Maig 2019



La UdL obté quatre ajuts del programa Indústria del Coneixement

Programa IdC

La Universitat de Lleida (UdL) ha rebut finançament per al desenvolupament de quatre projectes innovadors en el marc del programa Indústria del Coneixement, que promou l'AGAUR i que té per objectiu impulsar l’arribada al teixit productiu del coneixement generat en l’entorn científic.

La UdL es va presentar a la convocatòria amb cinc projectes Llavor, tres dels quals han estat concedits per valor de 20.000€ cadascun, i amb un projecte Producte el qual ha estat concedit per valor de 100.000€. De la convocatòria d’Ajuts d’Indústria del Coneixement per a l’any 2018, la Universitat obtindrà en total 160.000 euros d’aquest programa, cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020).

Els tres projectes de la UdL inclosos en la categoria “Llavor”, destinada a finançar projectes d'innovació que es troben a les fases inicials de maduresa tecnològica són:

- Estudi de l’efecte adjuvant de DIF-P en una vacuna antigripal

L’objectiu del projecte Estudi de l’Efecte adjuvant de DIF-P en una vacuna antigripal, liderat pel Dr. Joan Verdaguer, és determinar l'efecte adjuvant de DIF-P, un pèptid d’origen intracel·lular, mitjançant l'estudi d'una vacuna contra la grip en un model muri i determinar la seva seguretat, analitzant els possibles efectes secundaris del seu ús. La OMS estima que la grip provoca anualment 650.000 morts a tot el món. Per aquest motiu es recomana, especialment en aquells col·lectius de més risc, l'ús de vacunes antigripals preparades a partir de derivats de virus influenza. Per augmentar la seva immunogenicitat, algunes vacunes incorporen adjuvants. De les 11 vacunes antigripals registrades al nostre país, només dues en porten. Des del grup de recerca d'Immunologia i Metabolisme (GRIM) de la UdL s’ha identificat aquest fragment peptídic (DIF-P) que podria actuar com un bon adjuvant per al sector de les vacunes i que també podria tenir altres accions terapèutiques.

- GEL-AID

Entre el 56 i el 78% dels adults que viuen en residències geriàtriques pateixen de disfàgia (dificultat per deglutir). La dificultat en la deglució té com a conseqüència característica una capacitat d'hidratació insuficient, i s'observa que entre el 50% i el 92% de residents tenen una ingesta inadequada de líquids el que comporta estats de deshidratació, amb una prevalença en residències que oscil·la entre el 31% i el 46%. El projecte GEL-AID, liderat pel Dr. Jose Serrano del grup de recerca Fisiopatologia Metabòlica, proposa una formulació d'aigua isotònica gelificada llesta per al seu consum, amb una estabilitat d'emmagatzematge a temperatura ambient perllongada i una major adaptació a diferents necessitats de deglució oferint tres tipus de viscositat i amb demostrades capacitats d'hidratació. Això permetrà hidratar a la gent gran amb problemes de disfàgia de forma eficaç i segura.

- DendriTHERAP

La diabetis tipus 1 (TD1) és una malaltia crònica que posa en perill la vida i que afecta a milions de persones a tot el món. Es tracta d’una malaltia autoimmune en què el sistema immunitari del pacient ataca i destrueix les cèl·lules beta pancreàtiques (cèl·lules ß), responsables de la producció d'insulina, hormona que regula els nivells de glucosa en sang. A Europa, 59,8 milions de persones van patir diabetis en 2015 i s'espera que augmenti fins a 71,1 milions de persones el 2040. Actualment, no hi ha cap cura per la TD1 essent la teràpia d'insulina el tractament de referència actual per a la T1D. El tractament requereix l’administració diària de múltiples injeccions d’insulina o una infusió contínua d'insulina a través d'una bomba d'insulina durant tota la vida. El projecte DendriTHERAP, liderat per la Dra. Conchi Mora del grup de recerca d'Immunologia i Metabolisme, s’emmarca en el camp de la immunoteràpia i es fonamenta en un mètode original per a l'obtenció de cèl·lules dendrítiques tolerògeniques (tiDCs) carregades amb insulina com a autoantigen de la T1D.

D’altra banda, el projecte que ha obtingut finançament en la categoría “Producte”, destinada a finançar l'obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d'investigació és:

- Experimental Demonstration and Commercial Viability of a Energy Efficient Universal Cooling Scheme

Aquest projecte que lidera el Dr. Jéròme Barrau, té l’objectiu de demostrar la viabilitat, tant experimental com comercial, d’un sistema de refrigeració auto-adaptatiu que implica una millora de l’eficiència energètica i que esdevé una alternativa per als sistemes autònoms. Aquesta tecnologia desenvolupada pel grup de recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar (SDAES) està basada en l’ús de vàlvules i aletes que canvien de forma en funció de la seva pròpia temperatura en sistemes de refrigeració microfluídica per a dispositius electrònics, entre altres aplicacions. La demostració es durà a terme en un entorn rellevant per a dues aplicacions diferents, corresponents a dues perspectives de mercat. La primera és una aplicació microelectrònica, amb un dispositiu de refredament a micro escala, per utilització en la refrigeració electrònica multixip (ordinadors personals, centres de dades, etc). La segona correspon a una aplicació meso escala per a l’ús en refrigeració de concentradors fotovoltaics (CPV), entre d’altres. Finalment, amb l’objectiu d’avaluar els principals aspectes tècnics previstos de risc en aquesta solució de refrigeració (en ambdues escales), es realitzaran proves de fiabilitat.

El programa Indústria del Coneixement vol afavorir la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement, basat en els resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació a fi i efecte d’aconseguir la generació de llocs de treball d’alta qualificació i una millora significativa de les activitats innovadores que han d’actuar com a motor de l’economia catalana en els propers anys.

Amb el suport de:

AGAUR    Secretaria universitats    Feder



Nova convocatòria del Programa NEOTEC per a emprenedors tecnològics

Neotec

L'objectiu d'aquestes ajudes és el finançament de la posada en marxa de nous projectes empresarials, que requereixin l'ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci es basi en el desenvolupament de tecnologia.

Com a beneficiaris destaquen les petites empreses innovadores, amb menys de 50 treballadors i un balanç inferior a 10 milions d'euros, constituïdes entre sis mesos i tres anys abans de la data de tancament del termini de presentació de les sol·licituds i que tinguin un capital social mínim de 20.000 euros.

La convocatòria d'aquest any del programa Neotec està dotada de 25 milions d'euros i romandrà oberta fins a l'1 de juliol de 2019 finançant, a fons perdut, fins al 70% de projectes empresarials que s'ajustin a les condicions establertes. El límit de les ajudes es fixa en un import màxim de subvenció de 250.000 euros per beneficiari. No existeix cap restricció quant al sector o a la tecnologia a desenvolupar.

Consulteu més informació



Jornada d'intercanvi investigadors-empreses en Salut

Jornada Salut

El proper 13 de juny se celebrarà a Saragossa la Jornada d'intercanvi investigadors-empreses en Salut, organitzada en el marc del projecte Poctefa aCCeSS.

A través d'aquesta jornada es pretén buscar un espai de trobada perquè diferents entitats, empreses i investigadors (de Navarra, la Rioja, Aragó i Lleida, per la part espanyola i Pyrénées Atlantiques, Pyrénées-Orientales i Haure-Garonne per la part francesa) amb interessos comuns o pròxims es trobin, interactuïn i puguin en un futur col·laborar o treballar en algun projecte en comú.

Us recordem que el projecte aCCeSS compta amb una convocatòria de finançament per a consorcis formats a partir d'aquestes trobades que vulguin presentar alguna proposta de projecte en cooperació.

Els topics d'interès a tractar són:
* Neuroscience, mental health and sense organs
* Immunity, cancer and diseases of infectious origin or molecular basis
* Cardiovascular, metabolism and nutrition
* Technologies and innovation applied to health
* Research and Innovation in nursing and health care
* Public Health, Chronicity, Health Services and Primary Care

Les universitats que hi participen són la Université Fédérale Toulouse, Université de Pau, Université de Perpignan, Universidad de la Rioja, Universidad Pública de Navarra, Universidad de Zaragoza i la Universitat de Lleida.

Podeu realitzar la vostra inscripció i us informem que els assistents de la Universitat de Lleida tindran les despeses de desplaçament cobertes ja que aniran a càrrec de l'Oficina de Suport a la RDI de la UdL. Per això un cop estigueu inscrits, cal que ens comuniqueu les vostre dades al mail: anna.aguila@udl.cat.

Consulteu el programa i el cartell de la jornada.



Premis RuralApps

Ruralapps

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té l'objectiu d'impulsar amb aquest concurs el desenvolupament d'aplicacions mòbils i la innovació tecnològica en el sector agrari, alimentari i rural, així com l'apropament del sector a la ciutadania.

Aquest premi vol distingir les empreses que han desenvolupat les dues millors aplicacions mòbils que contribueixin a la millora del sector agrari, alimentari o rural.

S’estableixen dos tipus de premi:

- Ruralapps-professional del sector per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agroalimentari, forestal i pesquer.
- Ruralapps-ciutadania per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores i coneixement del sector a la ciutadania.

Cadascun dels premis està dotat amb 3.000 euros.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 17 juny de 2019.

Consulteu més informació



Concurs Innovatia 8.3

Innovatia

Innovatia 8.3, projecte desenvolupat conjuntament entre l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats i la Universidade de Santiago de Compostel·la, organitza la II Edició del Concurs "Innovatia 8.3, premis a les empreses creades amb el suport de les universitats i liderades per dones” amb la finalitat de premiar a emprenedores que presentin projectes empresarials innovadors.

Hi ha dos categories:

- Premi projecte empresarial de Base Tecnològica: 10.000 € + Assessorament personalitzat durant 6 mesos per una professional referent en el sector.

- Premi projecte empresarial Startup: 7.000 € + Assessorament personalitzat durant 3 mesos per una professional referent en el sector.

El termini de presentació estarà obert fins al 31 de juliol de 2019.

Consulteu més informació



L'A3 Leather Innovation Center de la UdL, nou agent acreditat TECNIO per impulsar la transferència tecnològica a empreses

A3

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement–, ha acreditat 6 centres R+D+i catalans amb el segell TECNIO. L’acreditació té com a objectiu identificar aquells agents tecnològics més qualificats i amb experiència en projectes empresarials per tal de visibilitzar-los de cara a les empreses i així impulsar la transferència tecnològica a Catalunya. Amb aquestes incorporacions, TECNIO ja suma 84 entitats homologades entre grups de recerca, universitats, centres tecnològics, instituts hospitalaris i enginyeries i empreses de base tecnològica. En concret, els nous agents acreditats són:

- L’A3 Leather Innovation Center de la UdL (A3 Center-UdL), especialitzat en la cadena de valor de la pell a partir dels sectors de la nanotecnologia, biotecnologia i materials avançats.
- El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que es dedica al desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural a partir de formació especialitzada i transferència tecnològica.
- La Fundació Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), enfocat en la biomedicina i la nanotecnologia per traslladar productes i serveis a la indústria.
- El Laboratori d’Innovació i Recerca de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC (InLAB FIB), especialitzat en modelació, simulació i optimització de les TIC.
- El Centre Específic de Recerca Smart Sustainable Resources de la UPC (SSR-UPC), que fa un tractament innovador dels recursos naturals i residus urbans a partir de manufactura avançada, trets de la biotecnologia i les TIC.
- La Unitat de Producció de Vectors de la UAB i el VHIR (UPV), que treballa en l’àmbit de la biotecnologia amb vectors virals de teràpia gènica.

Amb la incorporació de l'A3 Leather Innovation Center, i juntament amb el GREiA i el DBA, la UdL ja suma 3 centres amb el segell TECNIO.

El segell TECNIO permet que pimes i empreses puguin trobar les entitats que ofereixen tecnologia diferencial per tal que el teixit productiu català pugui accedir a tecnologies innovadores per resoldre necessitats tecnològiques en els seus projectes, productes i serveis. De la seva banda, per als centres tecnològics és una oportunitat per arribar a nous socis i proveïdors tecnològics i accedir a programes internacionals d’R+D+i.

Consulteu la notícia



Premien el robot per a granges de porcí de l'ETSEA

Robot granges

El sistema intel·ligent d'alimentació de precisió (IPF) per a granges de porcí desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) ha estat guardonat amb el premi a la millor novetat tècnica al primer Congrés Porcí EXAFAN, a Saragossa. Es tracta d'un sistema robotitzat patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL avalat per més de 10 anys de recerca en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada. Tot el procés de transferència de tecnologia, des de la seva protecció fins a la seva comercialització, ha estat gestionat per la Unitat de Valorització i Transferència (UViT) - Trampolí Tecnològic de la UdL.

L'IPF s'ha dissenyat per a obtenir el màxim rendiment de l'alimentació, reduint la producció de residus contaminants i els costos de producció, mentre augmenta la qualitat alimentària. Els equips identifiquen, pesen i dosifiquen als animals de forma individualitzada mitjançant cròtals d'identificació electrònica, subministrant la ració i composició adequada a cada individu.

El software central gestiona tots els animals presents en la nau i el propi sistema (estoc de pinso, pes mitjà del lot, etc.) per a prendre les decisions necessàries a cada moment, optimitzant la gestió de la granja. L'estalvi en el consum de pinso oscil·la entre el 13% i el 35%. També es redueixen les emissions de metà i nitrogen (en forma d'amoníac i nitrits). Un altre dels avantatges, segons els seus promotors, és la disminució del consum d'antibiòtics ja que els fàrmacs s'administren de forma individualitzada.

El responsable del projecte d'aquest sistema robotitzat per a granges és el catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL Jesús Pomar, que va assistir al congrés d'EXAFAN amb el també catedràtic de l'ETSEA Joaquim Balcells. Pomar va parlar sobre alimentació de precisió i granges intel·ligents, mentre Balcells ho va fer sobre genètica i nutrició porcina.

Consulteu la notícia



Pint of Science 2019: el festival que porta la ciència als bars de Lleida

Pint of Science

Pint of Science és un festival de divulgació científica sense ànim de lucre que va sorgir l'any 2012 al Regne Unit i que ràpidament es va estendre a diversos països a causa del seu gran èxit i acceptació entre la ciutadania.

L'objectiu d'aquest festival és fer atractiva la investigació que es porta a terme a les nostres universitats i centres de recerca i acostar-la al públic general. Per això, les sessions es realitzen en un bar, amb un ambient relaxat i amb un llenguatge senzill.

Pint of Science és una iniciativa que també s'organitza a diverses ciutats espanyoles. Concretament a la ciutat de Lleida se celebrarà per segon any consecutiu els dies 20, 21 i 22 de maig de 2019.

Consulteu més informació