La UdL obté quatre ajuts del programa Indústria del Coneixement


Programa IdC

La Universitat de Lleida (UdL) ha rebut finançament per al desenvolupament de quatre projectes innovadors en el marc del programa Indústria del Coneixement, que promou l'AGAUR i que té per objectiu impulsar l’arribada al teixit productiu del coneixement generat en l’entorn científic.

La UdL es va presentar a la convocatòria amb cinc projectes Llavor, tres dels quals han estat concedits per valor de 20.000€ cadascun, i amb un projecte Producte el qual ha estat concedit per valor de 100.000€. De la convocatòria d’Ajuts d’Indústria del Coneixement per a l’any 2018, la Universitat obtindrà en total 160.000 euros d’aquest programa, cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020).

Els tres projectes de la UdL inclosos en la categoria “Llavor”, destinada a finançar projectes d'innovació que es troben a les fases inicials de maduresa tecnològica són:

- Estudi de l’efecte adjuvant de DIF-P en una vacuna antigripal

L’objectiu del projecte Estudi de l’Efecte adjuvant de DIF-P en una vacuna antigripal, liderat pel Dr. Joan Verdaguer, és determinar l'efecte adjuvant de DIF-P, un pèptid d’origen intracel·lular, mitjançant l'estudi d'una vacuna contra la grip en un model muri i determinar la seva seguretat, analitzant els possibles efectes secundaris del seu ús. La OMS estima que la grip provoca anualment 650.000 morts a tot el món. Per aquest motiu es recomana, especialment en aquells col·lectius de més risc, l'ús de vacunes antigripals preparades a partir de derivats de virus influenza. Per augmentar la seva immunogenicitat, algunes vacunes incorporen adjuvants. De les 11 vacunes antigripals registrades al nostre país, només dues en porten. Des del grup de recerca d'Immunologia i Metabolisme (GRIM) de la UdL s’ha identificat aquest fragment peptídic (DIF-P) que podria actuar com un bon adjuvant per al sector de les vacunes i que també podria tenir altres accions terapèutiques.

- GEL-AID

Entre el 56 i el 78% dels adults que viuen en residències geriàtriques pateixen de disfàgia (dificultat per deglutir). La dificultat en la deglució té com a conseqüència característica una capacitat d'hidratació insuficient, i s'observa que entre el 50% i el 92% de residents tenen una ingesta inadequada de líquids el que comporta estats de deshidratació, amb una prevalença en residències que oscil·la entre el 31% i el 46%. El projecte GEL-AID, liderat pel Dr. Jose Serrano del grup de recerca Fisiopatologia Metabòlica, proposa una formulació d'aigua isotònica gelificada llesta per al seu consum, amb una estabilitat d'emmagatzematge a temperatura ambient perllongada i una major adaptació a diferents necessitats de deglució oferint tres tipus de viscositat i amb demostrades capacitats d'hidratació. Això permetrà hidratar a la gent gran amb problemes de disfàgia de forma eficaç i segura.

- DendriTHERAP

La diabetis tipus 1 (TD1) és una malaltia crònica que posa en perill la vida i que afecta a milions de persones a tot el món. Es tracta d’una malaltia autoimmune en què el sistema immunitari del pacient ataca i destrueix les cèl·lules beta pancreàtiques (cèl·lules ß), responsables de la producció d'insulina, hormona que regula els nivells de glucosa en sang. A Europa, 59,8 milions de persones van patir diabetis en 2015 i s'espera que augmenti fins a 71,1 milions de persones el 2040. Actualment, no hi ha cap cura per la TD1 essent la teràpia d'insulina el tractament de referència actual per a la T1D. El tractament requereix l’administració diària de múltiples injeccions d’insulina o una infusió contínua d'insulina a través d'una bomba d'insulina durant tota la vida. El projecte DendriTHERAP, liderat per la Dra. Conchi Mora del grup de recerca d'Immunologia i Metabolisme, s’emmarca en el camp de la immunoteràpia i es fonamenta en un mètode original per a l'obtenció de cèl·lules dendrítiques tolerògeniques (tiDCs) carregades amb insulina com a autoantigen de la T1D.

D’altra banda, el projecte que ha obtingut finançament en la categoría “Producte”, destinada a finançar l'obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d'investigació és:

- Experimental Demonstration and Commercial Viability of a Energy Efficient Universal Cooling Scheme

Aquest projecte que lidera el Dr. Jéròme Barrau, té l’objectiu de demostrar la viabilitat, tant experimental com comercial, d’un sistema de refrigeració auto-adaptatiu que implica una millora de l’eficiència energètica i que esdevé una alternativa per als sistemes autònoms. Aquesta tecnologia desenvolupada pel grup de recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar (SDAES) està basada en l’ús de vàlvules i aletes que canvien de forma en funció de la seva pròpia temperatura en sistemes de refrigeració microfluídica per a dispositius electrònics, entre altres aplicacions. La demostració es durà a terme en un entorn rellevant per a dues aplicacions diferents, corresponents a dues perspectives de mercat. La primera és una aplicació microelectrònica, amb un dispositiu de refredament a micro escala, per utilització en la refrigeració electrònica multixip (ordinadors personals, centres de dades, etc). La segona correspon a una aplicació meso escala per a l’ús en refrigeració de concentradors fotovoltaics (CPV), entre d’altres. Finalment, amb l’objectiu d’avaluar els principals aspectes tècnics previstos de risc en aquesta solució de refrigeració (en ambdues escales), es realitzaran proves de fiabilitat.

El programa Indústria del Coneixement vol afavorir la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement, basat en els resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació a fi i efecte d’aconseguir la generació de llocs de treball d’alta qualificació i una millora significativa de les activitats innovadores que han d’actuar com a motor de l’economia catalana en els propers anys.

Amb el suport de:

AGAUR    Secretaria universitats    Feder