Juny 2013



Entrevistem a... eGastronomic

eGastronomic

La fusió de dos mercats, l'hostaleria i les noves tecnologies, és un dels principals trets distintius d'eGastronomic, un projecte innovador nascut recentment de la mà de dos joves emprenedors, Gerard Gelonch i Marc Gorgues.

L'objectiu d'eGastronomic és donar a conèixer la cultura gastronòmica i els trets diferenciadors que s'amaguen darrere de cadascun dels restaurants a més d'oferir als seus usuaris la possibilitat de realitzar reserves als establiments adherits gràcies a la implantació d'un innovador model de negoci online per al sector hostaler.

A través d'aquesta entrevista els dos joves emprenedors ens expliquen com sorgeix la idea de negoci, en quin moment es troba l'empresa i quins són els seus objectius.

Vegeu l'entrevista.



Les millors idees del Bizbarcelona 2013

Bizbarcelona

Amb més de 1.800 entrevistes entre inversors i emprenedors, el Bizbarcelona 2013 va tancar 2 dies que van concentrar tot el capital emprenedor i inversor per impulsar i accelerar nous negocis.

Us presentem una selecció de les millors idees d'experts com Enric Jové (tendències digitals), Jerome Engel (lean startup), o Salim Ismail (Singularity University), casos d'èxit com VamCats, Ulabox, Groupalia, el Barça o Probike, i experiències d'emprenedors com Xavier Verdaguer o André Vanyi-Robin, entre d'altres.

Consulteu més informació.



TECNIOSPRING: convocatòria 2013 oberta

TECNIOSPRING

L'objecte d'aquests ajuts és facilitar als centres TECNIO la contractació de personal investigador experimentat per a la realització d'un projecte de recerca aplicada orientat a la transferència tecnològica. La contractació de l'investigador/a anirà lligada a un programa de mobilitat de 24 mesos de durada per tal de potenciar la seva carrera investigadora en el seu àmbit d'expertesa.

El programa contempla dos tipus de projectes subvencionables vinculats a dos tipus de mobilitat:

a) Sortida a l'estranger + retorn:

- Estada d'un any a una entitat d'acollida fora d'Espanya (universitat, centre de recerca, centre tecnològic o departament d'R+D d'una empresa), d'un/a investigador/a experimentat/da de qualsevol nacionalitat, resident a Catalunya per desenvolupar un projecte de recerca aplicada orientat a la transferència tecnològica.

- Fase de retorn d'un any de durada en el centre TECNIO beneficiari de l'ajut per a finalitzar el projecte de recerca aplicada orientat a la transferència tecnològica iniciat en l'entitat d'acollida a l'estranger.

b) Incorporació a un centre TECNIO:

- Estada de dos anys d'un/a investigador/a experimentat de qualsevol nacionalitat a un centre TECNIO, per a desenvolupar un projecte de recerca aplicada orientat a la transferència tecnològica.

Aquest programa de mobilitat està cofinançat en un 40% per les Accions Marie Curie del 7è Programa Marc de la Unió Europea.

Aquest ajut és incompatible amb qualsevol altre ajut finançat per les Accions Marie Curie.

El termini per participar en la convocatòria finalitza el 18 de juliol de 2013.

Consulteu més informació sobre l'ajut a la web d'ACC1Ó o a la web de TECNIOSPRING.



Presentació del Fons d'Emprenedors Fundació Repsol a la UdL

Fons d'Emprenedors

L'Escola Politècnica de la UdL va acollir ahir la presentació del Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, a càrrec de representants de l'Institut Cerdà.

Repsol, un dels majors grups energètics mundials, a través de la seva Fundació promou el Fons d'Emprenedors Fundació Repsol. Aquesta iniciativa s'emmarca dins de l'estratègia del Grup Repsol de millora de la sostenibilitat dels models energètics actuals.

El Fons d'Emprenedors Fundació Repsol vol potenciar l'Energia Social i persegueix els objectius següents:

- Promoure la innovació i el desenvolupament empresarial en el camp de l'eficiència energètica, aprofitant les oportunitats de millora que ofereix el sector de l'energia.

- Donar suport a la creació de noves empreses, recollint la sensibilitat social per al foment i la creació de nous llocs de treball.

- Catalitzar la participació de l'inversor privat en la creació i promoció de noves empreses i en la cerca i captació de talent.

- Aproximar, tant conceptualment com estratègicament, els processos de recerca i innovació a les demandes del mercat, i viceversa.

- Intensificar la col·laboració público-privada en R+D+i a Espanya.

- Fomentar la implantació de mesures innovadores d'eficiència energètica amb especial impacte social.

La convocatòria es dirigeix a emprenedors que hagin constituït o tinguin la intenció de constituir una empresa en el camp de l'eficiència energètica. Està destinat a projectes sobre eficiència energètica que no estiguin en fase embrionària ni final. L'objectiu és covar-los durant un màxim de 2 anys i amb una dotació mensual de 6.000 euros, ampliables fins a 12.000 euros.

Consulteu més informació.



Ajut InnoEmpresa

ACC10

InnoEmpresa és una línia dissenyada pel govern espanyol i gestionada per entitats de les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, és gestionada per ACC1Ó i el finançament és compartit entre el MITYC (Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç) i la Generalitat de Catalunya.

Aquesta línia d'ajut té com a objectiu donar suport a les petites i mitjanes empreses (PIME) en el desenvolupament de nous productes diferencials i en la sistematització del procés de la innovació que permetin augmentar la seva competitivitat.

Es diferencien:

- InnoEmpresa desenvolupament de nous productes diferencials

Es considerarà que una empresa desenvolupa un producte diferencial quan:

a) Una empresa que mai ha desenvolupat un producte propi, desenvolupa el seu primer producte.
b) Una empresa que ja desenvolupa i comercialitza productes propis, desenvolupa un producte totalment diferent,
és a dir, que no suposa una simple renovació, millora o modificació dels productes ja existents en el seu
catàleg de productes.

Segons el número d'empreses beneficiàries es diferenciarà entre dues tipologies de projectes subvencionables:

a) InnoEmpresa Desenvolupament Individual
b) InnoEmpresa co-Desenvolupament

- InnoEmpresa Sistematització

Ajut per gestionar el procés d'innovació de forma sistemàtica, de manera que l'empresa desenvolupi el seu propi
model de gestió de la innovació amb l'ajut d'un assessorament extern.

El termini per sol·licitar l'ajut finalitza el 6 de setembre de 2013.

Consulteu més informació.



Europa i la Xina acorden utilitzar el mateix sistema de classificació de patents (CPC)

CPC

L'Oficina Europea de Patents (OEP) i l'Oficina Estatal de Propietat Intel·lectual de la República Popular Xinesa (SIPO) han signat un Memoràndum d'Enteniment per millorar la seva cooperació en matèria de classificació de patents.

Dintre dels termes d'aquest Memoràndum d'Enteniment, a partir de gener de 2014, la SIPO publicarà amb classificació d'acord amb el CPC les sol·licituds de patents d'invenció d'àrees tècniques seleccionades. A més intentarà classificar seguint el CPC les noves sol·licituds de patents d'invenció en tots els àmbits tècnics a partir de gener de 2016.

El CPC és el sistema de classificació més exhaustiu dels documents de patents de tot el món, va entrar en vigor en l'OEP i l'Oficina de Patents i Marques d'Estats Units (USPTO) l'1 de gener de 2013 i ja s'utilitza en més de 45 oficines de patents a tot el món. Gràcies a aquest acord, la possibilitat de recuperar documents rellevants publicats per la SIPO es veurà molt reforçada en el futur.

Consulteu més informació.



La Comissió Europea i EuropaBio obren dos nous premis en innovació i biotecnologia

Premis

La Comissió Europea i l'Associació Europea de Bioindústries (EuropaBio) engeguen un cop més dos dels seus premis dedicats a la innovació i la indúsria biotec.

El guardó de la Comissió Europea, l'European Union Women Innovators Prize, es convoca per segona vegada després de l'èxit de l'edició 2011 i premiarà tres dones que hagin fundat o cofundat empreses innovadores i les hagin dut al mercat amb èxit. En total, es repartiran 175.000 euros destinats a promocionar la innovació. L'únic requisit per a les candidatures, que es poden presentar fins al dia 15 d'octubre de 2013, és que les empresàries hagin rebut en algun moment de la seva carrera subvencions per part dels programes marc de recerca de la UE o del programa marc en competitivitat i innovació.

El premi de la patronal EuropaBio, d'altra banda, està dirigit a les petites i mitjanes empreses de tots els sectors de la biotecnologia: salut, agricultura i indústria. Amb un premi total de 10.000 euros, el Most Innovative European Biotech SME Award vol distingir les pimes biotec europees que hagin desenvolupat una solució innovadora a problemes de caire tècnic, social i mediambiental. Les inscripcions estan obertes fins el 10 de juny de 2013.

Així doncs, aquestes dues iniciatives aposten per enfortir el món de la biotecnologia i la innovació a Europa, l'una incentivant la participació femenina a la indústria i l'altra promocionant les petites i mitjanes empreses.



"ASTP-Proton", nova associació europea per als profesionals de la transferència

ASTP-Proton

El passat 24 de maig de 2013, en el marc de la XIV Conferència anual de ASTP -Association of European Science and Technology Transfer Professionals- celebrada a Viena (Àustria), es va acordar la fusió entre les dues associacions del món de la transferència amb major pes a Europa. Proton Europe -Public Research Organization Transfer Offices Network- i ASTP van decidir en les seves respectives assemblees generals de membres unir les seves forces per oferir la millor combinació de serveis a la comunitat europea de professionals de la transferència. Aquest procés de fusió, dirigit per l'anomenat "Merger Commitee" i composat pels membres actuals dels comitès executius d'ambdues xarxes, està previst que finalitzi el 30 de novembre de 2013.

En aquest comitè, RedOTRI ha participat activament a través del seu representant, Mª Carme Verdaguer (Universitat de Barcelona-FBG), actual vicepresidenta de Proton Europe, contribuint a impulsar aquesta aliança, un projecte intensament defensat per RedOTRI en els darrers anys.

L'associació emanada d'aquest procés, la ASTP-Proton, tindrà com a missió posar de relleu l'impacte de la recerca en la societat i l'economia, promovent i profesionalitzant la transferència de tecnologia i de coneixement realitzada des de les universitats i els organismes públics de recerca, tenint com a beneficiaris tant als professionals en la matèria com als usuaris.

Consulteu més informació.



Premis Nacionals de Recerca 2013

Premis Nacionals de Recerca 2013

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, convoca enguany els Premis Nacionals de Recerca, els quals tenen com a finalitat fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar entre la societat catalana l'activitat científica dels investigadors i investigadores vinculats al nostre país.

Els guardons consten dels premis següents:

1. Premi Nacional de Recerca. Premia l'investigador o la investigadora del sistema català de recerca i innovació que hagi contribuït de manera significativa internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica durant el 2013 en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El premi consisteix en una figura acreditativa i la quantitat de 40.000 euros.

2. Premi Nacional de Recerca al Talent Jove. Vol estimular i reconèixer l'esforç dels/de les joves investigadors/es que en la seva trajectòria professional hagin destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball científic i de recerca. El premi consisteix en una figura acreditativa i la quantitat de 10.000 euros.

3. Premi Nacional de Comunicació Cientifica. Premia la millor iniciativa de comunicació i divulgació científica de Catalunya durant l'any 2013 en qualsevol dels possibles formats i mitjans existents. El premi, sense dotació econòmica, consisteix en una figura acreditativa.

4. Premi Nacional de Mecenatge Científic. Esdevé un reconeixement institucional a les persones, empreses o d'altres entitats per la seva contribució a la generació o donació de recursos filantròpics per promoure o recolzar un projecte científic a Catalunya. El premi, sense dotació econòmica, consisteix en una figura acreditativa.

5. Premi Nacional al Partenariat Públic-Privat en R+I. Té com a finalitat reconèixer les activitats de partenariat públic-privat en recerca i en l'àmbit general de la cooperació entre el sector públic i el privat en activitats d'R+I a Catalunya. El premi, sense dotació econòmica, consisteix en una figura acreditativa.

Segons les bases dels Premis, les universitats, els centres de recerca, instituts universitaris de recerca, les acadèmies, i , en general, tots els agents del sistema català de recerca i innovació, poden presentar candidatures a les categories 1 i 2.

La presentació de candidatures caldrà realitzar-la a través del web www.fundaciorecerca.cat/premi, on hi ha tota la informació necessària i les bases per a presentar la candidatura en qualsevol de les dues modalitats obertes (1 i 2) dels Premis Nacionals de Recerca. El termini de presentació de candidatures finalitza el 27 de setembre de 2013 a les 14.00 hores.

Consulteu més informació.