Desembre 2014



La Universitat de Lleida tanca al públic fins al 5 de gener

Tancament UdL

La Universitat de Lleida (UdL) tancarà les seues portes al públic durant quinze dies per estalviar uns 66.500 euros (40.000€ en energia, 25.000 en neteja i 1.500 en comunicacions), una quantitat similar a l'assolida durant el mateix període de l'any 2013. La majoria d'edificis suspendran la seua activitat quotidiana entre els dies 24 de desembre i 5 de gener, ambdós inclosos.

Restaran en funcionament les biblioteques de la Facultat de Lletres (de 9.00h a 21.00h), a excepció del dia 5 de gener que només romandrà oberta des de les 9.00h a les 15.00h; i de Ciències de la Salut, els dies 29 i 30 de desembre i 2 de gener , de 9.00h a 21.00h. També s'obriran les sales d'estudis de tots els campus de la UdL, menys la de l'ETSEA, ja que aquí es tancaran tots els edificis. Tot i això, hi haurà servei de seguretat les 24 hores en tots els campus.

També mantenen la seua activitat el Registre General de la UdL, ubicat al Rectorat; l'edifici CREA i la consergeria de l'Edifici Polivalent, al campus de Cappont; l'estabulari i la Unitat docent de la Facultat de Medicina a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'edifici de Biomedicina 1, que acull l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Aquest és el quart any consecutiu que la UdL aplica aquesta mesura "per racionalitzar el funcionament dels serveis públics i fer front a la retallada del finançament de les universitats públiques catalanes, tal com estableix el Pla Econòmic 2011-2014", segons explica la gerència.

La Universitat de Lleida va començar amb els tancaments institucionals a l'estiu del 2011 coincidint amb les retallades pressupostàries i, des de llavors, n'ha anat augmentant la durada. Primer van ser dos setmanes al mes d'agost i una durant les vacances nadalenques, i l'any següent les va ampliar a tres setmanes i a dos, respectivament. En aquest 2014, ja s'ha produït dos tancaments, el de Setmana Santa, del 14 al 21 d'abril, i el de l'estiu, del 2 al 24 d'agost.

Consulteu més informació.



L'ACUP presenta l'Informe d'Indicadors de Recerca i Innovació 2014

ACUP

Les universitats públiques catalanes han mantingut la seva producció científica malgrat la reducció de recursos econòmics per a R+D. Així ho revela l'Informe d'Indicadors de Recerca i Innovació 2014 elaborat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que s'ha presentat aquest divendres 12 de desembre a l'edifici històric de la UB. L'estudi assenyala que els fons competitius i no competitius per investigar s'han reduït un 19% (de 277 a 224 milions d'euros), mentre les universitats continuen aglutinant més de la meitat de la producció científica de Catalunya.

L'informe -que analitza els recursos, la producció i la transferència de coneixement- també inclou un monogràfic dedicat a presentar casos d'èxit de les universitats en la seva relació amb el món empresarial. A l'acte de presentació han participat el president de l'ACUP i rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; el vicepresident de l'ACUP i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Enric Fossas; i el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà.

L'estudi assenyala que els indicadors referents a la captació de fons per a recerca i innovació de les universitats públiques catalanes l'any 2012 mantenen la seva tendència decreixent tant pel que fa als provinents de programes nacionals (català i espanyol), que representen el 69%, com en la seva vessant no competitiva. L'únic epígraf que continua augmentant és el referent al 7è Programa marc de la Comissió Europea. Cal destacar l'increment d'Starting Grants concedides a joves investigadors, que passen de 8 a 13.

Respecte a les concessions en programes de l'European Research Council (ERC) obtingudes per milió d'habitants, Catalunya té una taxa d'1,73, situant-se per sobre de països com França (1,26) i Alemanya (1) i molt per sobre de l'Estat espanyol (0,56). Malgrat aquest fort increment en el finançament internacional, les partides globals provinents de fons públics competitius han patit una davallada important, passant de 201 a 155,5 milions d'euros. De la mateixa manera, els fons captats per via no competitiva han passat de 76,4 milions l'any 2011 a 68,7 al 2012.

Segons l'informe, les universitats públiques catalanes han generat més de la meitat de la producció científica de Catalunya en el període 2007-2001. Tot i això, hi ha una lleugera pèrdua de pes, ja que passen de representar el 57% al 51%. L'alta productivitat dels investigadors, però, fa que ocupin de nou les primeres posicions en l'àmbit estatal. La mitjana de publicacions dels que treballen a temps complet se situa en 1,23 a l'any 2013, superant la dels dos informes anteriors (0,94 el 2011 i 1,18 el 2012) i situant-se un 86% per sobre de la resta de l'Estat (0,66).

La producció científica de Catalunya, encapçalada per les universitats, ha representat el 0,7% del món. El 43% s'ha fet amb col·laboració internacional. A més, la qualitat es mostra amb un impacte mitjà 60% sueprior a la mitjana mundial, que fa que les universitats catalanes ocupin les primeres posicions en el conjunt de l'Estat i en la sisena posició dins de la UE-15. Des d'un punt de vista qualitatiu, el sistema de recerca català se situa, amb la Gran Bretanya i Bèlgica, dins del grup reduït de països que presenten un alt impacte de la seva producció amb un baix nivell de despesa en R+D, en relació amb el seu PIB.

L'estudi de l'ACUP recull tres indicadors per avaluar la transferència: la generació de patents, la creació d'empreses de base tecnològica (spin-off), i les càtedres universitat-empresa. Al 2012, les universitats catalanes han arribat a les 113 sol·licituds de patents prioritàries, amb un increment del 33% respecte de l'any 2011 (85 peticions). Segons l'informe, al 2012 hi havia 118 spin-off i 63 càtedres-empresa actives. En conjunt, la transferència de coneixement ha suposat uns ingressos de gairebé 71 milions d'euros.

Per tot plegat, les conclusions de l'informe assenyalen que "quant a producció i a nivell d'eficiència, el sistema català de recerca i innovació té un gran potencial. El que ens cal ara és centrar els esforços a seguir millorant la captació de fons en l'àmbit europeu, reforçar les actuacions de manera internacional i potenciar la valoració dels resultats de la recerca universitària".

Consulteu més informació.



Comercialitzaran un robot de la UdL per a granges de porcí

Robot

L'empresa de construcció i equipament de granges, EXAFAN SA, present en més de 70 països, comercialitzarà un sistema robotitzat d'alimentació de precisió i gestió intel·ligent per a granges de producció porcina desenvolupat i patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (UdL) en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada.

Avui el seu director general, Juan Pascual, i el rector de la UdL, Roberto Fernández, han signat un contracte de llicencia de tecnologia que permetrà que el robot, del qual se n'han fabricat una trentena de prototips fins ara per a granges experimentals i per a investigació, estigui disponible al mercat nacional i internacional a mitjans de l'any vinent. De fet, Pascual ha anunciat que països com Canadà, França o Anglaterra, ja s'han interessat per aquest sistema robotitzat que ha qualificat "d'imprescindible".

Fruit de gairebé deu anys d'investigacions, el sistema permet alimentar individualment cada animal de manera automàtica segons les seues necessitats i rendiment, evitant-se així el consum excessiu de proteïna. Això suposa, d'una banda, disminuir el cost d'alimentació i, de l'altra, la producció de residus contaminants, explica el professor de l'ETSEA d'Enginyeria Agrària responsable del projecte, Jesús Pomar.

A més, és capaç de mesurar determinats paràmetres biològics i de rendiment, com ara l'evolució del creixement, l'eficiència alimentària i l'estat de salut. En aquest sentit, fins i tot podria detectar animals malalts i aplicar tractaments individualitzats. afegeix Pomar.

El 'robot' s'ha dissenyat per obtenir el màxim rendiment de la proteïna vegetal, reduir la producció de residus contaminants, i disminuir els costos de producció i augmentar la qualitat alimentària. Es calcula que pot reduir el consum de proteïna i fosfor entre un 20 i un 32%, un 25 al 40% de disminució del nitrogen i fòsfor dels purins, i un estalvi d'entre 4 a 7 euros per porc engreixat, depenent dels preus de les matèries primes. El sistema es basa en tres elements funcionals bàsics: les unitats alimentadores robotitzades, un sistema en xarxa de comunicacions digitals i un programari central de control i de gestió del sistema.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, s'ha mostrat molt satisfet per la signatura del contracte, ja que "avui s'exemplifica el que hauria de fer aquest país, apostar per la investigació i per què aquesta es tradueixi en innovació". A l'acte també hi han assistit Jesús Haro (adjunt a la direcció general d'EXAFAN SA) i el vicerector de Política científica i tecnològica, Albert Sorribas.

La Unitat de Valorització de la UdL (Trampolí Tecnològic) ha estat l'encarregada de gestionar tot el procés de transferència de la tecnologia, des de la seva protecció fins a la seva comercialització.

Consulteu més informació.



Programa COMERTEC

COMERTEC

El Programa COMERTEC és un programa d'ACCIÓ amb la col·laboració de l'IESE Business School que té com a objectiu impulsar i acompanyar la comercialització de tecnologies protegides.

Els participants comptaran amb capacitació mitjançant tallers de formació impartits per l'IESE Business School, assessorament per part d'experts en l'elaboració del pla de comercialització i acompanyament d'ACCIÓ en la identificació de possibles clients i el contacte amb ells.

El programa està obert a investigadors del sector públic català i empreses de base tecnològica que hagin desenvolupat una tecnologia prou madura i amb la voluntat de comercialitzar-la. Dels projectes presentats se seleccionaran 10 finalistes.

El termini per formalitzar la sol·licitud finalitza el 23 de gener de 2015.

Consulteu més informació.



Pla Esprint del Programa Start-Up Catalonia

Pla Sprint

L'objectiu del Pla Esprint és posar rumb al creixement internacional de les start-ups catalanes, connectar-les amb aliats que poden esdevenir estratègics per consolidar el seu creixement i fer-les reduir el temps d'espera per convertir-se, la majoria d'elles, en empreses multinacionals.

El Pla està adreçat a: empreses en plena fase de creixement, amb el producte o servei validat en els seus mercats, amb una facturació recurrent, i un equip complert i amb mentalitat guanyadora; empreses de menys de 5 anys de vida, escalables internacionalment, i amb un equip mínim de 3 persones dedicades de forma completa al projecte i amb un màxim de 15 treballadors; i a empreses amb una facturació recurrent: superior a 200.000€, per a empreses del sector industrial, superior a 50.000€, per a empreses del sector Mobile, i superior a 100.000€, per a la resta de sectors (a excepció del de la biotecnologia, que poden no facturar però que han d'haver assolit una inversió mínima de 200.000€).

El Pla té una durada de 8 mesos i es centra a provar noves destinacions, connectar els equips amb nous aliats per consolidar el creixement i reduir el temps d'espera per ser una empresa global.

La convocatòria romandrà oberta fins el dia 29 de desembre.

Consulteu més informació.



La UdL desenvolupa una fibra de ceba per reduir el colesterol

Nutren

El grup de recerca Nutren Nutrigenòmics de la Universitat de Lleida, i centre adscrit a la xarxa TECNIO impulsada per ACCIÓ, ha desenvolupat la tecnologia "FIBRACEP, nova formulació de fibra per al control de malalties cardiovasculars" i que és objecte d'una patent concedida. La recerca es va iniciar arran d'un encàrrec que l'Associació Catalana de Productors de Ceba va fer a la UdL per donar un nou ús a la ceba i aprofitar l'excedent d'aquesta hortalissa.

FIBRACEP és una nova formulació a base de fibres derivades de subproductes de la indústria agroalimentària efectiva per a reduir l'absorció del colesterol a nivell intestinal i incrementar els nivells de colesterol HDL (conegut popularment com a "colesterol bo"), millorant d'aquesta forma els nivells de marcadors de risc cardiovascular i de malalties metabòliques.

Respecte als productes ja existents a base de fibra, FIBRACEP aporta i millora els beneficis demostrats de les fibres tant solubles com insolubles i d'altres compostos associats. La principal avantatge d'aquesta formulació en comparació a altres productes del mercat és la capacitat d'incrementar els nivells de colesterol HDL entorn d'un 50%. La tecnologia es troba en fase de prova de concepte. Actualment es disposa d'una formulació de fibra definida i caracteritzada de la qual s'han validat els seus efectes funcionals en un model d'experimentació animal.

Aquesta tecnologia dóna resposta al problema creixent de les malalties cardiovasculars. Amb una ingesta controlada d'aquesta fibra es pretén poder tenir sota control els nivells de colesterol total, LDL i triglicèrids sense reduir els nivells de colesterol HDL o bo. La utilització d'aquesta formulació pot aportar funcionalitat a productes del mercat alimentari i/o nutracèutic ja que es pot comercialitzar com a ingredient alimentari per a la formulació d'aliments funcionals o com a suplement nutricional per al canal de farmàcia o parafarmàcia. Actualment s'està contactant amb empreses susceptibles d'estar interessades en la tecnologia amb l'objectiu de signar un acord de llicència i procedir a la seva comercialització.

FIBRACEP ha estat una de les cinc tecnologies seleccionades en el Programa COMERTEC d'ACCIÓ, un servei d'acompanyament als investigadors en el procés de comercialització de tecnologies via llicència.

La Unitat de Valorització de la UdL (Trampolí Tecnològic) és l'encarregada de gestionar tot el procés de transferència de la tecnologia, des de la seva protecció fins a la seva comercialització.



Oberta la IV edició del Programa EMPENTA

Programa EMPENTA

Aquest programa, dirigit a empreses de base tecnològica, té com a objectiu tutelar de forma integral i experta totes les etapes que intervenen en el procés de creació d'una empresa, des de la fase inicial fins la seva consolidació.

EMPENTA compta amb el finançament d'ACCIÓ i no té cap cost per als seus participants. El programa treballa sobre tres eixos principals entre els que destaca el treball en equip, on s’alinea i es focalitza en l’equip emprenedor. Seguidament s'acompanya a l’empresa durant el desenvolupament i la validació del Pla de Negoci i finalment s'estableixen les seves necessitats de finançament mitjançant un pla de finançament públic i privat.

El programa EMPENTA està adreçat als emprenedors i emprenedores amb una idea de negoci d'àmbit tecnològic i que precisin d'un impuls en la creació i/o la consolidació de la seva empresa.

Les persones interessades en participar al programa poden descarregar el formulari d'inscripció i omplir-lo correctament. Aquest s'haurà de presentar complimentat a l'adreça de correu electrònic info@programaempenta.com abans del 21 de gener de 2015.

Teniu disponible tota la informació al web del programa.



Presenta el teu projecte al Programa d'Emprenedoria Corporativa

Programa Emprenedoria Corporativa

Ets un emprenedor, un investigador, una start-up o una petita empresa? Tens un projecte que dóna solució a una necessitat de mercat? Si aquest és el teu cas, ACCIÓ t'ajuda a trobar un soci corporatiu per al teu projecte. El nou Programa d'Emprenedoria Corporativa afavoreix la connexió entre empreses com la teva i les grans i mitjanes empreses, que ja estan consolidades en el mercat. L'objectiu és que junts trobeu sinergies que us permetin portar a terme projectes de creixement en col·laboració.

En una primera fase, les empreses més grans van plantejar un total de 25 reptes empresarials. Ara s'ofereix la possibilitat de presentar el teu projecte per donar solució a un d'aquests reptes.

Els projectes beneficiaris de la convocatòria rebran acompanyament, a través de sessions d'assessorament individualitzat, per arribar a un acord de col·laboració amb l'empresa que ha plantejat el repte.

Al programa poden participar emprenedors, investigadors, start-ups i petites empreses que puguin donar resposta als reptes plantejats.

La convocatòria per a la presentació de projectes finalitza el 30 de desembre de 2014.

Consulta els reptes disponibles i presenta el teu projecte!