Gener 2014



El Govern espanyol obre una línia ICO de finançament de 323 milions d'euros per a pimes innovadores

ICO

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i el Ministeri d'Economia i Competitivitat han posat en marxa -a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO)- un instrument per finançar a pimes innovadores denominat "ICO Innovación Fondo Tecnológico".

Aquesta nova línia de finançament, amb 323´6 milions d'euros, serà cofinançada pel Programa Operatiu Fons Tecnològic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que aportarà prop de del 75% dels fons, amb l'objectiu de donar suport a les empreses innovadores que poden tenir dificultats per accedir a crèdit.

Es podran beneficiar d'aquestes ajudes aquelles empreses que hagin estat valorades com a innovadores pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i figurin en la relació que es publicarà a tal efecte en el seu web. També les empreses que la seva activitat es trobi sota els codis nacionals d'activitats econòmiques (CNAE) qualificats com de mitjana o alta tecnologia per l'Institut Nacional d'Estadística.

Consulteu més informació.



Premis Fundación BBVA Fronteras del Conocimiento

Pemios BBVA

Aquests premis reconeixen la recerca bàsica i la creació d'Excel·lència, plasmada en avanços teòrics, models i perspectives fundamentals per entendre el món natural, social i artificial o tecnològic, així com innovacions i desenvolupaments tecnològics, i la creació d'obres, estils artístics i interpretatius en la música clàssica del nostre temps. Es reconeixen també contribucions significatives a la comprensió i/o actuacions excel·lents respecte a dos reptes centrals de la societat global del segle XXI: el canvi climàtic i la cooperació al desenvolupament.

Es contemplen vuit categories de premis, dividits en tres eixos. En primer lloc, el reconeixement a la recerca científica i tecnològica, en les àrees de les Ciències Bàsiques, la Biomedicina, l'Ecologia i Biologia de la Conservació, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, i l'Economia, Finances i Gestió d'Empreses. En segon lloc, la creació, direcció i interpretació de la música clàssica del nostre temps. En tercer lloc, la recerca científica i/o les actuacions que representen avanços significatius en dos grans problemàtiques del segle XXI: el canvi climàtic i la cooperació al desenvolupament.

Els candidats seran una o més persones físiques de qualsevol nacionalitat.

La dotació dels Premis Fundación BBVA Fronteras del Conocimiento y la Cultura es, en cadascuna de les seves categories, de 400.000€, un diploma i un símbol artístic.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 30 de juny del 2014.

Consulteu més informació.



Investigadors de l'ETSEA aconsegueixen porcs amb un greix més saludable

RecercaPorci

La Unitat de Millora Genètica del Porcí de la Universitat de Lleida (UdL) ha aconseguit produir carn amb menys greixos saturats i una major proporció de mono-insaturats, de millors propietats organolèptiques i més saludables pel consumidor. Els investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) han identificat una variant més activa del gen Estearoil-CoA desaturasa (SCD), responsable de la biosíntesi de l'àcid oleic (mono-insaturat) a partir de l'àcid esteàric (saturat). El greix intramuscular dels animals també millora els seus nivells d'àcid palmitoleic.

La utilització d'aquesta variant en els programes de millora genètica comercials està en procés de protecció. De moment, els resultats de la recerca s'han publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista internacional Plos One, amb el títol A Functional Variant in the Stearoyl-CoA Desaturase Gene Promoter Enhances Fatty Acid Desaturation in Pork (Una variant funcional en el promotor del gen de la Estearoil-CoA desaturasa millora la desaturació dels àcids grassos en porc). El projecte, finançat amb ajuts del Ministeri de Ciència i Innovació, també ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Selecció Batallé.

La Unitat de Millora Genètica del Porcí de l'ETSEA, integrada en el grup de porcí del centre de recerca associat a la UdL Agrotecnio, porta 12 anys treballant en la millora de la carn de porcs de la raça Duroc, que es caracteritza per tenir un alt grau d'infiltració de greixos a la seua carn i, per això, és molt apreciada en la producció de curats de qualitat. En aquest temps, han analitzat mostres d'uns 1.200 animals d'una línia tancada i referenciada genealògicament. Els investigadors de la UdL les han utilitzat per relacionar les variants d'ADN trobades en gens candidats, com l'SCD, amb la composició d'àcids grassos (saturats, mono-insaturats i poli-insaturats) en diversos músculs i greix subcutani.

L'efecte d'aquesta variant genètica s'ha constatat en porcs de totes les generacions controlades des de 2001, els quals han estat criats en granges diferents i sotmesos a diferents dietes. Així els resultats d'aquesta recerca confirmen que l'SCD no modifica la quantitat de greix en els animals, al mateix temps que millora les seues qualitats organolèptiques, ja que els àcids grassos saturats es redueixen mentre augmenten els mono-insaturats. L'àcid oleic, present en aliments com l'oli d'oliva, té un efecte beneficiós en la prevenció de malalties cardiovasculars.

Foto: Llom amb nivells òptims de greix intramuscular, la mostra A amb més mono-insaturats. Agrotecnio/UdL

Consulteu més informació.



Premis Rey Jaime I 2014

Premis Rey Jaime I

Aquests premis tenen com a objectiu unir estudis i recerca, entitats científiques i empresarials per la promoció de la recerca i el desenvolupament científic a Espanya.

Els Premis Rey Jaime I són d'àmbit nacional i es convoquen anualment en sis modalitats: Recerca bàsica, Economia, Recerca Mèdica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedor.

Junt al reconeixement del treball de l'investigador, els Premis Rey Jaime I donen suport i estimulen econòmicament la ciència espanyola mitjançant la reinversió, de part de l'import del premi en recerca a Espanya. Al mateix temps contribueixen a fomentar el coneixement a nivell internacional de la ciència i tecnologia espanyola en un temps de gran competitivitat.

El termini per presentar les candidatures finalitza el 23 de març de 2014.

Consulteu més informació.



"Call to innovation 2014"

call to innovation

Aquesta competició està oberta a emprenedors, científics, investigadors i líders d'Espanya, que estiguin disposats a transformar les seves innovadores idees en projectes reals de gran impacte.

El repte és: Com resoldries algun dels grans problemes de l'Estat espanyol (atur, educació, crisi financera, dependència energètica, etc.) i milloraries la vida de 10 milions d'espanyols a través de la tecnologia?

El termini de presentació de candidatures finalitza el 9 de març de 2014.

Consulteu més informació.



La tercera edició de Transfiere potenciarà la participació internacional d'empreses i institucions

Transfiere

La tercera edició del Fòrum Europeu per a la Ciència, Tecnologia i Innovació, Transfiere, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de febrer de 2014, potenciarà la participació internacional d'empreses i institucions vinculades al món de la innovació.

D'aquesta manera, el fòrum no només servirà d'aparador per mostrar els resultats de la recerca en l'àmbit internacional i avançar tendències, sinó que facilitarà als inscrits nacionals entrar en contacte amb empreses i professionals estrangers per generar oportunitats de negoci i propiciar la internacionalització dels seus productes i serveis.

Així mateix, es configuraran espais específics per a pimes i micropimes i es prioritzaran els continguts centrats en el finançament i la compra pública innovadora, tot això amb l'objectiu de configurar un fòrum dinàmic, flexible i adaptat a les necessitats actuals del mercat.

Transfiere assoleix la seva tercera edició consolidat com la gran trobada del R+D+i espanyol, un esdeveniment pioner per fomentar la transferència i la cooperació entre l'àmbit científic i el sector empresarial.

Consulteu més informació.



Publicat l'informe de seguiment del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació 2013

Informe

Amb l'objectiu d'analitzar i valorar els avenços aconseguits en els compromisos contrets en el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI), la Secretaria Tècnica de la Comissió de Seguiment del Pacte ha elaborat un informe de seguiment, amb l'assistència i el suport administratiu de l'Àrea de Polítiques Sectorials Científiques i Tecnològiques (APSCIT) de la Direcció General de Recerca del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

La novetat respecte als informes anteriors és que el seguiment del PNRI no s'ha fet directament a través dels compromisos del PNRI, sinó a partir d'un conjunt d'indicadors d'R+D+i del sistema. L'establiment d'aquests indicadors comporta la configuració d'un sistema d'informació que fa guanyar precisió, eficiència i eficàcia pel fet de reduir la càrrega que representava per als agents l'anterior sistema de recollida de dades, molt centrat en les actuacions vinculades als compromisos del PNRI.

La utilització d'aquests indicadors ha permès incorporar dins l'informe una anàlisi més exhaustiva de la presència de la dona en el sistema de recerca i innovació català, ja que s'hi incorpora tot un epígraf per tractar aquesta qüestió, a partir de la selecció de dotze indicadors.

Consulteu més informació.



Convocatòria "Retos Colaboración" (MINECO)

Retos Colaboración

La Secretaria de l'Estat de R+D+i ha publicat la convocatòria 2014 de "Retos Colaboración" (antic Innpacto), amb una dotació de 548 milions d'euros. Inclosa en el Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016, la nova convocatòria finançarà projectes de desenvolupament experimental realitzats en col·laboració entre centres de recerca i empreses per promoure la R+D+i orientada a la resolució dels reptes de la societat.

L'objectiu de la convocatòria és el suport a projectes de cooperació entre empreses i organismes de recerca -amb una durada d'entre 2 i 4 anys-, amb la finalitat de promoure el desenvolupament de tecnologies, l'aplicació empresarial de noves idees i tècniques i la creació de productes i serveis.

Per això. els destinataris de la convocatòria seran empreses, organismes públics de recerca, universitats, centres tecnològics, centres de suport a la innovació tecnològica, entitats públiques i privades sense ànim de lucre que tinguin com a principal activitat la R+D+i i associacions empresarials.

Aquesta iniciativa suposa una oportunitat perquè empreses i organismes públics de recerca executin projectes innovadors en cooperació i amb resultats orientats al mercat, que generin ocupació i millorin la balança tecnològica.

El termini de sol·licitud finalitza el 28 de gener de 2014.

Consulteu més informació.