El Centre DBA de la UdL es beneficia d'un ajut de mobilitat internacional centrat en la recerca aplicada i la transferència de tecnologia


Logo DBA

El Centre DBA de la Universitat de Lleida, especialitzat en l’aprofitament i la valorització de subproductes agraris, forestals i de la indústria agroalimentària, ha estat un dels 15 centres beneficiats en la 3ª convocatòria del Programa TECNIOspring amb un ajut a la mobilitat per a investigadors vinculats als centres TECNIO.

L’investigador Edinson Yara del Centre DBA, amb el projecte “Production of natural products with high added value”, és un dels 15 investigadors que ha rebut el suport per l’intercanvi internacional. En concret, forma part dels 8 professionals residents a Catalunya que desenvoluparà un projecte de recerca aplicada a l’estranger, durant un any, per després poder aplicar al nostre país, durant el segon any del projecte en un centre TECNIO, en aquest cas el Centre DBA, els coneixements adquirits (modalitat de sortida i retorn). En l’altra modalitat, 7 investigadors actualment residents a l’exterior, duran a terme els seus projectes de 2 anys de durada a Catalunya en centres TECNIO (modalitat d’entrada).

La tercera convocatòria del Programa TECNIOspring ha rebut un total de 44 propostes, de les quals 15 han estat aprovades i pertanyen a diferents sectors: 3 del sector de l’alimentació, 5 d’energia i recursos, 2 del sector de sistemes industrials, 4 de la indústria de la salut i 1 en el sector basat en l’experiència i la industria cultural.

El Programa TECNIOspring, centrat en la recerca aplicada i la transferència de tecnologia i cofinançat per la Comissió Europea en el marc de les Marie Curie Actions, té un pressupost de 7’8 milions d’euros per al període 2013-2017, i es concreta en quatre convocatòries. La quarta i darrera convocatòria s’ha obert aquest mes de maig. El programa atorgarà un total de 56 ajuts a la contractació de personal investigador durant els 5 anys. Fins ara la Generalitat ha donat suport a 44 investigadors a través d’aquest programa (27 de la modalitat sortida i retorn i 17 de la modalitat d’entrada), 20 dels quals són catalans. D’acord amb l’estratègia d’especialització intel•ligent RIS3CAT, els principals sectors dels seus projectes han estat els de la salut, l’energia i els recursos i els sistemes industrials.

Mitjançant la mobilitat d’investigadors experimentats, el Programa TECNIOspring potencia la incorporació de talent científic en el sistema de recerca i innovació català (dins la xarxa TECNIO), i l’establiment d’aliances internacionals estratègiques amb entitats punteres, reforçant la capacitat de Catalunya d’incidir internacionalment en la recerca i la innovació.