Març 2014



Oberta la Convocatòria per participar al XIX Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ

XIX Fòrum d'Inversió

El XIX Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ és el principal punt de trobada entre emprenedors i inversors a Catalunya. És el marc en el qual emprenedors i inversors tenen l'oportunitat de fer networking per conèixer-se i fer negoci, mentre analitzen conjuntament l'atractiu i les possibilitats d'inversió en les iniciatives empresarials. A banda d'aquest procés, els emprenedors finalistes presenten els seus projectes davant del públic per aconseguir-ne finançament i els inversors cerquen els millors projectes on participar. És l'oportunitat de trobar i de ser trobat.

Fins al 7 d'abril de 2014, tots els emprenedors amb projectes empresarials que s'ajustin als criteris poden optar a ser seleccionats per participar en el Fòrum d'Inversió.

El XIX Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ se celebrarà el proper 16 de juliol de 2014. A la darrera edició el Fòrum va reunir a més de 700 assistents, entre emprenedors, inversors privats i fons de capital risc. Es van presentar els 21 millors projectes, seleccionats prèviament, als més de 150 inversors privats i fons de capital risc presents.

El Fòrum d'Inversió ha estat una de les iniciatives que van contribuir a la consecució del guardó a Catalunya com a Regió Emprenedora (EER) l'any 2012 atorgat pel Comitè de les Regions de la UE. Aquest reconeixement internacional mostra el compromís d'ACCIÓ amb les pimes i els emprenedors i la capacitat del Fòrum d'Inversió per afavorir fonts alternatives de finançament i networking als emprenedors.

Consulteu més informació.



La 3a edició del Concurs VALORTEC premia els millors plans de negoci de tecnologies sorgides de les universitats catalanes

Premis VALORTEC

La 3a edició del Concurs VALORTEC, organitzat per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ, ha premiat els millors plans de negoci de noves tecnologies sorgides de les universitats catalanes.

El concurs es divideix en dues categories que responen a les vies més comuns per transferir una tecnologia al mercat: la creació d'una spin-off o empresa de base tecnològica, i la comercialització d'una patent.

El guanyador del millor Pla de Negoci de Creació d'una Empresa ha estat el Departament de Química Analítica de la Universitat de Barcelona, que ha desenvolupat un producte pioner per mesurar la radioactivitat. Es tracta d'un producte sòlid que supera les limitacions dels sistemes actuals: no genera residus tòxics, té una durada més llarga i el seu cost és inferior. Es podrà aplicar en centrals nuclears, hospitals, farmacèutiques i laboratoris.

El primer premi corresponent a la categoria Pla de Negoci de Comercialització de Patents se l'ha endut el grup CELBIOTECH de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha ideat una nova substància líquida que permet la impermeabilitat dels materials. La primera aplicació prevista és per al paper i li aporta les propietats del plàstic. El nou producte suposa una revolució per al sector del packaging i una millora per al medi ambient.

L’objectiu final del Concurs VALORTEC és convertir el coneixement en negoci. La tercera edició ha rebut prop de 50 propostes, d’entre les quals el jurat n’ha escollit 20 (10 per categoria). Tots els finalistes han disposat d’un programa de formació de 25 hores per preparar el pla de negoci i han pogut presentar-lo davant d’especialistes en explotació de tecnologies.

El jurat del concurs està format per representants d’ACCIÓ, Centre CINC, Arvor Consulting, EAE Business School, IESE, Rousaud Costas Duran i Oficina Ponti. Els guanyadors han rebut una dotació econòmica de 5.000 euros en el cas dels primers premis, i de 2.000 euros els segons. A banda, tots gaudiran d’un servei d’assessorament gratuït per part dels membres del jurat i patrocinadors del concurs.

Consulteu més informació.



"la Caixa" i el CDTI llancen un nou fons de capital risc per impulsar les empreses biotecnològiques

Fons de capital risc

"la Caixa", a través de la seva gestora de capital risc, Caixa Capital Risc, ha llançat un nou vehicle d'inversió, Caixa Innvierte BioMed II, en col·laboració amb el Ministeri d'Economia i Competitivitat, a través del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), en el marc de la iniciativa INNVIERTE.

L'objectiu de Caixa Innvierte BioMed II és cobrir la necessitat d'inversió en les etapes de creixement d'empreses del sector de les ciències de la vida a Espanya i acompanyar-les fins el seu següent estadi de maduració. El vehicle invertirà en el capital de cada companyia un mínim de 500.000 euros i un màxim de 4'5 milions d'euros. S'estima que la inversió mitjana per operació serà de 2'5 milions d'euros.

Caixa Innvierte BioMed II tindrà un volum dd'inversió de 35 milions d'euros, quantitat aportada majoritàriament per Criteria CaixaCorp i el CDTI.

Caixa Capital Risc va crear el seu primer fons especialitzat en el sector de la biotecnologia a finals de 2011, amb Caixa Capital BioMed. Des de llavors, el vehicle ha invertit un total de 14 milions d'euros en 13 companyies, que han captat més de 18 milions d'inversió privada nacional i internacional als seus projectes empresarials.

A partir d'ara, Caixa Capital BioMed finalitza el seu període d'inversió i es centrarà en la creació de valor de les seves companyies participades. Les noves inversions en el sector es canalitzaran a través del nou fons Caixa Innvierte BioMed II.

Consulteu més informació.



Premi Duran Farell d'Investigació Tecnològica

Premi Duran Farell

El Premi Duran Farell del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya té com a finalitat incentivar l'excel·lència investigadora mitjançant el reconeixement de la qualitat d'un treball de recerca dut a terme en el camp de la tecnologia durant els darrers tres anys. El Premi té una periodicitat biennal.

Les candidatures han de correspondre a investigadors o grups de recerca que hagin dut a terme el treball de recerca a Espanya. Els treballs han d'haver estat finançats amb fons propis o públics. Les candidatures les han de proposar departaments o instituts universitaris, centres de recerca, col·legis professionals o fundacions.

L'import del premi, que no es pot dividir, és de 30.000 euros. Si es premia un equip, el premi es concreta en l'investigador o investigadora principal i s'esmenta la resta de membres del grup.

El termini per presentar candidatures finalitza el 16 de maig de 2014 a les 14.00 hores.

Consulteu més informació.



RedEmprendia Spin2014 es posa en marxa per impulsar el talent emprenedor universitari

Spin2014

RedEmprendia, la xarxa universitària iberoamericana per al desenvolupament tecnològic, la transferència i la innovació, inaugura el programa Spin2014, que culminarà el proper mes d'octubre a Mèxic. Aquesta iniciativa representa la segona edició del fòrum internacional bianual iniciat fa dos anys a Madrid amb més de 300 projectes emprenedors, 40 inversors i 60.000 euros en premis.

El programa, que inclourà xerrades, debats, formació, sessions de networking i concursos, arrenca les seves activitats amb l'obertura de tres programes d'emprenedoria universitaris per reforçar les diferents etapes del desenvolupament empresarial: l'IDEup, per madurar idees emprenedores; el Model2Market, per accelerar models de negoci innovadors; i l'SmartMoney4Stars, dirigit a spin-off i start-ups que vulguin reforçar el seu creixement amb la cerca de finançament.

El termini per participar en IDEup estarà obert fins el 30 d'abril de 2014. Les propostes per participar al Model2Market poden inscriure's fins el 15 de maig de 2014. I les empreses interessades en assistir al SmartMoney4Stars poden sol·licitar la seva assistència fins el 15 de maig de 2014.

La informació sobre els tres programes i les seves bases per participar estan disponibles en www.redemprendia.org/spin.

A més a més, el programa d'enguany posa especial atenció a la figura de la dona emprenedora, que protagonitzarà una línia d'acció estratègica sota el títol M3: Mujeres que Mueven el Mundo.

Les activitats de Spin2014 culminaran en la Ciutat de Mèxic, en el Centre Cultural Universitari Tlatelolco, on se celebraran dos intenses jornades els dies 29 i 30 d'octubre de 2014.

RedEmprendia ha organitzat l'Spin2014 amb la col·laboració de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, l'Institut Politècnic Nacional, el Tecnològic de Monterrey, Universia, i Banc Santander, que patrocina totes les seves activitats a través de la Divisió Global Santander Universitats.

Consulteu més informació.



Programa YUZZ "Jóvenes con ideas"

Programa Yuzz

El Centre Internacional Santander Emprendimiento ha anunciat el llançament de la cinquena edició del Programa YUZZ "Jóvenes con Ideas" per a la promoció del talent jove i l'esperit emprenedor. En les quatre edicions anteriors s'han creat 400 empreses i en el darrer any han participat més de 600 emprenedors.

El programa, dirigit a joves d'entre els 18 i 31 anys, ofereix durant set mesos suport, formació i assessorament per elaborar plans de negoci basats en idees innovadores, de base tecnològica, proposades pels joves seleccionats per participar en el concurs.

La nova edició de YUZZ compta amb el mecenatge de Banc de Santander i la col·laboració de gran quantitat d'entitats públiques i privades compromeses amb el foment de la innovació i de l'emprenedoria.

Els que siguin escollits com els tres millors projectes nacionals rebran una dotació total de 60.000 euros, 30.000 per al primer lloc, 20.000 per al segon i 10.000 euros per al tercer. Els premis locals oferiran als joves l'oportunitat de viatjar a Silicon Valley per conèixer de primera mà el principal referent internacional en innovació. Durant una setmana els guanyadors visitaran empreses tecnològiques emblemàtiques, interactuaran amb diferents agents de l'entorn acadèmic i empresarial i realitzaran activitats de networking.

Amb el programa YUZZ es posa a disposició dels participants una amplia xarxa d'experts integrada per professionals del món de l'empresa, docents i investigadors especialitzats en la innovació i l'emprenedoria. La xarxa està composta per més de 200 experts distribuïts per tot el territori nacional que comparteixen amb els participants la seva experiència docent o professional a través de xerrades, classes magistrals, tallers i altres activitats de formació.

A més podran accedir a qualsevol dels seus centres, un espai de treball localitzat en instal·lacions cedides per entitats col·laboradores amb la infraestructura i l'equipament necessari per al desenvolupament d'activitats de formació i d'assessorament.

La convocatòria per participar en aquest programa romandrà oberta fins el 23 d'abril de 2014.

Consulteu més informació.



Oberta la II Convocatòria del Programa TECNIOspring

TECNIOspring

Ets un investigador/a experimentat interessat en desenvolupar projectes de recerca aplicada?

Vols ampliar la teva formació professional en l'àmbit de la transferència tecnològica?

La Generalitat de Catalunya, a través d'ACCIÓ, vol convidar-te a participar en la segona convocatòria del programa de mobilitat d'investigadors TECNIOspring (www.tecniospring.eu).

El programa TECNIOspring s'emmarca dins les accions Marie Curie de la Comissió Europea i ofereix ajuts a la contractació d'investigadors, de dos anys de durada, per a desenvolupar projectes de recerca aplicada conjuntament amb centres de la xarxa TECNIO (www.tecnio.cat), la xarxa de referència en Transferència Tecnològica de Catalunya.

El programa inclou dos tipus de mobilitat, segons el perfil dels investigadors:

1. Incorporació a un centre TECNIO
2. Sortida a l'estranger + retorn a un centre TECNIO

Addicionalment, els investigadors que rebin l'ajut, podran rebre formació en transferència tecnològica de primer nivell, en el marc del programa.

El termini de presentació de sol·licituds és del 18 de març de 2014 fins el 19 d'abril de 2014.

Consulteu més informació.



Premis EmprendedorXXI

Premi

L'objectiu dels Premis EmprendedorXXI és identificar, reconèixer i acompanyar a les empreses innovadores de recent creació amb major potencial de creixement d'Espanya.

Els premis s'atorguen en dos categories:

- "emprendes": per a empreses innovadores de fins a 2 anys d'activitat. L'aportació econòmica per a cadascuna de les 17 empreses guanyadores autonòmiques és de 5.000 euros. Les tres empreses finalistes obtindran addicionalment l'accés gratuït durant un any a un dels ponts d'internacionalització inclosos en el Programa d'Acompanyament. L'empresa guanyadora estatal obtindrà addicionalment l'aportació econòmica de 20.000 euros en metàlic.

- "creces": per a empreses innovadores de 2 a 7 anys d'activitat, dels sectors Ciències de la Vida, TIME (Telecomunicacions, Internet, Media i Entreteniment) o Industrial/Sostenibilitat. Les 24 empreses seleccionades obtindran "l'Executive Growth Program", curs especialitzat intensiu de 3 dies a càrrec d'ESADE i IESE, una borsa de viatge de fins a 400€, accés preferent als vehicles d'inversió de Caixa Capital Risc i ENISA per a empreses en creixement i accés al programa d'acompanyament per a empreses en creixement de Caixa Capital Risc durant un any. Els nou finalistes obtindran addicionalment l'accés gratuït durant un any a un dels ponts d'internacionalització inclosos en el Programa d'Acompanyament. I les tres empreses guanyadores obtindran addicionalment 50.000 euros cadascuna.

La Fundació "la Caixa" atorga un premi accèsit dotat amb 25.000 euros a l'empresa amb major impacte social. Per atorgar l'accèsit a l'emprenedor social es valorarà la proposta de transformació o impacte social mitjançant una activitat empresarial econòmica i ambientalment sostenible.

Terminis:
- Categoria "emprendes": del 10 de març al 10 d'abril de 2014.
- Categoria "creces": de l'1 al 30 de setembre de 2014.

Podeu consultar més informació.



El Govern aprova la RIS3CAT: l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya

RIS3CAT

El Govern ha aprovat la RIS3CAT, l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya, que ha de garantir que les inversions en recerca i innovació cofinançades per la Unió Europea es tradueixin en creixement econòmic i creació d'ocupació al territori.

La RIS3CAT és fruit d'un treball interdepartamental que s'emmarca en l'estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), el full de ruta del Govern per reactivar l'economia i reorientar el sector productiu cap a un model econòmic més intel·ligent, més sostenible i més integrador. La RIS3CAT és una oportunitat per connectar, a Catalunya, el sistema de recerca i innovació amb el teixit productiu.

Catalunya rebrà, en el període 2014-2020, 1.980 milions d'euros del fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i, del fons social europeu, un 44% més del que va rebre entre el 2007 i el 2013. La Comissió Europea exigeix que l'especialització intel·ligent sigui una condició prèvia per a les inversions en recerca i innovació cofinançades amb fons europeus. Els estats membres i les regions han de detectar les seves potencialitats i concentrar els fons europeus en les activitats econòmiques que realment tinguin capacitat de transformació del territori.

Amb la RIS3CAT, el Govern ha definit les regles del joc perquè siguin els actors econòmics els qui determinin l'especialització futura de Catalunya mitjançant grans apostes concretes d'inversió, en recerca i innovació, sectorials i territorials, que tindran el suport dels fons europeus. L'estratègia pretén combinar instruments d'R+D+i ja consolidats a Catalunya amb instruments nous que permetin impulsar iniciatives de col·laboració en què s'impliquin tant el sistema d'R+D+i com les empreses, les administracions públiques o els usuaris de la innovació.

En els propers mesos, el Govern presentarà la RIS3CAT a la Comissió Europea i concretarà els seus instruments, en diàleg amb els agents del sistema de recerca i innovació, les empreses i l'Administració local. La RIS3CAT és una estratègia que lidera el Govern, però que protagonitzen el agents del sistema de recerca i innovació, que són els que hauran de concretar les agendes conjuntes d'R+D+i que es defineixen a l'estratègia per transformar els sectors i els territoris, i impulsar activitats emergents. La governança de la RIS3CAT implica un sistema de seguiment, d'avaluació i de revisió continuats dels objectius i dels instruments orientat als resultats.

Consulteu més informació.