October 2013



El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme destina 20 milions per finançar a joves emprenedors

Logo Ministeri

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme donarà suport amb 20 milions d'euros projectes empresarials de joves emprenedors a través de préstecs participatius, amb els que es preveu promoure una inversió de més de 48 milions d'euros i la creació de més de 2.500 llocs de treball.

Els préstecs es canalitzaran a través de la Línea Jóvenes Emprendedores de la Empresa Nacional de Innovación (ENISA), empresa dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. ENISA concedirà entre 25.000 i 75.000€ en préstecs.

Amb la dotació pressupostària establerta per 2013, s'estima que es formalitzaran 400 préstecs participatius, a favor d'empreses promogudes per joves empresaris, de les quals el 100% seran de nova o recent constitució (menys de dos anys), amb una inversió induïda de més de 48 milions d'euros i amb la creació de més de 2.500 llocs de treball en models de negoci de mitjana i alta innovació (bàsicament start-ups).

Consulteu més informació.



14a edició dels Premis LO de la Diputació de Lleida als millors projectes empresarials

Premis LO

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida convoca la 14a edició dels Premis LO als millors projectes empresarials.

Es diferencien dues categories:

1. Nous projectes empresarials amb una dotació de 3.650 € per a cada premi:
- Premi a la innovació
- Premi al jove emprenedor o a la jove emprenedora
- Premi empresa sostenible, adequació territori

2. Empreses ja consolidades amb premis de reconeixement i sense dotació econòmica
- Premi a la responsabilitat social empresarial
- Premi “LO emprenedor” o “LO emprenedora”

Els requisits que es demanen als nous projectes empresarials és que hagin sorgit en les Terres de Lleida durant l'any 2012.

El termini de presentació finalitza l'11 de novembre de 2013.

Consulteu més informació.



Els centres tecnològics de la xarxa TECNIO a Lleida han facturat 2 milions d'euros al 2012

TECNIO

Els centres tecnològics de la xarxa TECNIO, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ, han facturat 2 milions d'euros al 2012 a la demarcació de Lleida. Són dades presentades avui pel director general d'Indústria, Antoni Ma. Grau, en el marc de la jornada per a empresaris lleidatans "TECNIO: el teu soci tecnològic" a la seu d'ACCIÓ a Lleida.

La demarcació de Lleida compta amb 6 centres tecnològics que han treballat amb 400 empreses i entitats clients durant l'últim any, en àmbits com les TIC, la maquinària agrícola i la nutrició. Hi treballen 100 persones, el 40% de les quals són doctors. Els centres TECNIO a Lleida són:

- NUTREN- NUTRIGENOMICS - Centre de Nutrició i Envelliment (genòmica nutricional pel control de l’envelliment i patologies associades)
- MAQCENTRE - Centre Tecnològic del Sector de la Maquinària Agrícola i dels Equips Industrials
- GRIHO - Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades
- GREA - Grea Innovació Concurrent (recerca en solucions d’enginyeria energètica, disseny, optimització mecànica, automatització i control)
- ITL - Fundació Institut Tecnològic de Lleida (serveis tecnològics en l’àmbit de la construcció sostenible i comportament de materials)
- DBA – Centre de Desenvolupaments Biotecnològics i Agroalimentaris (valorització de subproductes d’origen agrari, forestal i de la indústria alimentària mitjançant la biotecnologia industrial)

A tota Catalunya, els 95 centres de la xarxa TECNIO han facturat durant l'últim any 135,1 milions d'euros i han treballat amb més de 6.000 empreses i entitats clients. A la jornada es presentaran casos d'èxit de col·laboració empresarial entre centres i empreses de Lleida.

Consulteu més informació.



Programa Empenta 2013

Programa Empenta

L'objectiu de la tercera edició del Programa Empenta és tutelar de forma integral i experta totes les etapes que intervenen en el procés de creació d'una empresa, des de la fase inicial fins a la seva consolidació.

El Programa Empenta està adreçat a Empreses de Base Tecnològica (EBT) que necessitin un impuls per a la seva creació o consolidació.

Empenta compta amb el finançament d'ACCIÓ i no té cap cost per als seus participants. El programa treballa sobre tres eixos principals entre els que destaca el treball en equip, on s’alinea i es focalitza en l’equip emprenedor. Seguidament s'acompanya a l’empresa durant el desenvolupament i la validació del Pla de Negoci i finalment s'estableixen les seves necessitats de finançament mitjançant un pla de finançament públic i privat.

Les persones interessades a participar en el programa poden descarregar el formulari d'inscripció des del web i presentar-lo degudament emplenat a l'adreça info@programaempenta.com abans del 15 de novembre de 2013.

Consulteu més informació.



Vols que t'ajudem a fer negoci? Sessions TECNIO 2013

Sessions TECNIO

ACCIÓ inicia un cicle de jornades territorials amb l'objectiu de donar-te a conèixer les capacitats i serveis dels centres TECNIO (a través de casos pràctics) i el nou programa d'innovació empresarial.

En un mercat en constant canvi tecnològic com l'actual, ja no té sentit innovar en solitari. Per donar resposta a uns reptes tecnològics cada vegada més complexos és necessari col·laborar. Escollir els partners adients determinarà bona part de l'èxit o fracàs de qualsevol projecte d'R+D o innovació a emprendre.

TECNIO ha esdevingut el partner tecnològic de moltes empreses en el desenvolupament d'una gran diversitat de projectes.

Tria la teva sessió i inscriu-t'hi per descobrir com et poden ajudar els centres de la xarxa TECNIO.

Calendari:

Barcelona: 17 d'octubre
Manresa: 25 d'octubre
Lleida: 28 d'octubre
Tarragona: 4 de novembre
Terres de l'Ebre - Tortosa: 7 de novembre
Girona: 8 de novembre
Mataró: 11 de novembre

Consulteu més informació.



El concurs IdeaUdL dobla convocatòria i premis

Concurs Idea

El Concurs de desenvolupament d'idees de negoci innovadores de la Universitat de Lleida (UdL) dobla enguany la seua convocatòria i la quantia dels premis fins a un total de 12.000 euros gràcies a la incorporació de l'AJuntament d'Alcarràs, el Centre d'Estudis Agropecuaris-CEAP i quatre empreses agroalimentàries d'aquest municipi del Segrià: Fruits de Ponent, Fruites Caberol, Viyefruit i Fruijet. La iniciativa del vicerectorat de Planificació, Innovació i Empresa i la Càtedra d'Emprenedoria de la UdL - que ja comptava amb la col·laboració del Consell Social- també suma GlobaLleida a l'organització.

El concurs IdeaUdL té com a objectiu impulsar la creació d'empreses innovadores promogudes per estudiants, titulats o investigadors en formació menors de 30 anys que puguin generar activitat econòmica a les Terres de Lleida. En aquesta edició, els organitzadors proposen dos modalitats: una general i una altra centrada en l'àmbit de l'agroalimentació. Cadascuna d'elles premiarà dos projectes: el primer amb 4.000 euros i el segon, amb 2.000.

El vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la UdL, Ferran Badia, ha agraït a l'Ajuntament d'Alcarràs la seua implicació en aquesta iniciativa, impulsant una convocatòria específica sobre agroalimentació. "Esperem ampliar-ho en futures edicions i que altres entitats públiques o privades s'animin a patrocinar línies específiques" per línies de negoci, ha destacat.

En la convocatòria sobre temes agroalimentaris, les propostes s'han de centrar en tres sectors: medi ambient i eficiència energètica, aprofitament de la fruita roja (préssec i nectarina) per a sucs i conserves, i màrqueting de la fruita dolça-nous models de comercialització directa al consumidor. L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, ha destacat que "són idees que han donat les mateixes empreses patrocinadores i que reflecteixen les preocupacions del sector". En aquest sentit, el conseller delegat de GlobaLleida, Oriol Oró, ha insistit en el paper clau de l'agroalimentació per l'economia de la província.

Les idees de negoci es poden presentar fins el 31 de gener de 2014. Els projectes finalistes (10 per cada categoria) hauran d'elaborar un pla d'empresa, amb l'ajut de professorat de la UdL, i enllestir-lo abans del 30 d'abril. El jurat valorarà l'originalitat, la maduresa de la proposta, el coneixement del mercat i el potencial de creixement, entre altres ítems. El nom dels guanyadors finals es farà públic el proper mes de juny.

Consulteu més informació.



Programa COMERTEC

Comertec

ACCIÓ posa en marxa el Programa COMERTEC, un servei d'acompanyament als investigadors en el procés de comercialització de tecnologies via llicència. El programa, que es llença aquest any com a pilot, compta amb la participació d'experts de mercat i assessors en el procés de comercialització. A més a més, es tindran en compte els diferents serveis d'ACCIÓ que puguin ser d'interès pels participants (com la xarxa EEN, els CPN, etc.) i els contactes d'empreses de que es disposa, com a possibles interessats en la compra de tecnologia. Aquest any 2013 el pilot comptarà amb 5 tecnologies de les 10 preseleccionades procedents de les diverses universitats catalanes, i servirà per a validar el programa per a properes edicions.

En aquest programa poden participar investigadors/es de grups de recerca i universitats, que vulguin comercialitzar mitjançant llicència una tecnologia de la qual en són propietaris o copropietaris les seves respectives institucions. Els investigadors/es seran assessorats i acompanyats durant el programa per les Unitats de Valorització de cada universitat.

El programa s'estructura en tres parts clarament diferenciades: pre-selecció i selecció, fase de validació a mercat i fase de comercialització.

Els investigadors/es han de comprometre's a assistir a totes les sessions conjuntes i individualitzades, on es prepararan diversos documents, necessaris per a l'última fase de comercialització de la tecnologia. També hauran d'assistir a les diferents entrevistes que s'organitzin amb possibles compradors.

La data límit de presentació de tecnologies és el 25 d'octubre de 2013. La comunicació dels projectes preseleccionats és el 6 de novembre de 2013.

Contacteu amb la Unitat de Valorització de la UdL en cas de voler participar-hi.



Oberta la convocatòria del Campus d'Emprenedors SeedRocket

SeedRocket

El Campus d'Emprenedors és un programa de formació d'una setmana de durada en el que participen entre 10 i 12 start-ups en fases inicials, prèviament seleccionades per la xarxa de mentors de SeedRocket.

El Campus possibilita als projectes seleccionats assessoria dels mentors de SeedRocket així com accés a inversió privada de fins a 150.000€ i una estància posterior d'entre tres i sis mesos en l'acceleradora de Barcelona.

Després d'aquesta primera etapa de validació del model i producte en el mercat, les start-ups tenen la possibilitat de presentar en l'Investors' Day, que té com a objectiu tancar una segona ronda de finançament per seguir creixent i donar el salt internacional.

La pròxima edició tindrà lloc del 19 al 22 de novembre de 2013 a Madrid, i la inscripció de projectes romandrà oberta fins el 3 de novembre de 2013.

Consulteu més informació.



I Premi a la Innovació de la Fundación Alberto Elzaburu

Premi Alberto Elzaburu

La Fundación Alberto Elzaburu pretén impulsar i reconèixer l'esforç dels joves emprenedors espanyols que, a través de les seves invencions, patents i innovacions, contribueixen a la creació d'ocupació i al progrés de la societat.

Podran optar al premi les persones físiques de nacionalitat espanyola, menors de trenta-cinc anys en el moment de finalitzar el termini de la convocatòria i que els seus projectes d'R+D+i reuneixin les següents condicions:

- Una investigació en qualsevol camp de la ciència i la tecnologia coronada amb l'obtenció, després d'examen previ, d'almenys una patent d'invenció on figuri el candidat a títol d'inventor.
- La invenció haurà d'estar sent explotada comercialment a través d'una empresa participada pel/pels candidats al premi, o disposar del corresponent projecte d'explotació comercial.
- A més el jurat podrà tenir en compte el reconeixement que la invenció i/o el projecte empresarial hagi pogut rebre per qualsevol mitjà.

El Premi consistirà en 5.000€ i en una placa commemorativa.

Es podran presentar les candidatures fins el 31 de gener de 2014. El lliurament del premi tindrà lloc durant el mes de maig de 2014.

Consulteu més informació.



Programa Start-up Catalonia, Xarxa d'Acceleradores

Start-up Catalonia

"Start-up Catalonia, Xarxa d’acceleradores" és un programa de suport al creixement de les noves empreses catalanes amb potencial de creixement.

Amb "Start-up Catalonia", ACCIÓ posa en marxa una iniciativa integral, flexible i a mida. El nou programa s’adreça a empreses en els seus primers anys d’evolució i vol ajudar-les a créixer d’una forma més ràpida i més sòlida. Dins el programa, s’ofereix tutorització, mentoratge, activitats de networking, formació, assessorament i acompanyament en els diferents processos vitals per les empreses en fase de creixement: la cerca de finançament, la innovació, la internacionalització i l'enfortiment dels equips humans capaços de conduir la nova empresa cap el seu potencial de creixement.

"Start-up Catalonia, Xarxa d’acceleradores" suma els recursos i les iniciatives d’entitats públiques i privades especialitzades en oferir serveis per al creixement de les noves empreses a nivell territorial.

El termini per participar finaliza el 15 d'octubre de 2013.

Consulteu més informació.