Abril 2021



L'investigador Álvaro de Gracia de la UdL, un dels ponents del festival Pint of Science 2021

Pint of Science

Enguany el festival Pint of Science torna amb més força que mai. Després d’haver-se cancel·lat al 2020 a causa de la situació epidemiològica causada per la COVID-19, aquest any es reinventa.

El festival de ciència internacional, que tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de maig, es farà enguany a tot l'estat espanyol en format virtual a través de la plataforma zoom amb un únic programa. Álvaro de Gracia de la Universitat de Lleida, ha estat seleccionat entre tots els candidats per fer una ponència amb el títol "¡Paredes inteligentes que se mueven!” dintre de la sessió de “Tech me out” el dia 17 de maig a les 20:30h.

Per poder seguir el festival caldrà fer una inscripció per cada dia que es vulgui assistir a través de la web https://pintofscience.es/. Hi ha un límit de 1000 espectadors per dia, pel que es recomana que les persones interessades s'apuntin amb antelació. Per tal de mantenir l’esperit interactiu i divulgador del festival, es podran fer preguntes en directe als ponents.

Es preveu que el festival pugui tornar al format estàndard amb ponències en bars per fomentar més interacció amb la societat de cara a la pròxima edició del 2022.

Podeu trobar el programa complert i més informació a: https://pintofscience.es/



Convocatòria oberta "Ajuts a Projectes de R+D+i per a la realització de Proves de Concepte"

Proves de Concepte

L'Agència Estatal de Recerca (AEI) ha publicat la convocatòria 2021 d'ajuts a projectes d'R+D+I per a la realització de proves de concepte. Es tracta d'una nova convocatòria d'ajuts inclosa en el Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d'Innovació i en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE (Pla de Recuperació). La quantia màxima destinada a finançar aquesta convocatòria és de 40 milions d'euros en subvencions, finançada pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea.

Aquests ajuts tenen com a finalitat fomentar i accelerar la transferència de coneixements i resultats generats en projectes finançats per la AEI, així com l'explotació dels mateixos com a productes, béns, aplicacions o beneficis per a l'economia, la societat, la cultura, o les polítiques públiques. Així mateix pretén fomentar l'esperit emprenedor i innovador dels equips de recerca, contribuint a la seva capacitació a través d'accions de formació, assessoria o mentoría, i a l'enfortiment de les estratègies de transferència de coneixements i resultats de les institucions beneficiàries d'aquests projectes.

El coneixement o resultat objecte de la prova de concepte han de provenir o estar estretament relacionades amb l'execució d'un projecte d'I+D+I finançat per la AEI en les convocatòries d'ajudes de 2016 i 2017, corresponents als programes de Generació de Coneixement (PGC), Reptes per a la societat (RTI) i de Projectes de recerca fonamental orientada (RTA).

Les activitats del projecte de prova de concepte estaran orientades a progressar en les primeres etapes del desenvolupament pre-competitiu, si bé s'admetran sol·licituds en diferents estats de maduració, sempre que es compleixi amb el caràcter finalista de la convocatòria. Les propostes hauran de descriure els coneixements o resultats que es proposen per a la prova de concepte, indicant el potencial innovador dels resultats que es derivarien d'ella, així com l'impacte científic- tècnic i econòmic o social esperats.

Així mateix, les propostes hauran de proposar un pla d'implementació que descrigui les activitats de valorització, de protecció de la propietat intel·lectual i industrial i de transferència de coneixements i resultats prevista, així com les actuacions que permetin reduir la incertesa sobre la seva viabilitat tècnica, comercial o social.

La durada dels projectes (i subprojectes) serà de 2 anys, i la quantia dels ajuts en cap cas serà superior a 150.000 euros per projecte, segons activitats proposades i la seva adequació als objectius del projecte i a la finalitat de la convocatòria. Aquest límit d'ajuda serà aplicable per projecte, tant individual com coordinat.

El termini de presentació de sol·licituds és del 29 d'abril al 13 de maig de 2021 a les 14.00 hores.

Consulteu més informació



'La PI i les pimes: Perquè les idees arribin al mercat', lema del Dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual

Dia Mundial PI

Cada 26 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual (PII), commemoració creada l'any 2000 per l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) per donar a conèixer la funció que exerceixen els drets de PII en el foment de la innovació i la creativitat.

Amb el tema d'aquest any, 'La PI i les pimes: Perquè les idees arribin al mercat', la OMPI vol subratllar la importància que tenen els actius intangibles per a les pimes i el valor de la PI en suport del seu creixement. L'Organització ha publicat una sèrie d'estudis de casos de tot el món en els quals s'exposen exemples de pimes que utilitzen els drets de PI per a convertir les idees en oportunitats de comercialització i generar valor. Així mateix, la OMPI ha proporcionat un cabal d'informació pràctica sobre les maneres més adequades en què les pimes poden protegir els seus actius intangibles.

Consulteu més informació



4ª Edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Premi Isabel Trabal

La Fundació Caixa d’Enginyers obre el termini d’inscripció a la 4ª edició del ‘Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal’, concurs que impulsa el desenvolupament de projectes en fase inicial i que compta amb una dotació econòmica de 10.000€.

El concurs impulsa el desenvolupament de propostes emprenedores, relacionades amb la ciència, la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat, amb especial interès pels projectes que advoquen per la preservació del medi ambient.

L’objectiu de la Fundació Caixa d’Enginyers amb el concurs és donar suport a l’emprenedoria i contribuir a la transformació d’idees de negoci en empreses reals. En aquesta convocatòria, s’hi poden presentar idees de negoci en fase inicial de tot el país.

El termini per a inscriure's finalitza el 4 de maig de 2021.

Consulteu més informació



Premis DonaTIC

Premis DonaTIC

Els Premis DonaTIC, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el futur.

Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.

Els Premis tenen caràcter honorífic, sense dotació econòmica. Les candidatures premiades reben el reconeixement públic per la seva feina, activitat o projecte presentat.

El termini per presentar sol·lictuds finalitza el 19 de maig de 2021.

Consulteu més informació



El projecte UniSCool de la UdL, finalista de la Call for Technologies 2021 de The Collider

The Collider 2021

The Collider, programa pioner d'innovació i transferència de tecnologia promogut pel Mobile World Capital Barcelona, ha seleccionat els 15 millors projectes per resoldre reptes de la indústria i que podran participar en la nova edició del programa.

Un d'aquests projectes és UniSCool, presentat per Montse Vilarrubí, investigadora del Grup de Recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar (SDAES) de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, que proposa una solució de refrigeració transversal per a problemes de gestió tèrmica de l'electrònica de potència, centres de dades, vehicles elèctrics o cèl·lules fotovoltaiques. El projecte, que ha comptat amb l’assessorament de la Unitat de Valorització i Transferència de la UdL, rebrà 2.000€ gràcies a la col·laboració amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de promoure la validació de la ciència amb el mercat.

A la Call for Technologies 2021 s'han presentat un total de 39 projectes qualificats dels sectors salut, indústria 4.0, energia, mobilitat i agri-food. L'objectiu principal de The Collider és impulsar la transferència de tecnologia, apropar la ciència al mercat, així com fomentar l'actitud emprenedora en universitats i centres de recerca per generar spinoffs d’alt valor per a la indústria i la societat.

Consulteu més informació



I Convocatòria BStartup Green de Banc Sabadell

BStartup Green

BStartup, el programa de suport a persones emprenedores de Banc Sabadell, llança la primera convocatòria BStartup Green, per a invertir específicament en startups que des de la tecnologia o la digitalització siguin capaces de facilitar aquesta transició cap a un món més sostenible des de les següents òptiques:

- Transició energètica: flexibilitat energètica, autogeneració, xarxes intel·ligents i emmagatzematge, Smart home,etc.
- Indústria 4.0: reducció d'emissions i residus, logística, eficiència de processos, materials, embalatge, etc.
- Smart cities: mobilitat sostenible, gestió de rutes, gestió d'aigua, control de contaminació, mar i rius, gestió de residus, etc.
- Economia circular: optimització de residus, reutilització de béns, reciclatge, economia de la funcionalitat, etc.

Des de BStartup tenen l'objectiu d'invertir en 3 projectes en fase pre-seed, seed o early-stage amb propostes de valor en aquests camps, que podran destinar la inversió fonamentalment a validar la tecnologia/ciència i el negoci.

El termini d'inscripció finalitza el 9 de maig de 2021.

Consulteu més informació



Subvencions a l’emprenedoria femenina al sector digital

Subvencions sector digital

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya convoca les subvencions a empreses de base tecnològica liderades per dones per impulsar l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit digital. Aquestes subvencions han d’ajudar a consolidar empreses emergents de base tecnològica fundades i liderades per dones, que estiguin en la fase inicial de la seva activitat empresarial.

Poden ser beneficiàries d’aquestes subvencions les empreses o empreses emergents que compleixin els següents requisits:

• A l’equip fundador hi ha d’haver com a mínim una dona que tingui el 50% de les accions de la companyia.
• La companyia ha d’estar establerta a Catalunya, i ha de tenir entre un i tres anys de vida des de la seva constitució, en el moment de la publicació de la convocatòria.
• L’empresa ha d’estar constituïda com a societat de responsabilitat limitada, societat anònima, societat laboral o societat cooperativa.
• Ha de ser una companyia amb potencial de creixement de base tecnològica.

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 23 d'abril de 2021.

Consulteu més informació



Oberta la convocatòria Tecniospring INDUSTRY 2021 d'ACCIÓ

Tecniospring INDUSTRY 2021

Tens al cap algun projecte de recerca? Necessites trobar la persona investigadora adient per dur-lo a terme?

Ja està oberta la convocatòria Tecniospring INDUSTRY, el programa de talent internacional d’ACCIÓ que ofereix ajuts del 100% per contractar personal d'R+D experimentat a les empreses amb seu operativa a Catalunya, als centres tecnològics catalans i a les entitats acreditades TECNIO.

Tecniospring INDUSTRY et permetrà desenvolupar durant dos anys un projecte de recerca aplicada amb la incorporació del millor talent d'R+D.

El termini per a presentar sol·licituds finalitza el 15 de juny de 2021.

Consulteu més informació