El 2020 l'accés obert als articles de la recerca europea serà un fet


Articles recerca

Tots els articles resultants de la recerca finançada per la Unió Europea (UE) han de ser accessibles de manera gratuïta a tothom, científics i públic en general, l’any 2020. Així ho han acordat per unanimitat els ministres de recerca i innovació dels països membres, per tal de maximitzar l’impacte de la recerca que es fa a Europa.

En el moment en què el coneixement i les dades estiguin disponibles públicament, altres científics podran fer-les servir per a la seva pròpia recerca. Només queden fora d’aquesta norma els casos que es refereixin a la propietat intel·lectual o que comportin una possible violació de la intimitat d’algú o un perill de seguretat.

Els estats membres són conscients de la importància social de la recerca i del fet que hauria de tenir més pes en relació amb l’èmfasi que es dóna actualment a les publicacions i les citacions en el món acadèmic i científic. L’accés obert fa possible que la societat es beneficiï dels descobriments científics.

Aquest pas permetrà maximitzar l’impacte de la recerca i la innovació que generen creixement econòmic, més llocs de treball, i proporcionarà solucions a problemes socials. Per arribar a aquesta fita, cal que Europa sigui tan atractiva com sigui possible, no només per als investigadors, sinó també perquè empreses de nova creació (start-ups) vulguin localitzar-se a Europa i les empreses hi vulguin invertir. De fet, una avaluació de programes de recerca de la UE anteriors ha revelat que, per cada euro invertit en recerca i innovació, s’han generat aproximadament onze euros, per exemple, mitjançant innovacions, noves tecnologies i productes.

En aquest sentit es vol que la legislació europea proporcioni un clima favorable perquè les empreses s’instal·lin i inverteixin a Europa. El nou principi d’innovació vol assegurar que les iniciatives polítiques i les lleis tinguin en consideració l’impacte de la innovació. D’aquesta manera, està previst que els governs, les empreses i les diferents institucions de recerca treballin conjuntament per esborrar les barreres de la innovació de la legislació europea vigent.

Consulteu la notícia.