Juliol 2014



El CDTI inverteix més de 62 M€ per a 144 projectes de R+D+i empresarial

CDTI

El Consell d'Administració del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) ha aprovat 144 nous projectes de R+D+i amb un pressupost total de 80,57 milions d'euros. El CDTI aportarà 62,11 milions d'euros impulsant, d'aquesta manera, la R+D+i empresarial i estimulant la creació d'empreses de base tecnològica.

Dels projectes aprovats, 101 corresponen a la segona convocatòria del programa EEA-Grants per a projectes de medi ambient i canvi climàtic, que compta amb cofinançament de l'Espai Econòmic Europeu; 24 corresponen a la Línea Directa d'Innovació; 18 són projectes individuals de R+D, i 1 pertany a la Línia d'Innovació Global.

En el desenvolupament d'aquests projectes participen 147 empreses, de les quals el 57% són pimes i, d'aquestes, el 33% pertany a sectors de mitjana i alta tecnologia. Del total de les companyies implicades, 49, és a dir, un 34%, rep, per primera vegada, finançament del CDTI.

El Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial estima que la suma d'aquestes iniciatives suposarà la generació de 440 llocs de treball directes que mobilitzaran, a més, 579 llocs de treball indirectes. En total, 1.019 llocs de treball per al conjunt de l'economia.

El CDTI gestiona fons FEDER de la Unió Europea dedicats a la promoció de la R+D+i empresarial a Espanya. Vuit dels projectes aprovats seran cofinançats amb Fons Tecnològic (2,19 milions d'euros d'aportació pública) i dos projectes tindran cofinançament procedent del Programa Operatiu FEDER Madrid (0,97 milions d'euros d'aportació pública).

Consulteu més informació.



Informe Cotec 2014: Tecnologia i Innovació a Espanya

COTEC

Cotec acaba de finalitzar l'elaboració del seu "Informe 2014 sobre Tecnologia i Innovació a Espanya", que recull l'evolució dels principals indicadors de R+D i innovació a Espanya, a escala nacional i per Comunitats Autònomes, i la seva comparació internacional.

El document inclou també l'opinió d'un centenar i mig d'experts sobre la situació i l'evolució futura del sistema espanyol d'innovació, i un capítol especial dedicat aquest any a les "Tecnologies Facilitadores Essencials" que està impulsant la Comissió Europea per la modernització i enfortiment del teixit industrial a Europa.

Tant les dades de l'Informe com l'opinió dels experts consultats per Cotec indiquen que la profunda crisi que està vivint Europa, i especialment Espanya, té inevitables conseqüències per al sistema espanyol d'innovació, tot i que no són igualment intenses per a tots els seus agents i sectors, sent el més castigat el sector públic. No obstant, també s'observa un canvi de tendència en l'opinió dels experts consultats per Cotec, a principis de 2014, que es mostren menys pessimistes que en anys anteriors.

Consulteu més informació.



El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme destina 308 milions d'euros en ajudes a la R+D+i del sector tecnològic

MINETUR

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació realitza la segona convocatòria per als projectes tecnològics innovadors per quantia de 215 milions d'euros i la convocatòria per grans projectes TIC per quantia de 93 milions d'euros.

Convocatòria d'ajuda per a grans projectes TIC
Les ajudes estan dirigides a incentivar la posada en marxa de projectes de recerca industrial i pressupost mínim de 5 milions d'euros amb potencial per produir un alt impacte social i econòmic, i exercir un significatiu efecte tractor sobre altres empreses del sector.
La quantia màxima de les ajudes per aquesta convocatòria és de 15 milions d'euros en subvencions, i de 78 milions d'euros en préstecs.
Les empreses interessades en participar en aquesta convocatòria tenen de termini fins el 21 de juliol de 2014 per presentar les seves sol·licituds.

Convocatòria d'ajuda per a projectes tecnològics innovadors
Les ajudes estan dirigides a incentivar la posada en marxa de projectes d'alt potencial innovador que estiguin aprop del mercat i que permetin incrementar la competitivitat de la indústria TIC espanyola.
La quantia màxima de les ajudes per aquesta convocatòria és de 16 milions d'euros en subvencions, i de 199 milions d'euros en préstecs.

Consulteu més informació.



Participa a la 4a edició dels Premis Expoquimia I+D+i

Expoquimia

Expoquimia et convida a participar en una nova edició del Premi Expoquimia a la I+D+i, enguany amb dos categories: química i biotecnologia. A través d'aquest premi, Expoquimia vol contribuir a incentivar la investigació en química i biotecnologia, motor essencial per l'evolució i el desenvolupament de la ciència i la tecnologia. El premi consisteix en un diploma i una medalla d'Expoquimia 2014 i té una dotació de 5.000 euros per categoria.

Si durant els últims 5 anys la teva investigació sobre un producte, una especialitat, un procés o una tecnologia original ha tingut èxit. Expoquimia t'anima a presentar la teva candidatura. Ja siguis un investigador individual o un petit grup d'investigadors, tens temps fins el 31 de juliol de 2014 per enviar el teu treball.

Per poder participar, el tema de la investigació ha d'estar relacionat amb algun dels camps científico-tècnics que engloba Expoquimia (Food Innovation, CosmeticDate, PharmaProcess, Lab&Bio i Compositech) i no ha d'haver rebut cap premi abans d'aquesta convocatòria.

Consulta més informació.



13a Edició del Foro Neotec Innvierte

Foro Neotec

El Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) acaba de convocar, en col·laboració amb el Departamento de Economía, Hacienda, Industria y Empleo - DG Industria, Energía e Innovación del Gobierno de Navarra, Sodena i Red Otri, la 13a Edició del Foro Neotec Innvierte per a empreses en fases inicials de desenvolupament empresarial amb un fort component tecnològic i que necessitin capital llavor, una primera o segona ronda d'inversió per finalitzar el desenvolupament del seu prototip, millorar el seu producte i/o per millorar l'accés al mercat.

El termini per presentar candidatures per a projectes empresarials que es trobin en fase de cerca d'inversors ja està obert i finalitza el 31 de juliol de 2014.

Els projectes seleccionats seran convocats per invitació a un taller de formació, impartit per una escola de negocis, en el que podran madurar el seu pla de negoci i la seva estratègia de presentació davant inversors amb l'ajuda d'especialistes. Posteriorment, tindran l'oportunitat de presentar la seva iniciativa empresarial davant un nodrit grup d'inversors especialitzats en aquest tipus d'operacions durant la celebració del fòrum.

El Foro Neotec Innvierte se celebrarà el 20 de novembre de 2014 al Centre Europeu d'Empreses i Innovació de Navarra a Noáin (Pamplona).

Consulteu més informació.



Atles estadístic sobre ciència i tecnologia per regions europees

Atles

L'Statistical Atlas a escala regional, elaborat a partir de les dades de l'anuari Eurostat regional yearbook 2013, ja es pot consultar en línia. A més de ciència i tecnologia, aquest atles conté mapes amb informació estadística sobre economia i finances, població i condicions socials, indústria, comerç i serveis, transport, agricultura i pesca. Cada mapa presenta una llegenda amb una breu explicació per interpretar les dades.

Pel que fa a la informació estadística sobre ciència i tecnologia, es poden consultar quatre mapes per regions europees: la despesa en R+D en relació amb el producte interior brut (PIB)(dades de 2010), el percentatge d'investigadors respecte a la població ocupada (2010), el percentatge de recursos humans dedicats a ciència i tecnologia respecte a la població activa (2011) i el nombre de sol·licituds de patents a l'European Patent Office (EPO) per milió d'habitants (2009). Aquest darrer mapa es pot consultar a escala provincial.

30 de les 260 regions de la Unió Europea de les quals es disposa de dades van tenir un finançament de l'R+D per sobre del 3% del producte interior brut (PIB). Entre aquestes 30 regions, deu es troben a Alemanya, cinc al Regne Unit, quatre a Suècia, tres a Dinamarca i dues a Bèlgica, França, Àustria i Finlàndia. En conjunt, aquestes 30 regions representen el 38,4% de tota la despesa en R+D a la UE-27.

Cal destacar que el 2009 hi havia 2,3 milions d'investigadors actius en tota la UE-27. Aquest nombre ha crescut a un ritme constant en els darrers anys: el 2003 n'hi havia 1,8 milions.

Consulteu més informació.



La Xina lidera tots els registres de propietat intel·lectual

Xina

L'anuari estadístic de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) corresponent a l'any 2012 situa la Xina en primer lloc en els quatre tipus de registres de la propietat intel·lectual que gestiona: patents, models d'utilitat, marques registrades i disseny industrial. Quatre països -tres dels quals asiàtics- tenen les seves oficines entre les deu amb més activitat del món en tots quatre tipus de registres: la Xina, el Japó, Corea i Alemanya.

Pel que fa a patents, trobem tres països asiàtics entre els quatre primers del món en nombre de sol·licituds: la Xina, que encapçala la classificació, i el Japó i Corea, al tercer i quart lloc, respectivament. També cal destacar que entre els deu països amb més activitat hi trobem tres BRICS: Rússia (al setè lloc), l'Índia (al vuitè), i el Brasil (al desè). Considerada en el seu conjunt, l'Àsia concentra el 55,9% del nombre de sol·licituds mundials, molt per davant de Nord-Amèrica (24,6%) i Europa (14,7%).

Pel que fa al registre de marques, el 60% de l'activitat mundial es concentra en deu oficines. La Xina, amb prop del 25% de l'activitat mundial, encapçala la classificació. També crida l'atenció el fort increment respecte de l'any 2011 (24,1%) de l'activitat a Turquia, que la situa, en termes absoluts, al cinquè lloc de la classificació mundial.

Pel que fa als models d'utilitat, el 98% de l'activitat mundial es concentra en només deu oficines, i el 90% de l'activitat d'aquestes oficines en la de la Xina, que, a més, és el país que va experimentar un increment més elevat (26,4%) respecte de l'any anterior. Dels quatre tipus de registre de la propietat intel·lectual, aquest és l'únic en què l'oficina dels Estats Units no consta entre les deu més actives del món. També és l'únic dels quatre tipus on trobem l'oficina espanyola al top ten mundial d'activitat.

També l'activitat en dissenys industrials es concentra en pocs països i, molt especialment, en la Xina, que representa el 54% de l'activitat mundial. Les deu oficines més actives concentren el 87% del total mundial.

L'OMPI gestiona l'administració de les sol·licituds de patents via PCT (Patent Cooperation Treaty), que permet sol·licitar simultàniament una patent en 148 països. La concessió de la patent, però, depèn de cada oficina regional.

Consulteu més informació.



El reciclatge triomfa als segons premis Concurs IdeaUdL

Concurs IdeaUdL

L'aprofitament de residus és l'eix central dels projectes que han guanyat el segon Concurs IdeaUdL per a emprenedors, en la categoria general. Fer joies a partir de càmeres d'aire de bicicletes i reutilitzar les membranes d'osmosi inversa per filtrar l'aigua són les iniciatives que ha destacat el jurat, amb premis de 4.000 i 2.000 euros, respectivament. En la categoria d'agroalimentació, dotat amb les mateixes quantitats, el primer premi ha estat per a una eina de gestió de les explotacions i el segon, per a un servei d'assessorament per a conreus de tòfona. El lliurament dels guardons ha tingut lloc avui al saló Víctor Siurana del Rectorat, presidit pel rector de la UdL, Roberto Fernández.

El concurs IdeaUdL, en què han participat un total de 40 projectes, ha doblat enguany la quantia dels premis fins a un total de 12.000 euros gràcies a la incorporació de l'Ajuntament d'Alcarràs, el Centre d'Estudis Agropecuaris-CEAP i quatre empreses agroalimentàries d'aquest municipi del Segrià: Fruits de Ponent, Fruites Caberol, Viyefruit i Fruijet. La iniciativa del vicerectorat de Planificació, Innovació i Empresa i la Càtedra d'Emprenedoria de la UdL - que ja comptava amb la col·laboració del Consell Social - també ha sumat GlobaLleida a l'organització. Al lliurament dels premis també han assistit el vicerector de Planificació, Innovació i Empresa, Ferran Badia; el conseller delegat de GlobaLleida, Oriol Oró; l'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra; i el director de la Càtedra d'Emprenedoria de la UdL, Ramon Saladrigues.

Tant Oró com Serra han destacat la col·laboració público-privada per fomentar l'emprenedoria. A més, "els projectes estan basats en necessitats reals", ha subratllat l'alcalde d'Alcarràs. De la seua banda, el rector de la UdL ha posat èmfasi en el fet que "quan des de qualsevol àmbit es dóna oportunitat a la gent jove d'innovar, el resultat és enormement encoratjador".

El projecte Agròptima. El futur de l'agricultura -premiat amb 4.000 euros- el signen Emília Vila (ESADE), Ferran Gascon (UPC) i Anisia Tardà (Enginyera Tècnica Agrònoma per la UdL). Se centra en una eina de gestió innovadora basada en "un control de costos analític que permet als pagesos gestionar en temps real les seues explotacions de manera més eficient augmentant la seua competitivitat i rendibilitat", segons ha destacat el jurat. Es tracta d'una aplicació software al núvol, una aplicació per a telèfons mòbils i un kit de sensors per a recollir informació a temps real sobre temes com el consum del tractor, l'estat hídric dels conreus, la meteorologia o les necessitats d'irrigació.
El projecte Tuber Tech S.L., mereixedor del segon premi en la modalitat d'agroalimentació, l'han presentat Carles Castaño, Daniel Oliach i Antoni Olivera, tots ells ex-alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL. Ofereix solucions al cultiu, venda i producció de la tòfona amb una línia de serveis d'avaluació, assessorament i diagnosi de les plantacions "basats en anàlisis d'inòculs d'espores, del sòl i de la qualitat dels plançons". Aquests serveis són innovadors per la tecnologia que utilitzen, basada en l'extracció d'àcid desoxiribonucleic de mostres de solucions aquoses, micorizes i sòl, així com en la reacció en cadena de la polimerasa.

El projecte Re-cycle Disseny, signat per Anton Linares, Maria Pérez i Daniel Linares, de la UdL i cicles formatius, busca una sortida per a les càmeres d'aire de les bicicletes, que no tenen un tractament de reciclatge específic. Tots els productes tindran una part de cautxú dels pneumàtics i es complementaran amb materials com la fusta, el ciment, la pedra i la plata. El jurat subratlla la "contribució al desenvolupament sostenible mitjançant l'originalitat d'un model de negoci de producció i comercialització d'una línia de productes de joieria i complements de disseny compromès amb l'ecoeficiència i la sostenibilitat". De la seua banda, NewBraneTech és una idea d'Isaac Balagué, Marc Navarro, Rocío Navarro i Joan Miraller, alumnes de màster de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Proposen "un servei pioner i innovador en la gestió i tractament de les membranes d'osmosi inversa ja utilitzades de les indústries químiques i de les plantes dessaladores, tractant-les per tal que puguin ser reutilitzades en altres aplicacions per a les quals encara siguin aprofitables", com ara la neteja de aigües agrícoles o potabilització puntual d'aigua en nuclis aïllats.

Consulteu més informació.