Maig 2015



La UdL i GLOBALleida creen un Observatori sobre Emprenedoria

Observatori sobre Emprenedoria

Amb l'objectiu de conèixer millor la realitat de l'emprenedoria de les terres de Lleida, les dinàmiques econòmiques i socials que l'acompanyen i les polítiques públiques que la promouen, la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida i GLOBALleida han posat en marxa l'Observatori de l'Emprenedoria.

Un conveni signat avui entre el rector de la UdL, Roberto Fernández, i el president executiu del consorci GLOBALleida, Ramon Roca, permetrà als investigadors analitzar anualment l’activitat emprenedora i la creació d'empreses a les terres de Lleida tot contextualitzar-les en l'àmbit català i internacional, amb la voluntat, expliquen els seus impulsors, de contribuir a optimitzar els esforços dels emprenedors i de les institucions.

L'Observatori emetrà dos informes l'any (un de semestral, i un d'anual) a partir de dades de GLOBALleida, la Xarxa de centres d'empreses innovadores (CEI), Informes GEM (General Entrepreneurship Monitor) i altres dades socioeconòmiques, on es recollirà el perfil dels emprenedors, les tipologies i els aspectes del procés de creació dels seus projectes, les ràtios d'èxit de les empreses creades, de la seua supervivència, el grau d'internacionalització, així com la creació d'ocupació que generen.

La sistematització en la recollida d'informació i l'anàlisi que suposaran els informes, permetrà no només aprofundir en els factors d'èxit i fracàs del procés emprenedor, sinó optimitzar les eines d'ajut a l'emprenedoria ja existents, explica Joan Ganau, director de la Càtedra Repsol de la UdL. També es posarà especial atenció, afegeix, a l'emprenedoria innovadora, és a dir, aquelles noves empreses que es creen en sectors innovadors o intensius en coneixement i tecnologia o que suposen una activitat innovadora en un sector tradicional.

Durant la presentació de l'Observatori, Laura Capel, investigadora de la Càtedra, ha fet públiques les dades dels assessoraments a emprenedors i emprenedores que GLOBALleida ha realitzat durant el 2013 i el 2014. Han estat més de 600, dels quals un 10% dels casos han acabat convertint-se en empresa. Mentre que al 2013 es van crear 28 negocis, al 2014, van ser deu més, 38. De les 66 empreses creades un 94% pertanyen al sector de serveis i, la resta, a transport, educació i construcció. També pel que fa als assessoraments, la majoria (91%) tenien a veure amb projectes del sector serveis, essent els de comerç en detall el més nombrosos, un 52%.

El perfil de l'emprenedor ha estat una persona d'entre 30 a 40 anys, amb estudis superiors un 44% i amb la secundària feta un 30%. Un 45% estava a l'atur al moment de demanar consell, mentre que un 38% treballava. Tot i que les persones assessorades procedeixen d'una setantena de municipis, els residents a la ciutat de Lleida, han estat els que més hi han acudit, un 41%.

També han assistit a l'acte, Oriol Oró, conseller delegat de GLOBALleida, Pau Perdices, vicepresident de la Diputació de Lleida, Joan Gómez, regidor en funcions de l'Ajuntament de Lleida. Tots ells, a l'igual que Ramon Roca i Roberto Fernández, han valorat molt positivament la creació de l'Observatori i el paper de GlobaLleida en l'impuls de l'emprenedoria. El rector, a més, ha insistit en la necessitat que GLOBALleida lideri el futur Pla Estratègic de les Terres de Lleida que hauria d'elaborar la Càtedra Repsol de la UdL, ha dit.

Consulteu la notícia.



INNOVACIENCIA 2015

Innovaciencia

INNOVACIENCIA és un certamen d'idees i projectes innovadors dirigit a joves de fins a 30 anys organitzat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Els objectius que persegueix aquest certamen són:
- Estimular l'interès per la investigació i la innovació entre els joves
- Donar a conèixer a la societat els valors dels joves innovadors i emprenedors mostrant les seves idees i projectes públicament
- Ajudar els joves en la seva possible vocació científica i innovadora
- Fomentar la cultura científica a la societat i mostrar els beneficis que proporcionen la ciència i la innovació

La participació està oberta a tots els joves de fins a 30 anys complerts durant 2015. Es podrà participar de forma individual o en grup. Si la participació és en grup, hi haurà un coordinador responsable que actuarà com a portaveu del projecte.

El certamen es planteja com un exercici d'imaginació i creativitat per a projectes científics i innovadors. El requisit per participar és que el projecte sigui nou, pot desenvolupar-se en qualsevol àrea cientificotècnica.

El termini per presentar candidatures finalitza el 2 de setembre de 2015.

Consulteu més informació.



El CDTI inverteix més de 50 milions d'euros per 81 projectes de R+D+i empresarial

CDTI

El Consell d'Administració del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) ha aprovat 81 nous projectes de R+D+i amb un pressupost total que ascendeix a més de 66 milions d'euros. El CDTI aportarà més de 50 milions d'euros impulsant, d'aquesta manera, la R+D+i empresarial.

De les iniciatives aprovades, 62 són projectes individuals de R+D; 15 pertanyen a la Línia Directa d'Innovació, 3 són projectes consorciats de R+D en els que participen 8 empreses i 1 projecte correspon a la Línia d'Innovació Global que té per objectiu finançar projectes d'inversió en innovació i incorporació de tecnologia innovadora que contribueixi al creixement i internacionalització d'empreses espanyoles.

En el desenvolupament d'aquests projectes participen 84 empreses, de les quals el 65'5% són pimes i, d'aquestes, el 34'5% pertanyen a sectors de mitjana i alta tecnologia. Del total de les companyies implicades, 29, és a dir, un 34'5% rep, per primera vegada, finançament del CDTI.

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial estima que la suma d'aquestes iniciatives suposarà la generació de 299 llocs de treball directes que mobilitzaran, a més, 494 llocs de treball indirectes. En total, 793 llocs de treball per al conjunt de l'economia.

Consulteu la notícia.



El Centre DBA de la UdL es beneficia d'un ajut de mobilitat internacional centrat en la recerca aplicada i la transferència de tecnologia

Logo DBA

El Centre DBA de la Universitat de Lleida, especialitzat en l’aprofitament i la valorització de subproductes agraris, forestals i de la indústria agroalimentària, ha estat un dels 15 centres beneficiats en la 3ª convocatòria del Programa TECNIOspring amb un ajut a la mobilitat per a investigadors vinculats als centres TECNIO.

L’investigador Edinson Yara del Centre DBA, amb el projecte “Production of natural products with high added value”, és un dels 15 investigadors que ha rebut el suport per l’intercanvi internacional. En concret, forma part dels 8 professionals residents a Catalunya que desenvoluparà un projecte de recerca aplicada a l’estranger, durant un any, per després poder aplicar al nostre país, durant el segon any del projecte en un centre TECNIO, en aquest cas el Centre DBA, els coneixements adquirits (modalitat de sortida i retorn). En l’altra modalitat, 7 investigadors actualment residents a l’exterior, duran a terme els seus projectes de 2 anys de durada a Catalunya en centres TECNIO (modalitat d’entrada).

La tercera convocatòria del Programa TECNIOspring ha rebut un total de 44 propostes, de les quals 15 han estat aprovades i pertanyen a diferents sectors: 3 del sector de l’alimentació, 5 d’energia i recursos, 2 del sector de sistemes industrials, 4 de la indústria de la salut i 1 en el sector basat en l’experiència i la industria cultural.

El Programa TECNIOspring, centrat en la recerca aplicada i la transferència de tecnologia i cofinançat per la Comissió Europea en el marc de les Marie Curie Actions, té un pressupost de 7’8 milions d’euros per al període 2013-2017, i es concreta en quatre convocatòries. La quarta i darrera convocatòria s’ha obert aquest mes de maig. El programa atorgarà un total de 56 ajuts a la contractació de personal investigador durant els 5 anys. Fins ara la Generalitat ha donat suport a 44 investigadors a través d’aquest programa (27 de la modalitat sortida i retorn i 17 de la modalitat d’entrada), 20 dels quals són catalans. D’acord amb l’estratègia d’especialització intel•ligent RIS3CAT, els principals sectors dels seus projectes han estat els de la salut, l’energia i els recursos i els sistemes industrials.

Mitjançant la mobilitat d’investigadors experimentats, el Programa TECNIOspring potencia la incorporació de talent científic en el sistema de recerca i innovació català (dins la xarxa TECNIO), i l’establiment d’aliances internacionals estratègiques amb entitats punteres, reforçant la capacitat de Catalunya d’incidir internacionalment en la recerca i la innovació.



Publicat el nou catàleg de finançament alternatiu d'ACCIÓ

Finançament alternatiu

Després del gran èxit assolit per l’edició del 2014 (amb més de 14.400 descàrregues des de setembre de 2014), ACCIÓ torna a posar a disposició de les empreses catalanes una bateria d'instruments financers no tradicionals amb l'objectiu de facilitar la recerca i obtenció de recursos.

L’any anterior es comptava amb 54 proveïdors de fons però, enguany, i a resultes del gran creixement del què està gaudint el mercat d’instruments financers no bancaris, l’oferta ha augmentat fins a 85.

El catàleg segueix estructurat en 2 parts, capital i deute, i en 10 canals diferents. Aquests representen els actors més importants i alhora més útils per poder trobar palanques financeres d'una manera pràctica i àgil. Com a novetat destacable, l’entrada de dos nous instruments financers, ambdós per finançar pimes: finançament col•lectiu de préstec (crowdlending) i finançament garantit de factures (invoice trading).

Destacable també és el fet que ja hi ha legislació vigent a nivell estatal des del passat 29/04/2015, fet que atorga, a aquest creixement, una regulació i seguretat jurídica, tant per inversors com per empreses.

El catàleg ofereix la informació detallada de cada font, especificant les dades més rellevants de cadascuna com el nombre de projectes gestionats, el nombre d'operacions tancades i la inversió mobilitzada. Addicionalment, s'ha elaborat una descripció de cada instrument financer per posar de relleu la informació bàsica i així detectar el proveïdor més adient per cada projecte. Les dades de contacte estan incloses en cada fitxa.

Accediu al catàleg.



Oberta la IV Convocatòria del Programa TECNIOspring

Tecniospring

Ets un investigador experimentat interessat en desenvolupar projectes de recerca aplicada?

Vols ampliar la teva formació professional en l'àmbit de la transferència tecnològica?

La Generalitat de Catalunya, a través d'ACCIÓ, vol convidar-te a participar en la quarta convocatòria del Programa de mobilitat d'investigadors TECNIOspring (www.tecniospring.eu).

El Programa TECNIOspring s'emmarca dins les accions Marie Curie de la Comissió Europea i ofereix ajuts a la contractació d'investigadors, de dos anys de durada, per a desenvolupar projectes de recerca aplicada conjuntament amb centres de la xarxa TECNIO (www.tecnio.cat), la xarxa de referència en Transferència Tecnològica de Catalunya.

El programa inclou dos tipus de mobilitat, segons el perfil dels investigadors:

a) Sortida a l'estranger + retorn a un centre TECNIO (a partir d'ara Mobilitat A)
b) Incorporació a un centre TECNIO (a partir d'ara Mobilitat B)

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 21 de juny de 2015.

Consulteu més informació.



2ª Edició Premis Small&Smart

Premis Small&Smart

Small&Smart és un concurs per a pimes de base tecnològica o que facin un ús intensiu de la tecnologia i que vulguin demostrar el valor que té la innovació.

L'objectiu d'aquests premis és reconèixer el mèrit d'aquelles petites empreses que sàpiguen demostrar que la tecnologia i la innovació tecnològica és clau en el seu negoci i que els ha permés crèixer i desenvolupar-se com a empresa, ja sigui perquè és la base del seu negoci, ja sigui perquè ha abraçat processos tecnològics que li permetin ser més competitives i arribar on altres no han arribat.

En aquest concurs es valora:

- La innovació tecnològica en totes les seves formes: hardware, software, cloud computing, apps, mobilitat, BYOD, virtualització, comerç electrònic, social media, etc.

- L'originalitat: haver sabut trobar solucions imaginatives per problemes comuns, demostrar que es poden fer les coses d'una manera diferent, entendre que no fa falta una gran inversió econòmica per aprofitar-se dels avantatges de les noves tecnologies.

- La presentació. Com és la teva empresa? De quina forma has innovat? A través d'un eBook, un vídeo, una presentació interactiva o el que el participant cregui per cridar l'atenció.

El termini per presentar candidatures finalitza el 30 de juny de 2015.

Consulteu més informació.



La Generalitat dóna suport als intercanvis internacionals de 15 investigadors per impulsar la transferència tecnològica al país

Tecniospring

La Generalitat de Catalunya ha donat suport als intercanvis internacionals de 15 nous investigadors catalans, europeus i de la resta del món per impulsar la transferència tecnològica a Catalunya. En el marc de la tercera convocatòria del programa TECNIOSPRING d'ACCIÓ, cofinançat per la Comissió Europea, els investigadors començaran els seus projectes les properes setmanes.

En concret, 8 són professionals residents a Catalunya que desenvoluparan projectes de recerca aplicada a l'estranger durant un any per després poder aplicar el coneixement adquirit al nostre país durant el segon any del projecte en un centre TECNIO (modalitat de sortida i retorn). Els altres 7 investigadors són residents a l'exterior que duran a terme els seus projectes de 2 anys de durada a Catalunya en centres TECNIO (modalitat d'entrada).

Des del 2013, en total la Generalitat ha donat suport a 44 investigadors a través d'aquest programa. Segons la consellera delegada d'ACCIÓ, Núria Betriu, "amb el programa TECNIOspring els centres tecnològics TECNIO adquireixen coneixement de l'estranger que s'acaba transferint a les empreses catalanes. Al mateix temps, és una eina que ens permet captar talent català de professionals que resideixen fora de Catalunya i dotar d'experiència investigadors catalans al fer recerca aplicada a l'estranger."

El programa TECNIOspring, cofinançat per la Comissió Europea en el marc de les Marie Curie Actions, té un pressupost de 7,8 milions d'euros per al període 2013-2017, i es concreta en quatre convocatòries. A falta de la darrera, que s'obrirà properament, fins ara s'ha donat suport a 44 investigadors, 20 dels quals són catalans.

D'acord amb l'estratègia d'especialització intel·ligent RIS3CAT, els principals sectors dels seus projectes han estat els de la salut, l'energia i els recursos i els sistemes industrials.

Consulteu la notícia.



Presenta el teu projecte al Tech Fair de l'IESE

Tech Fair

El Centre FINAVES de l'IESE dirigeix l'organització del Tech Fair, que se celebrarà el dimarts 7 de juliol de 2015 al campus nord de l'IESE Business School de Barcelona. Aquest esdeveniment pretén promoure col·laboracions entre les empreses de base tecnològica creades per alumnes o professors d'universitats catalanes i centres de recerca i hospitals, i la comunitat d'alumnes de l'IESE.

En aquesta edició es presentaran projectes enfocats a la comercialització de tecnologies innovadores i models de negoci trencadors, que busquen col·laboradors en diferents àmbits, des de la direcció empresarial i comercialització fins al finançament dels seus projectes.

Se seleccionaran fins a 6/8 projectes dels presentats a les unitats de valorització/trampolins tecnològics de les universitats catalanes que podran realitzar un pitch de 5 minuts cadascun exposant el seu projecte a l'audiència d'assistents.

El termini per presentar projectes als seus respectius trampolins/unitats de valorització és el 3 de juny de 2015.

Consulteu el programa i calendari.



2n Congrés Catalunya Emprèn - XX Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ

Congrés Catalunya Emprèn

El pròxim 4 de juny tindrà lloc el 2n Congrés Catalunya Emprèn, una cita per a emprenedors, inversors, start-uperos, universitaris, científics, empreses industrials "tradicionals", pimes "de tota la vida", emprenedors socials, dinamitzadors d'emprenedors. Tots trobaran en aquesta nova edició del Congrés Catalunya Emprèn propostes, reflexions i debats imprescindibles.

Un dels plats forts del 2n Congrés Catalunya Emprèn és el Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ. El Fòrum, que arriba a la seva XX edició, és el principal punt de trobada entre emprenedors i inversors a Catalunya. Els emprenedors finalistes presenten els seus projectes davant del públic per aconseguir-ne finançament i els inversors cerquen els millors projectes on participar. És l’oportunitat de trobar i de ser trobat.

Com en l’edició anterior, enguany també es presentaran els 21 millors projectes emprenedors de l’any en les categories de ciències de la vida, TIC i altres tecnologies. Els emprenedors els presentaran en un sol minut, en format elevator pitch i el públic ajudarà a triar quins d’ells passen a la final. A la final, els emprenedors gaudiran de 5 minuts més per acabar d’explicar el seus projectes i respondre les preguntes d’un grup d’inversors que els posaran a prova.

El resultat serà el lliurament del Premi Fòrum d'Inversió 2015, el Premi Deloitte a la "contribució social" i, finalment, el Premi a la Trajectòria Emprenedora.

Consulteu més informació: 2n Congrés Catalunya Emprèn i XX Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ