Novembre 2020



Catàleg de solucions en economia circular a Catalunya

Cataleg Economia Circular

La sostenibilitat és un factor transversal que ja impacta en tots els àmbits de de l'empresa. A Catalunya són moltes les empreses i projectes que ja apliquen solucions d'economia circular en múltiples sectors. El Catàleg de solucions d'economia circular a Catalunya reuneix les 100 solucions més innovadores adreçades a superar els principals reptes de la nostra societat.

En aquest recull hi trobaràs solucions líder en economia circular realitzades a Catalunya en alguns dels principals sectors de la seva economia: alimentació, química, salut i ciències de la vida, mobilitat sostenible, indústria 4.0, packaging, indústries del disseny, i recerca i educació.

Alhora, també pots explorar aquestes solucions per categories com aigua, residus, energia o nous materials.

El catàleg també ofereix exemples de les principals empreses que estan desenvolupant aquestes solucions amb les seves dades de contacte.

Consulta el Catàleg



Un estudi constata la tendència de creixement de sol·licituds de patents internacionals en els últims deu anys

Estudi

L’informe El sistema de patentes de 2019. Análisis de la situación internacional, europea y española és la 8a edició de l’estudi anual sobre estadístiques de patents, redactat pel professor Gian Lluís Ribechini (OBS Business School). L’estudi mostra la tendència de creixement en els països que més patenten: la Xina, els Estats Units d’Amèrica, el Japó, Alemanya i Corea. D’altra banda, l’any 2019 es constata un descens del 14 % en les sol·licituds de l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM) respecte l’any anterior, mantenint la tendència decreixent iniciada el 2010.

A escala internacional, l’any 2019, s’han presentat 265.357 sol·licituds de patents internacionals a través del Patent Cooperation Treaty (PCT), gestionat per la World Intellectual Property Organization (WIPO). Aquest nombre representa un increment del 5 % respecte a l’any 2018. A més, en els últims deu anys, es manté la tendència de creixement sostingut de les sol·licituds (més de 100.000).

D’altra banda, les 181.406 sol·licituds de patents europees presentades a l’European Patent Office (EPO) han representat un augment lleu del 4 % respecte l’any 2018. Així mateix, l’any 2019 es manté la tendència de creixement sostingut de les sol·licituds EPO.

Consulteu més informació



Presentació de la Comunitat Científica Emprenedora a Lleida

Presentació Comunitat Científica Lleida

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el programa The Collider de la fundació Mobile World Capital Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, GLOBALleida i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida volen convidar-te a la presentació de la Comunitat Científica Emprenedora a Lleida el pròxim 25 de novembre de 12:00 a 13:30 en format online.

La Comunitat Científica Emprenedora vol esdevenir un espai de col·laboració i connexió per a investigadors, institucions científiques, empreses i emprenedores que treballen al voltant de la ciència, la tecnologia i el mercat. La Comunitat permetrà l’intercanvi d’aprenentatges, la generació de cultura emprenedora, la col·laboració amb els sectors productius i portar la tecnologia i la innovació al mercat.

Mitjançant trobades periòdiques als diversos territoris de Catalunya, es vol fomentar la interconnexió local i la inspiració per a emprendre i crear més empreses de base científica. Les trobades seran un lloc ideal para trobar col·laboradors, talent, inspiració i solucions per als teus projectes tecnològics o reptes de la teva empresa.

Més informació i registre aquí



Catàleg de startups amb més projecció de Catalunya - Fòrum d'Inversió 2020 d'ACCIÓ

Catàleg Fòrum Inversió ACCIÓ

Aquest catàleg recull 50 de les startups amb més potencial de Catalunya amb l'objectiu de connectar-les amb el món de la inversió privada. Són projectes que van ser seleccionats per participar al Fòrum d'Inversió 2020 d'ACCIÓ i que operen en sectors com les ciències de la vida i la salut, les TIC i altres tecnologies capdavanteres. Totes elles destaquen pel seu caràcter diferencial i valor innovador, pel seu impacte social i per la implicació de l’equip emprenedor.

En aquest catàleg també hi són les 21 startups finalistes que, des de la setmana prèvia del Fòrum, van tenir l'oportunitat de presentar-se virtualment davant d'un gran nombre d’emprenedors, d'inversors i fons de capital risc internacionals.

Consulta el Catàleg



Un informe europeu estudia un conjunt d’indicadors homogenis sobre transferència de coneixement

Informe

Per encàrrec de la Comissió Europea (CE), s’ha publicat l’informe Knowledge Transfer Metrics: Towards a European-wide set of harmonised indicators. Redactat per un grup d’experts, aquest informe realitza un estudi d’un conjunt d’indicadors homogenis sobre transferència de coneixement. L’elaboració de l’estudi ha estat gestionada pel Joint Research Centre (JRC), conjuntament amb l’Association of European Science & Technology Transfer Professionals (ASTP).

La transferència de coneixement té la finalitat de maximitzar el flux de tecnologia, propietat intel·lectual i noves idees entre les empreses (existents i noves), el sector públic i altres organitzacions. A la vegada, això augmenta la innovació, comporta beneficis econòmics i socials i impulsa la recerca i l’ensenyament.

L’informe estableix que els indicadors internacionals sobre transferència de coneixement són força heterogenis i van més enllà dels més habituals (patents, llicències, spin-offs -empreses derivades-, i col·laboració empresa-recerca). De tota manera, l’estudi intenta presentar un conjunt limitat d’indicadors bàsics d’entrada (context intern i extern) i sortida (activitat i impacte), que han de reflectir tots els canals de transferència.

També cal tenir en compte que els indicadors no són suficients per comprendre els resultats de la transferència i, per tant, s’han de complementar amb estudis de casos basats en evidències. A la vegada, es recomanen definicions comunes dels indicadors, així com explorar una aproximació centralitzada de la recol·lecció i anàlisi de dades.

Consulteu l'Informe



Premis 'EmprenedorXXI'

EmprenedorXXI

El grup CaixaBank, a través de CaixaBank DayOne, convoca la catorzena edició dels Premis EmprendedorXXI que identifiquen, reconeixen i acompanyen a les empreses innovadores de recent creació amb major potencial de creixement a Espanya i Portugal.

Els Premis EmprendedorXXI estan co-atorgats amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través de l'Empresa Nacional d'Innovació S.M.E., S.A. (ENISA) a Espanya i amb el Banc BPI a Portugal, i compten amb el suport d'entitats de referència implicades en el suport al desenvolupament de les empreses innovadores.

Els Premis EmprendedorXXI busquen identificar joves empreses innovadores que, havent tingut uns primers resultats d'èxit, tenen davant sí un ambiciós pla de creixement i necessiten recursos per a dur-ho a terme.

Les empreses participants opten als següents premis:

- Premis a les empreses amb major impacte en el seu territori. Opten a aquest premi totes les empreses d'un territori independentment del seu sector. Aquest premi està co-atorgat a Espanya amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través de ENISA a Espanya i amb el Banc BPI a Portugal.

- Premi a les empreses més innovadores i amb més potencial per resoldre els reptes plantejats. Les empreses participants hauran de presentar solucions als reptes de la societat el 2021 i l'entorn econòmic actual. Aquests 8 reptes estan relacionats amb els sectors més representatius i sensibles a la realitat actual de la societat i l'economia.

El període de presentació de candidatures finalitza el 4 de desembre de 2020.

Consulteu més informació