Març 2017



Entrada en vigor de la nova Llei de Patents Espanyola

Nova Llei Patents

La Nova Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents per la protecció d'Invencions Industrials (Patents, Models d'Utilitat i Certificats Complementaris de protecció de medicaments i de productes fitosanitaris) a Espanya entrarà en vigor l'1 d'abril de 2017.

L'objectiu fonamental d'aquesta nova Llei, aprovada al juliol de 2015, és el d'alinear la normativa espanyola amb l'europea i internacional i enfortir, així, el sistema de patents espanyol, establint un marc legal que prevalgui l'activitat veritablement inventiva i nova.

Amb ella es pretén fomentar i protegir la innovació a Espanya, oferint una alternativa atractiva pels interessats que optin per la via nacional de protecció de les invencions, ja que s'estableix un sistema de patents sòlid que eviti monopolis injustificats.

Consulteu les principals novetats de la nova Llei de Patents Espanyola.



Les universitats públiques catalanes ocupen posicions destacades en producció científica i impacte malgrat una despesa en R+D per sota de la mitjana

Informe ACUP

Les universitats públiques catalanes ocupen posicions destacades en producció científica i impacte, en els contextos europeu i mundial, malgrat una despesa en R+D per sota de la mitjana. Així ho revela l'Informe d'Indicadors de Recerca i Innovació 2016, eleborat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i que es va presentar ahir dijous, 9 de març, a la Universitat Pompeu Fabra.

Segons l'Informe, els fons aconseguits per les universitats públiques catalanes per a la recerca i la innovació l'any 2015 mostren un ascens notable en relació amb el 2013. D'aquesta manera s'ha revertit la tendència descendent recollida els últims anys i s'ha assolit una xifra global de 266,8 M€.

De l'Informe també es desprèn que l'any 2015, Catalunya va obtenir 23 concessions de l'European Research Council (ERC). Això suposa un augment de més de mig punt respecte l'any 2014 i situa el país en el 4t lloc del rànquing de tots els països europeus participants. Aquesta dada està relacionada amb la bona marxa de la producció científica catalana. En aquesta mateixa línia, l'Informe exposa que en el curs acadèmic 2014-2015 a les universitats públiques catalanes es van defensar 2.354 tesis, el que significa un increment del 5,4% respecte al curs passat i del 31% respecte als darrers cinc cursos. És per aquesta millora continuada, després d’uns anys d’alentiment, que les universitats públiques catalanes encapçalen la llista del sistema de recerca català d’acord amb la producció científica. A més, amb un impacte superior a la mitjana mundial, ocupen les primeres posicions en el conjunt d’universitats de l’Estat pel que fa a la qualitat de la producció científica.

Una altra dada a tenir en compte és que l'any 2014, les universitats catalanes van presentar 96 sol·licituds de patents prioritàries. Aquesta dada representa un increment del 14% respecte de l'any 2013, de manera que se situa al mateix nivell que el 2009. Respecte a les empreses derivades, l'any 2015 n'hi havia 113 d'actives. Aquesta dada fa palès que les universitats continuen potenciant la creació d’empreses de base tecnològica com a instrument de transferència de coneixement i de generació de riquesa per al territori. El nombre d’empreses derivades actives ha seguit una evolució ascendent els darrers cinc anys.

L'Informe analitza els recursos, la producció i la transferència de coneixement i esdevé una eina per a la quantificació i l'estudi de l'evolució del sistema universitari català, alhora que representa un exercici de transparència i retiment de comptes.

Consulteu l'Informe d'Indicadors de Recerca i innovació 2016

Consulteu la notícia



Iberus presenta el seu Pla d'acció en tecnologies de la salut

Pla d'acció Iberus

La Universitat de Saragossa ha acollit avui la presentació del Pla d'acció Iberus Health Tech que pretén impulsar l'aplicació de noves tecnologies en la investigació biomèdica i en la pràctica clínica i assistencial a la Vall de l'Ebre mitjançant aliances entre universitats, centres de recerca, hospitals i empreses.

Aquest pla de Campus Iberus (que aplega les universitats de Lleida, Saragossa, la Rioja i Pública de Navarra), en col·laboració amb Banco Santander, és el tercer del seu Pla estratègic que es posa en marxa, després dels plans en Agroalimentació i Nutrició, iniciat al 2014, i en Energia i Medi Ambient, al 2015.

A la presentació, que ha anat a càrrec del rector de la UdL i president del consorci Campus Iberus, Roberto Fernández, el rector de la Universitat de Saragossa, José Antonio Mayoral, el director d'àrea de Santander Universidades España, Pedro Alonso, i el director executiu d'Iberus, Oscar López, hi han assistit els rectors de la resta d'universitats de Campus Iberus, així com integrants dels 6 consorcis interuniversitaris Health Tech que ja estan en marxa -4 d'ells amb participació de la UdL.

A més dels consorcis, durant l'acte s'han detallat els programes específics en comunicació, coordinació, aliances i convocatòries intramurs del Pla d'acció Iberus Health Tech que es duran a terme en els àmbits següents: medicina personalitzada, diagnòstic multimodal, medicina regenerativa, nanomedicina, robòtica, telemedicina i Big Data.

Consulteu la notícia



La UdL i Eurecat junts per fer de Lleida un pol d'innovació en agricultura 4.0

UdL-Eurecat

La Universitat de Lleida (UdL) i el centre tecnològic Eurecat impulsaran el desenvolupament de l'agricultura 4.0 mitjançant el reforç d'un laboratori de maquinària agrícola destinat a millorar el monitoratge i l'automatització dels processos productius i la plataforma Agritech Big Data, que introduirà l'ús de les macrodades per augmentar la rendibilitat de les explotacions i la productivitat del sector. Són els principals objectius del conveni signat avui, amb una vigència de tres anys, que també inclou la creació d'Eurecat Lleida.

El rector de la UdL i president del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), Roberto Fernández, i el president del centre Tecnio, Xavier Torra, han coincidit a subratllar el paper fonamental de la innovació en l'empresa i, per tant, en el progrés de la societat, així com la col·laboració entre universitat i teixit empresarial. De la seua banda, el president d'Eurecat ha destacat que l'aplicació del Big Data "pot fer l'agricultura més rendible i més respectuosa amb l'entorn". .

L'acord entre Eurecat i la UdL s'inscriu en “L’Estratègia: Agricultura 4.0”, enfocada a la promoció de la innovació i de la recerca en àmbits diferents del sector agro, amb especial atenció a la maquinària agrícola, l'agricultura de precisió, a les denominades tecnologies Smart Farm i la implantació del Big Data a la producció agroalimentària. La implementació de sistemes de gestió Big Data, combinats amb eines d'intel·ligència artificial, permetran la comparació de les dades, el monitoratge en temps real i l'obtenció d'informació predictiva, que facilitarà a les empreses prendre decisions.

Amb aquest objectiu, Eurecat Lleida, en col·laboració amb la UdL i els seus centres de recerca Agrotecnio i INSPIRES, i altres actors públics i privats del sector, volen donar un nou impuls al centre Agritech Big Data, per transformar-lo en una plataforma d'adquisició, de gestió i d’anàlisi de dades complexes en la producció agroalimentària que doni suport a la indústria del sector. La iniciativa està oberta a tots els actors de l'àmbit acadèmic, científic i industrial de Catalunya.

Consulteu la notícia



Jornada Dones i Emprenedoria D&E 2017

Dones i Emprenedoria

L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i GLOBALleida han organitzat la Jornada “Dones i Emprenedoria D&E”, que ha tingut lloc aquest dijous 9 de març al CaixaForum, a la que s’ han inscrit més d’un centenar de persones.

En el decurs de la jornada s’ha impartit una primera conferència, “La dona empresària en un moment de canvi i transformació” a càrrec d’Anna Mercadé, directora de l’Observatori, Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, pedagoga, filòsofa i experta en dona i empresa. Seguida d’una segona conferència “Les dones i la tecnologia. Un binomi de futur” a càrrec de Vanessa Estorach, emprenedora i tech lover, i fundadora de d’e-growing i co-fundadora del women in Mobile. Per últim, s’ha organitzat el taller "Inspiració: totes som creatives!! Reaprenem?" a càrrec de Raquel Cànovas, especialista en creativitat i pensament creatiu.

La jornada, que ha comptat amb la col·laboració de CaixaForum, ha servit per promoure la formació i el debat sobre l’emprenedoria femenina, presentar experiències, compartir aprenentatges, crear un espai de trobada entre les empreses lleidatanes i visualitzar el talent femení com a motor social. Foto: GLOBALleida

Consulteu més informació



Salut, Retail i Big Data, sectors que destaquen en la sisena edició del programa Empenta

Programa Empenta

La sisena edició de Empenta, el programa d'acceleració i suport a empreses de base tecnològica i/o innovadores, impulsat per ACCIÓ i liderat per ESADE i ESADECREAPOLIS, ha seleccionat -com en la passada edició- vint projectes, dividits en dos blocs temàtics: solucions innovadores i tecnologies disruptives.

En aquesta nova convocatòria del programa Empenta s'han presentat 189 candidatures, un 27% més que en la passada edició, i bat així un rècord d'inscripció. Aquest increment s'ha observat, sobretot, en l'àrea de tecnologies disruptives, que ha augmentat en un 178% les seves inscripcions. El sector salut ha tornat a imposar-se, per tercer any consecutiu, sobre els altres, encara que també han destacat les indústries del retail, big data i mobile.

El programa començarà el 7 de març amb el procés d'acceleració i acompanyament. Durant cinc mesos, els vint projectes podran beneficiar-se de les facilitats i els recursos que ESADECREAPOLIS, ACCIÓ i ESADE Entrepreneurship Institute (EEI) els ofereixen per superar les fases crítiques del procés de creació de l'empresa, com la formació de l'equip, la definició del model de negoci i l'obtenció de finançament.

Consulteu la notícia



Obert el termini per la XVII edició del Campus d'Emprenedors SeedRocket

SeedRocket

El Campus d'Emprenedors de SeedRocket és l'esdeveniment formatiu i el canal d'accés per invertir en les millors startups del moment. La trobada consisteix en quatre dies en els que es programen xerrades formatives per part de mentors i profesionals de referència dins del sector TIC a les startups finalistes que els propis mentors han seleccionat.

Durant el Campus es dóna formació en tot tipus d'àrees: màrqueting digital, comunicació, estratègia d'un negoci online, experiència dels mentors i altres emprenedors que han passat per SeedRocket, temes legals, de pactes de socis, de RRHH, equip, etc. i sessions de mentorització individuals amb cada startup per treballar directament en els seus plans d'acció.

Després de la formació, els mentors han tingut temps suficient per conèixer a tots els equips i el darrer dia escullen a les 3 Startups Guanyadores i les startups en la/les que volen invertir. Aquest darrer dia es realtza la Presentació Final a Inversors, a la que assisteixen els mentors, l'equip de SeedRocket, a més de tota la xarxa d'inversors privats i business angels de SeedRocket. Les 3 Startups Guanyadores rebran premis patrocinats pels partners del Campus.

La data límit per inscriure's finalitza el 13 d'abril de 2017.

Consulteu més informació.