October 2015



La Generalitat incentiva la compravenda de patents amb prop d'1 milió d'euros

ACCIO

La Generalitat destina prop d’1 milió d’euros a una nova línia d’ajut que incentiva la compravenda de patents tecnològiques. Aquesta línia fomenta que les empreses catalanes puguin innovar a través de l’adquisició de tecnologia externa en forma de patent per aplicar-la a la fabricació dels seus productes.

Es tracta de la primera vegada que el Govern crea una línia d’ajuts per ajudar a les petites i mitjanes empreses a incorporar estratègies de diferenciació mitjançant la utilització de patents de tercers. L’objectiu d’aquesta nova línia d’ajut és també augmentar el nombre de publicació de patents amb utilitat industrial a Catalunya. D’aquesta manera, es pretén mobilitzar el mercat de compravenda de la tecnologia creada pels centres de recerca, les universitats o fins i tot, altres empreses. La compra de patents és una via més perquè les noves tecnologies arribin al mercat.

Els requisits de la línia d’ajut contemplen que l’adquisició sigui d’una patent que es pugui aplicar o comercialitzar a qualsevol país ja que l’objectiu és que els productes fabricats amb aquesta tecnologia es puguin vendre protegits amb la patent als mercats internacionals. Les empreses beneficiades amb aquest ajut, tindran dos anys per fabricar un prototip creat amb la tecnologia adquirida que es pugui internacionalitzar. La línia està oberta a qualsevol tipus de pime i es prioritzarà les empreses dels sectors de l’estratègia RIS3CAT de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent.

Durant els últims anys, les xifres mundials de patents registrades han tingut un creixement del 9% entre 2012 i 2013, assolint la xifra de 2,6 milions noves sol·licituds de tecnologies arreu del món durant l’any 2013. Els països que més sol·licituds de patents registren són la Xina, els Estats Units, el Japó, Corea del Sud i l’Oficina Europea de patents.

Més informació de l'ajut: Fitxa-Resum / Convocatòria
Termini per presentar sol·licituds: 11 de desembre de 2015

Consulteu la notícia.



Dos "idees" de la UdL, finalistes als premis Iberus d'emprenedoria

Premis Iberus

Dos projectes de la Universitat de Lleida (UdL) han quedat finalistes en la segona edició dels Premis Campus Iberus Emprende-CLH. Concretament, en la modalitat de generació d'idees de negoci. Es tracta d'Arthrofood, sobre la producció massiva ecològica d'insectes i el seu ús innovador en l'alimentació humana, i Bizcount, que desenvolupa una plataforma de compra col•lectiva. La Universitat Pública de Navarra (UPNA) ha copat el palmarès amb tres dels quatre guardons.

Arthrofood, promogut per Diego Cruz i Yovanna Serrato, té com a objectiu cobrir la necessitat d'oferir al consumidor final una alternativa alimentària, mediambientalment sostenible i altament nutritiva. Mentre, el projecte Bizcount, promogut per Oriol-Boris Monjo, proposa una innovació en la gestió del negoci, adreçada tant a pimes com a fàbriques.

En la modalitat d'idees de negoci el primer premi i segon se l'han emportat els projectes Eversens i Optisensing Technology respectivament, totes dues idees promogudes per titulats de la UPNA. En la modalitat de projecte empresarial, els guardonats han estat Epic Power Converters SL, una spin-off de la Universitat de Saragossa, i Bioder Technology SL, start-up de la UPNA.

A l'acte de lliurament de premis van participar el rector de la Universitat de la Rioja, José Arnáez Vadillo ,que presideix el Campus Iberus, representants institucionals de la resta d'universitats del consorci, i el president de CLH, José Luis López de Silanes.

Consulteu la notícia.



Presenta el teu projecte a la Tech Fair de l'IESE

Tech Fair

El Centre FINAVES de l'IESE dirigeix l'organització de la Tech Fair, que se celebrarà el dimarts 1 de desembre de 2015 al campus nord de l'IESE Business School de Barcelona. Aquest esdeveniment pretén promoure col·laboracions entre les empreses de base tecnològica creades per alumnes o professors d'universitats catalanes i centres de recerca i hospitals, i la comunitat d'alumnes de l'IESE.

En aquesta edició es presentaran projectes enfocats a la comercialització de tecnologies innovadores i models de negoci trencadors, que busquen col·laboradors en diferents àmbits, des de la direcció empresarial i comercialització fins al finançament dels seus projectes. Se seleccionaran fins a 6/8 projectes dels presentats a les unitats de valorització/trampolins tecnològics de les universitats catalanes que podran realitzar un pitch de 5 minuts cadascun exposant el seu projecte a l'audiència d'assistents.

El termini per presentar projectes als seus respectius trampolins/unitats de valorització és el 30 d'octubre de 2015.

Consulteu el programa i calendari.



Programa EMPENTA ACCIÓ-ESADE

EMPENTA

Aquest programa té com a objectiu acompanyar de forma integral i experta totes les etapes que intervenen en el procés de creació de l'empresa, des del seu inici fins a la seva consolidació. El programa actua sobre els tres eixos principals d'un projecte emprenedor, entre els que destaca l'equip, on es treballa per alinear expectatives i focalitzar l'equip emprenedor. Seguidament s'acompanya a l'empresa durant el desenvolupament i la validació del model de negoci i finalment s'estableixen les seves necessitats de finançament mitjançant un pla de finançament públic i privat.

El programa va dirigit als emprenedors i emprenedores amb una idea de negoci de base tecnològica, i que precisin d'un impuls en la creació i/o la consolidació de la seva empresa.

Consulta més informació.



Programa MAP ACCIÓ-EADA

MAP

El Programa MAP (Market Assessment Program) és un programa d'assessorament i suport a la innovació que té la missió de portar al mercat els projectes d'investigació que volen crear una empresa de base tecnològica o que ja s'han convertit en noves empreses de Base Tecnològica (EBT), entenent per EBT les empreses que se serveixen de la tecnologia com a barrera d'entrada que preservi la seva competitivitat i les diferenciï de la resta de les seves competidores.

L'output del projecte és un Pla de negoci complet i, com a conseqüència del resultat dels treballs, els millors projectes poden ser seleccionats per ser ajudats per la Iniciativa de Capital Llavor d'EADA a la IncubAceleradora d'EADA BIHOOP, per algunes de les acceleradores participants en el programa d'ACCIÓ "START-UP CATALONIA", o per les actualment ja existents en l'ecosistema emprenedor abans d’enfrontar-se al veredicte del mercat.

L'outcome del Programa és la presentació d'un grup de projectes i start-ups a grups d'inversors potencials interessats que decideixin aportar els recursos que es necessiten per començar la seva etapa de creixement i de desenvolupament.

El termini per presentar propostes finalitza el 23 d'octubre de 2015.

Consulteu més informació.



Entrevistem a... Dietary Molecular Diagnostics S.L.

Nutren

Oferir recomanacions nutricionals personalitzades tenint en compte els factors genètics, metabòlics i dietètics que predisposen l'estat nutricional i de salut del pacient és l'objectiu de Dietary Molecular Diagnostics (DMD), spin-off de la Universitat de Lleida creada per iniciativa d'investigadors de Nutren, membre de la xarxa TECNIO.

Ja celebrat el primer aniversari de constitució de la spin-off parlem amb el seu equip promotor perquè ens expliquin com ha estat el primer any de recorregut.

Vegeu l'entrevista.