innovin i que considerin la innovació un factor clau per la seva competitivitat”, ha explicat el titular d’Empresa i Coneixement durant la presentació, aquest dilluns al matí, del Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per ACCIÓ. Un document que posa de manifest que “més de la meitat de les empreses catalanes innova i que cada cop les empreses catalanes dediquen més recursos a la innovació: això ens obliga a fer més esforços”, ha sentenciat.

De fet, el Baròmetre revela que el 2015 el 24,1% de les empreses catalanes van adquirir o desenvolupar R+D. Es tracta d’un percentatge superior al registrat el 2014 (un 19,6% va declarar haver desenvolupat activitats d’R+D) i que apunta una tendència a l’alça, amb la previsió que aquest 2016 un 25% de les empreses catalanes haurà dut a terme activitats d’R+D.

Consulteu la notícia.



Agroalimentació i sostenibilitat, als projectes seleccionats de l'UdL-Impuls

UdL Impuls

La Sala de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida ha acollit aquest matí una jornada de presentació dels projectes seleccionats en la darrera convocatòria UdL-Impuls i dels investigadors/es contractats.

La producció porcina, el control de les males herbes resistents a herbicides, els sistemes d'energia solar innovadors i el benestar de les persones són alguns dels temes que centren els projectes de recerca seleccionats de la UdL i que es desenvoluparan amb la col·laboració de diferents empreses, espanyoles i internacionals.

Projectes seleccionats

La convocatòria de l'UdL-impuls 2015 inclou un total de sis projectes: Millora i valorització de la tecnologia IPF-UdL per a producció porcina orientada a incrementar el seu potencial innovador i beneficis de la seua aplicació comercial, liderat pel catedràtic de l'ETSEA Jesús Pomar, amb la col·laboració de Vallcompanys i Exafan S.A.; Estratègies, instruments i tecnologies per a la gestió sostenible de males herbes, del també catedràtic de l'ETSEA Jordi Recasens, amb les multinacionals Bayer CropScience, BASF, Du Pont de Nemour, Syngenta i Gaena; Sistemes solars innovadors per a integració arquitectònica, de Daniel Chemisana i amb el suport de l'empresa IASO S.A.; L'impacte de les interrelacions entre política i societat en el benestar de les persones a les comarques de Lleida, amb el degà de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, Carles Alsinet, i la firma User FeedBack Systems; Estudi metabolòmic, lipidòmic i proteòmic en mostres de cervell d'un model animal d'obesitat, del professor de Medicina Manel Portero amb el grup d'alimentació infantil Ordesa; i un projecte de computació en núvol per a la gestió i logística eficient de granges de porcí, liderat pel professor Lluís Miquel Pla i amb l'ajuda d'Agrifood SL.

El programa UdL-Impuls es va posar en marxa l'any 2010 amb l'objectiu de potenciar la col·laboració en projectes de R+D+i entre els grups de recerca de la Universitat i les empreses. Va permetre la posada en marxa de 10 programes d'investigació sobre temes com ara la robòtica aplicada a la recollida de fruita, els nous mètodes de predicció per al conreu de tòfona o el control de plagues.

La UdL compta amb el suport de Banco Santander, a través de Santander Universidades, per al desenvolupament d'aquesta activitat, entre altres, amb una aportació d'un milió d'euros per cinc anys. A l'octubre s'obrirà una nova convocatòria per a investigacions que es desenvolupin en el període 2017-2019.

Consulteu la notícia.



4ª edició "Premios Emprendeduría 2016"

Premios Emprendeduría

La Fundació Caixa d'Enginyers llança la 4ª edició dels Premis Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

L'objectiu és premiar al talent i a l'excel·lència professional de les empreses que emergeixen actualment en la nostra societat amb l'objectiu de potenciar el seu negoci i així beneficiar el seu desenvolupament.

Es premiarà als 3 projectes seleccionats pel jurat entre aquells que han presentat candidatura amb 5.000€ a cadascun, subjectes a retenció i liquidats en un compte de Caixa d'Enginyers.

La data límit de presentació de projectes és el 30 d'octubre de 2016.

Consulteu més informació.



Bizbarcelona aplega emprenedors i pimes en una edició marcada per l'impuls a l'economia social

Bizbarcelona

Bizbarcelona by Barcelona Activa ha tancat la seva sisena edició al recinte de Montjuïc, confirmant-se com l'esdeveniment de referència per a la dinamització del teixit empresarial i de l'activitat emprenedora a la ciutat i a Catalunya. Aquest any s'ha apreciat una major professionalització del perfil del visitant -ja que la meitat dels assistents són autònoms i tenen empresa pròpia-. El percentatge restant el configuren persones emprenedores amb idees de negoci o projectes recentment iniciats, entre les quals es constata un creixent interès per les iniciatives d'economia social.

En dos dies d'intensa activitat, Bizbarcelona ha visualitzat l'enorme potencial de l'ecosistema emprenedor i de l'activitat empresarial barcelonina i catalana i ha aglutinat les eines i suport que els ofereixen diferents entitats públiques i privades que durant tot l'any fomenten programes i serveis per a la promoció econòmica i acompanyament de negocis incipients o consolidats.

Activitats i àrees

Els primers resultats del saló recullen més de 2.000 contactes entre emprenedors i representants d'una trentena d'entitats inversors al Mercat de finançament; 620 entrevistes entre pimes interessades a exportar i experts en internacionalització de la Cambra de Barcelona i CaixaBank; 532 sessions personalitzades d'assessorament en emprenedoria, empreses i economia social; més d'un miler de contactes en l'Speed Dating, prop de 200 trobades en l'àrea Reempresa, i més de 1.500 missatges al Mur. En aquesta edició, que per primera vegada s'ha obert al món de l'economia social, s'han registrat 13.890 visitants, un 12% més que el 2015.

Aquest any Bizbarcelona -que s'ha dividit en les àrees Bizemprèn per a emprenedors, Bizpimes per a empreses, Bizeconomía social per promoure iniciatives i negocis amb impacte social, i Bizfranquicias amb ensenyes que busquen expandir la seva xarxa comercial a Catalunya -, ha comptat amb un total de 200 conferències, 366 ponents, 25 activitats de networking, i 85 expositors.

La inclusió d'un eix dedicat a l'economia social, ha tingut una excel·lent acollida per part del públic. S'han celebrat conferències, activitats de networking i entrevistes d'assessorament específiques sobre aquesta temàtica per les quals han passat més de 1.300 persones.

El saló Bizbarcelona by Barcelona Activa, organitzat per Fira de Barcelona, està promogut per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, la Diputació de Barcelona, PIMEC i la Cambra de Comerç de Barcelona. També hi col·laboren aportant continguts i promocionant l'esdeveniment més d'un centenar d'entitats que formen part de la Bizcommunity.

La propera edició de Bizbarcelona tindrà lloc els dies 31 de maig i l'1 de juny de 2017.

Consulteu la notícia.



La qualitat i la solidesa dels projectes, punts forts de l'emprenedoria catalana

GEM

L’emprenedoria a Catalunya és de més qualitat tant en els motius que justifiquen els projectes emprenedors com pel que fa al seu índex de supervivència i consolidació. Aquesta és la principal conclusió de l’últim Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2015, informe promogut pel Departament d’Empresa i Coneixement i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d’Empresa sota la direcció de Carlos Guallarte i en el marc de l’Observatori de la Petita i Mitjana Empresa. El GEM és un projecte internacional en què hi participen 62 països de tot el món.

L’índex d’activitat emprenedora (TEA, segons les seves sigles en anglès) mostra que el 6,42% de la població adulta catalana (18 a 64 anys) estava involucrada en activitats emprenedores en fase inicial (tant projectes naixents com nous). Desglossant el percentatge, la motivació d’emprenedoria per oportunitat –qui emprèn ho fa perquè té una idea i sap com materialitzar-la i treure-hi rèdits- se situa en el 5,2%, bastant per sobre del nivell espanyol (4,2%) i molt a prop dels registres europeus (5,8%). Pel que fa a la motivada per necessitat –qui emprèn ho fa perquè no troba feina per compte d’altri-, aquesta ha baixat 6,6 punts des del 2012, i s’ha situat en l’1,2%, per primera vegada en els últims cinc anys per sota dels valors espanyols i europeus (1,4% i 1,5% respectivament) En conjunt, això fa que la relació entre ambdues taxes (4.49) situï Catalunya en línia amb les economies basades en la innovació i per sobre de les mitjanes europea (3.98) i espanyola (2.96).

A aquesta dada positiva s’hi suma la solidesa dels projectes emprenedors a Catalunya. En aquest capítol, les iniciatives empresarials consolidades (de més de 3 anys i mig) representen el 10% de la població adulta de Catalunya i assoleixen així després dels últims quatre anys els seus nivells més alts.

Perfil de l’emprenedor català

L’estudi també fa una radiografia de l’emprenedor català. L’any 2015 la mitjana d’emprenedors potencial, naixents, nous i en fase inicial se situava al voltant dels 38-39 anys. L’edat dels consolidats, en canvi, pujava 10 anys fins arribar als 48. En el nostre país els joves (19-34 anys) segueixen sent el segment de la població amb una TEA més elevada (7,4%), per sobre de la mitjana espanyola (6%) però per sota de l’europea (8,7%).

Un altre fet destacable és que aquest 2015 augmenta la participació de dones emprenedores, en tant que es redueix al mínim la diferència entre gèneres en aquest capítol. De fet, les TEA són: 6,4% la masculina i 6,2% la femenina, un registre, aquest segon, que situa Catalunya per sobre de la mitjana europea (5,3%). A Espanya, per contra, el gap entre homes i dones encara es manté (6,4% vs 5%).

Consulteu l'Estudi GEM Catalunya 2015.

Consulteu la notícia.