October 2016



YUZZ convoca la seva VIII edició i ofereix més de 20 places per a joves de Lleida

Nova convocatòria YUZZ

Banco Santander, a través de Santander Universidades i sota la coordinació del Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE), ha llançat la VIII edició del Programa YUZZ "Joves amb Idees" per a l'impuls del talent jove i la generació d'idees innovadores. La Universitat de Lleida a través de la Càtedra Santander d'Emprenedoria Universitària, i l'Ajuntament de Lleida a través de l'Institut Municipal d'Ocupació, coordinen totes les activitats que es realitzen al Centre YUZZ Lleida i acompanyen als participants en totes les fases del programa.

Aquesta convocatòria, la tercera que es realitza en la Universitat de Lleida, està destinada a joves emprenedors de 18 a 31 anys de Lleida. Els seleccionats al programa podran beneficiar-se de l'accés a centres de coworking d'alt rendiment on desenvolupar les seves idees de forma col·laborativa, relacionar-se amb altres emprenedors i rebre assessorament personalitzat i formació d'una xarxa de més de 200 experts en innovació i models de negoci.

El termini per participar en el programa finalitzarà el 14 de desembre de 2016 i els interessats hauran de presentar la seva candidatura a través d'un formulari disponible a www.yuzz.org.

Visita l'espai web Programa Santander YUZZ per a joves amb idees



Obertes les convocatòries Llavor i Producte del Programa "Indústria del Coneixement 2016"

Industria del coneixement

El programa Indústria del Coneixement, impulsat des de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, vol afavorir la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement, basat en els resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació, a fi i efecte d’aconseguir la generació de llocs de treball d’alta qualificació i una millora significativa de les activitats innovadores que han d’actuar com a motor de l’economia catalana en els propers anys.

El Programa "Indústria del Coneixement" contempla dues modalitats:

- Llavor. Primera fase de valorització: l'objectiu és finançar projectes d'innovació que es trobin a les fases inicials dins l'escala de maduresa tecnològica, per a la valorització de coneixement amb potencial d'incorporació al sector productiu. L'import de cada ajut és de 20.000 euros.

- Producte. Segona fase de valorització: en aquesta fase s'oferiran ajuts destinats a l'obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d'investigació generada per equips de recerca de Catalunya. L'import de cada ajut és d'un màxim de 100.000 euros.

Es poden beneficiar d'aquests ajuts les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, les fundacions i institucions de recerca sense ànim de lucre.

Aquest programa forma part de l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), que promou l’R+D+I com a motor de transformació del teixit productiu. La RIS3CAT preveu la valorització del coneixement i la transferència innovadora com un dels instruments bàsics per aconseguir aquest objectiu.

El termini de presentació de sol·licituds a l'AGAUR finalitza el 21 de novembre de 2016.

Important: el termini intern per presentar la documentació a la Unitat de Valorització de la UdL (Oficina de Suport RDI) és el divendres 18 de novembre de 2016.

Accediu a la Modalitat A: Ajuts Llavor / Accediu a la Modalitat B: Ajuts Producte

Consulteu més informació.



Un projecte de pròtesis biòniques en 3D guanya el Concurs Idea

Premis IDEA

La creació de pròtesis biòniques ultra-realistes no invasives per suplir un membre o la part d’un membre de l'aparell locomotor, tot utilitzant l'escaneig i la impressió 3D, és el projecte guanyador de la tercera edició del Concurs Idea -en la modalitat general- que convoquen la Universitat de Lleida (UdL), l'Ajuntament d'Alcarràs i GLOBALleida per impulsar la creació d’empreses innovadores i/o basades en coneixement tecnològic promogudes per estudiants, graduats o investigadors en formació.

El projecte guanyador, que du per nom Invelon Tecnhologies: Invelon Bionics, és obra de John Amin, estudiant del grau d'Enginyeria electrònica, industrial i automàtica de la UdL i Joan Folguera, graduat en Administració i direcció d'empreses, que han estat premiats amb 4.000 euros.

El segon premi d'aquesta modalitat ha recaigut en Oriol Liarte i Adrià Mateo, estudiants del Màster en Enginyeria Industrial, i Joel Rosell Mirmi, estudiant del grau d’Administració i direcció d'empreses de la UdL, pel projecte Omnisurface, l’estalvi del benestar.

Es tracta d'un sistema calefactor que redueix el consum d'energia destinada a calentar interiors que aprofita la mateixa escalfor que desprèn el cos humà amb un dispositiu que s'instal·la a les parets. Quan el dispositiu està encès, tota la radiació tèrmica que perd el cos li és retornada gràcies al dispositiu. D'aquesta manera, es redueixen les pèrdues energètiques corporals a les convectives i per aquesta raó, es pot sentir el confort tèrmic a una temperatura més baixa, expliquen els seus autors, que han estat guardonats amb 2.000 euros.

Pel que fa a la modalitat d'agroalimentació, que enguany se centrava en l'eficiència energètica, el màrqueting de la fruita dolça, i la conservació de la fruita pel transport a llarga distància, ha estat declarat desert. El jurat, format per Ferran Badia, Ramon Saladrigues i Leticia Carro (UdL), Miquel Serra (Ajuntament d'Alcarràs), Oriol Oró (GLOBALleida), i Francesc Soliva (Fruites Caberol) ha resol no atorgar cap premi "no perquè els treballs no fossin de qualitat sinó perquè no s'ajustaven a les temàtiques específiques de la convocatòria".

En l'edició d'enguany s'han presentat un total 11 projectes, 29 menys que en la passada edició. Els finalistes han estat les idees: Truffins, Banana Lemon i Professor a la carta. L'acte de lliurament dels guardons ha estat presidit pel rector de la UdL, Roberto Fernández, al qual acompanyaven Oriol Oró, delegat de GLOBALleida i Miquel Serra, alcalde d'Alcarràs. Tots tres han agraït la valentia de les persones que s'han presentat al concurs i el seu esperit emprenedor i innovador, així com la col·laboració de les empreses lleidatanes que patrocinaven els premis.

Consulteu la notícia.



Oberta la 7a edició del Programa MAP d'ACCIÓ-EADA

MAP

Per setè any consecutiu el MAP (Market Assessment Program) es posa en marxa. És un programa d'assessorament i suport a la innovació que té la missió de portar al mercat els projectes d'investigació que volen crear una empresa de base tecnològica o que ja s'han convertit en noves empreses de Base Tecnològica (EBT), entenent per EBT les empreses que se serveixen de la tecnologia com a barrera d'entrada que preservi la seva competitivitat i les diferenciï de la resta de les seves competidores.

El programa convida a científics, investigadors i institucions a presentar propostes de projectes que poden convertir-se en ebt's dels centres d'investigació i iniciar el camí com a empreses independents.

Des que es va posar en marxa el Programa MAP, fa sis anys, s'han presentat 67 projectes i s'han creat 10 empreses entre les que destaquen Mimetis, Smalle Technologies o FutureSisens.

El termini per presentar propostes finalitza el 4 de novembre de 2016.

Consulteu més informació.



El 2020 l'accés obert als articles de la recerca europea serà un fet

Articles recerca

Tots els articles resultants de la recerca finançada per la Unió Europea (UE) han de ser accessibles de manera gratuïta a tothom, científics i públic en general, l’any 2020. Així ho han acordat per unanimitat els ministres de recerca i innovació dels països membres, per tal de maximitzar l’impacte de la recerca que es fa a Europa.

En el moment en què el coneixement i les dades estiguin disponibles públicament, altres científics podran fer-les servir per a la seva pròpia recerca. Només queden fora d’aquesta norma els casos que es refereixin a la propietat intel·lectual o que comportin una possible violació de la intimitat d’algú o un perill de seguretat.

Els estats membres són conscients de la importància social de la recerca i del fet que hauria de tenir més pes en relació amb l’èmfasi que es dóna actualment a les publicacions i les citacions en el món acadèmic i científic. L’accés obert fa possible que la societat es beneficiï dels descobriments científics.

Aquest pas permetrà maximitzar l’impacte de la recerca i la innovació que generen creixement econòmic, més llocs de treball, i proporcionarà solucions a problemes socials. Per arribar a aquesta fita, cal que Europa sigui tan atractiva com sigui possible, no només per als investigadors, sinó també perquè empreses de nova creació (start-ups) vulguin localitzar-se a Europa i les empreses hi vulguin invertir. De fet, una avaluació de programes de recerca de la UE anteriors ha revelat que, per cada euro invertit en recerca i innovació, s’han generat aproximadament onze euros, per exemple, mitjançant innovacions, noves tecnologies i productes.

En aquest sentit es vol que la legislació europea proporcioni un clima favorable perquè les empreses s’instal·lin i inverteixin a Europa. El nou principi d’innovació vol assegurar que les iniciatives polítiques i les lleis tinguin en consideració l’impacte de la innovació. D’aquesta manera, està previst que els governs, les empreses i les diferents institucions de recerca treballin conjuntament per esborrar les barreres de la innovació de la legislació europea vigent.

Consulteu la notícia.



Aprovat el finançament al Pla d'acció de l'estratègia RIS3CAT

RIS3CAT

L’acord permet a la Generalitat vehicular 406 milions d’euros del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 cap al seu teixit productiu i cap al sistema d’R+D+I, per generar un volum global d’inversió en recerca i innovació superior als 1.000 milions d’euros i minimitzar-ne l’impacte en els pressupostos públics.

L’objectiu final de la RIS3CAT és consolidar la innovació com a motor del creixement sostenible, la competitivitat del teixit productiu i la cohesió social. Catalunya té una base industrial sòlida, un teixit empresarial diversificat i un sistema propi de recerca d’excel·lència. Per aquesta raó, el Govern aposta per la innovació com a via per potenciar aquests actius i generar llocs de treball de qualitat.

La RIS3CAT implica tots els agents, des de les empreses, les universitats i els centres tecnològics i de recerca fins a l’Administració pública i la ciutadania, mitjançant projectes col·laboratius per a la innovació.

La RIS3CAT s’impulsa i es coordina des del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, en estreta coordinació amb el Departament d’Empresa i Coneixement. La gestió de les convocatòries i les actuacions recau principalment en el Departament d’Empresa i Coneixement, però hi ha altres departaments que també participen en la gestió d’actuacions: el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, que, mitjançant la Direcció General d’Administració Local, gestiona la convocatòria de projectes d’especialització i competitivitat territorial; el Departament de la Presidència, que, mitjançant la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, participa en la gestió d’actuacions d’activitats emergents, i els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, de Salut, i de Territori i Sostenibilitat, que participen en la gestió del programa de compra pública innovadora.

La CE ha promogut un canvi radical en les polítiques de suport a la recerca i la innovació amb finançament europeu, dins el marc de l’estratègia 2020 i de la política de cohesió per al període 2014-2020. Catalunya, a través de la RIS3CAT, s’ha posicionat a la Unió Europea com una de les regions pioneres i referents en aquesta nova orientació de les polítiques de recerca, amb un model més col·laboratiu.

Consulteu la notícia.