Abril 2020



"Innovar per a un futur verd", lema del Dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual

IP DAy

Cada 26 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual (PII), commemoració creada l'any 2000 per l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) per donar a conèixer la funció que exerceixen els drets de PII en el foment de la innovació i la creativitat.

Amb el tema d'aquest any, "Innovar per a un futur verd”, la OMPI centra la seva mirada en les iniciatives innovadores per a aconseguir un futur verd amb el convenciment que els drets de PII poden ajudar a aconseguir una transició cap a una economia sostenible i amb baixes emissions de carboni.

Des de la OMPI, valoren com les diferents modalitats de protecció dels actius intangibles, patents, dissenys, marques, indicacions geogràfiques i drets d'autor, fomenten i reforcen diferents àmbits d'actuació cap a un futur més verd, des del desenvolupament de tecnologies verdes, la creació de productes ecològics, els principis de sostenibilitat pels quals es guien les empreses fins a l'ús més sostenible dels recursos naturals, entre altres.

Consulteu més informació



Premis Ruralapps

Ruralapps

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació convoca el Premi Ruralapps amb la finalitat de promoure la innovació tecnològica i conèixer les noves aplicacions mòbils orientades, o que aportin solucions tecnològiques, als ciutadans o als professionals del sector agrari, alimentari i rural.

S’estableixen dues modalitats:

- Ruralapps-professional del sector, per a l’app destinada a oferir solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agrari, alimentari i rural i que millorin els processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat, tant a nivell d'empresa com individual, abastant del del procés de produccció del producte fins a la comercialització.

- Ruralapps-ciutadania, per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l'accés a la informació, en l'àmbit agrari, alimentari i/o rural.

Cadascun dels premis està dotat amb 3.000 euros.

Termini de presentació de candidatures: 21/08/2020

Consulteu més informació



Convocatòria BStartup Health

BStartup Health

Banc Sabadell llança, per tercer any consecutiu, BStartup Health, convocatòria d’inversió específica en startups del sector salut, concretament en els àmbits medical devices, diagnòstic, therapeutics&drugs i eHealth. Aquest programa consisteix en donar suport a projectes de salut en fases pre-seed, seed o early-stage o equips amb projectes innovadors, en què la inversió va dirigida fonamentalment a validar la tecnologia/investigació i el negoci.

BStartup Health ofereix:

- Inversió de 100.000 € a canvi d’un percentatge d’equity.
- Programa d’acompanyament: BStartup Health proporcionarà a les startups seleccionades mentoria per part d’un dels prestigiosos integrants del comitè cientificotècnic de BStartup Health. La mentoria consistirà en assessorament de negoci a nivell estratègic, definició del full de ruta, assessorament en l’estratègia de fund-raising, etc. Tanmateix tindran accés a alguns dels inversors més rellevants per al seu estadi i activitat i rebran suport de l’equip de BStartup en processos com la preparació d’una ronda d’inversió i l’elaboració dels documents necessaris (business plan, investor’s deck, one page summary…).

L'objectiu del programa és donar impuls a iniciatives de valorització de projectes (estudis de patentabilitat, proves de concepte, prototipus, business plans…) amb la finalitat d’arribar a un estat de maduresa i garanties optimodesitjables per a posteriors rondes d’inversió amb capital risc sectorial (primeres rondes VC). En el sector eHealth es valorarà positivament que disposin de producte servei en el mercat i primeres vendes.

Es seleccionaran tres projectes d’entre els presentats a tota Espanya.

La convocatòria estarà oberta fins al 20 de maig de 2020.

Consulteu més informació



Oberta la convocatòria NEOTEC del CDTI dotada amb 25 milions d'euros

NEOTEC 2020

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) ha obert la convocatòria d'ajudes NEOTEC dotada amb 25 milions d'euros, per al finançament de la posada en marxa de nous projectes empresarials, que requereixin l'ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci es basi en el desenvolupament de tecnologia.

La convocatòria 2020 ofereix finançar fins al 70% del pressupost de cadascun dels projectes empresarials que optin a aquest programa i que tinguin un mínim finançable de 175.000 euros. Cada subvenció podrà aconseguir fins a un màxim de 250.000 euros per beneficiari. Les companyies hauran d'estar constituïdes, com a màxim, en els tres anys anteriors a la data de tancament del termini de presentació de les sol·licituds d'ajuda a la present convocatòria i disposaran d'un capital social mínim de 20.000 euros.

Aquestes ajudes podran ser compatibles amb la percepció d'altres ajudes que procedeixin d'altres Administracions, ens públics o privats, nacionals, internacionals o de la Unió Europea, en els termes establerts en l'article 12 de l'Ordre CNU/1308/2018, de 28 de novembre. No podran optar a aquestes ajudes aquells projectes empresarials que no incloguin el desenvolupament de tecnologia pròpia.

L'objectiu del programa NEOTEC és fomentar la tecnologia i la innovació com a factors competitius per al desenvolupament de les empreses. Aquesta nova convocatòria preveu finançar més de 100 projectes de petites empreses, de qualsevol àmbit tecnològic i sectorial. Durant el període 2016-2019 es van aprovar 464 projectes NEOTEC el pressupost total dels quals ascendeix a 189.247.598 milions. El CDTI ha aportat 96.732.439 euros d'ajudes públiques per al desenvolupament d'aquests projectes.

El termini per sol·licitar aquests ajuts és del 17 d'abril fins al 30 de juny de 2020.

Consulteu més informació



Oberta la Call for Technologies del Programa The Collider

The Collider 2020

The Collider, promogut per Mobile World Capital Barcelona, és un programa pioner d'innovació i transferència de tecnologia que tanca la bretxa entre la ciència i el mercat per crear spinoffs basats en tecnologia disruptiva. Per fer-ho possible, el programa fomenta l'actitud emprenedora a les universitats i utilitza la fórmula investigador-emprenedor per crear noves empreses d'alt valor.

Els candidats han de tenir experiència en els següents camps tecnològics: Internet de les coses, Blockchain, Intel·ligència Artificial, XR / 3D, Nous Materials, Dispositius, 5G i Robòtica i maquinari.

A través d'aquesta convocatòria els investigadors-emprenedors tenen l'oportunitat d'associar-se amb emprenedors en sèrie i llançar pilots amb corporacions de primer nivell amb l'objectiu final de trobar un mercat òptim per al seu projecte tecnològic.

En cas de voler participar en el programa, poseu-vos en contacte amb el Trampolí Tecnològic-Unitat de Valorització i Transferència (UViT) de la UdL (rdi.valoritzacio@udl.cat).

La convocatòria estarà oberta fins al 31 de maig de 2020.

Consulteu més informació



Els ajuts empresarials contra la COVID-19

Ajuts empresarials Covid-19

A través del Cercador d'ajuts per a l'empresa d'ACCIÓ podeu consultar el llistat actualitzat d'ajudes que ofereixen diferents administracions i organismes per a empreses, persones treballadores autònomes i particulars, per fer front a la crisi provocada pel coronavirus.

Consulta'ls!



Salut finança un projecte de recerca de Lleida per lluitar contra la COVID-19

Investigadors

El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. En el marc d’una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors i investigadores dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya).

Un d'aquests projectes està liderat pel professor de la Universitat de Lleida i investigador Manel Portero i per l'investigador Pasqual Torres, del grup de Fisiopatologia metabòlica de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). El projecte amb títol 'Reposicionament terapèutic dirigit a la inhibició de l'expressió d'ACE2 i de proteòlisi de trímer S viral' consisteix en identificar potencials fàrmacs dirigits contra la proteïna ECA2, clau per a l'entrada del virus SARS-coV2.

El procés d'avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d'una desena d'assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes. Els projectes que rebran finançament inclouen teràpies contra la Covid-19 (noves teràpies, teràpies d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

S'espera que alguns dels projectes seleccionats puguin arribar als pacients abans de finalitzar l'any i nodreixin l'assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

Consulteu la notícia



Una patent de desinfecció assessorada per la UdL podria ajudar en la lluita contra la COVID-19

Patent

Experts de la Universitat de Lleida (UdL) han contribuït al desenvolupament d'un sistema de desinfecció per impuls tèrmic que es podria utilitzar en la lluita contra el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19. La patent DrySist se centra en la termo-descontaminació del transport d'animals vius, productes alimentaris i contenidors. La comercialitza l'empresa Techtrans System sota la supervisió tècnica del grup empresarial lleidatà OPP Group, amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Lleida (PCiTAL). Ara l'han adaptat per usar-lo en el transport públic de viatgers i l'han ofert a les autoritats. En el projecte també ha col·laborat l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El Grup de Gestió Porcina de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL ha participat en el disseny, el desenvolupament de la idea i el seguiment d'aquest sistema de desinfecció gestionat per una xarxa informàtica, que assegura i controla la seua traçabilitat electrònica i emet un certificat signat digitalment i inviolable. Ha demostrat ser altament efectiu tant per a la destrucció de virus i bacteris, com per a l'eliminació d'insectes i les seues larves. Actualment s'utilitza per la desinfecció del transport d'animals en diferents països europeus i al port de Barcelona per controlar les mercaderies perilloses que arriben per mar, com per exemple fustes tropicals.

Sota la direcció científica del professor de l'ETSEA Daniel Babot, l'empresa OPP Group, ubicada al PCiTAL, va iniciar el projecte al 2016 amb un ajut del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), que depèn del Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO), amb una inversió inicial d'un milió i mig d'euros. El resultat és el DrySist, patentat per la seua comercialització en 62 països.

Els experts de la UdL i l'IRTA, per exemple, van ajudar a determinar el temps al qual han de sotmetre's els vehicles a altes temperatures i aconseguir una desinfecció total de virus i bacteris. Amb l'aparició de la COVID-19, l'empresa ha adaptat el sistema per als vehicles de transport públic i, actualment, ja existeix en el mercat una adaptació que garanteix l'eliminació del SARS-CoV-2 en autobusos, vagons de tren i taxis. També està investigant la possibilitat que sigui útil per a desinfectar llocs tancats, com ara habitacions d'hotel, sales d'hospitals o altres espais públics.

En cada cas, s'utilitza un protocol determinat, per a ajustar el temps de tractament i la temperatura màxima per a eliminar els patògens. Per exemple, el sistema desenvolupat per a desinfectar contenidors és de 30 minuts a una temperatura de 70 graus centígrads; mentre que per a un transport públic, es realitza un procés de 30 minuts a una temperatura de 56 graus centígrads.

Consulteu més informació