Juny 2017



Les universitats catalanes s'uneixen per trobar solucions a reptes d'innovació empresarials

Open Innovation Forum

En el marc de la Barcelona Industry Week, que es celebrarà de l’1 al 6 d’octubre a Fira Barcelona, diferents universitats catalanes organitzaran l’Open Innovation Forum, una trobada que dóna l'oportunitat a empreses de llançar els seus reptes d'innovació i als grups i centres de recerca a proposar solucions a aquests problemes.

Per primera vegada, la Universitat de Barcelona, la Fundació Bosch i Gimpera, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca UAB, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’IQS Tech Factory, ACCIÓ i Expoquimia-World Chemical Summit uneixen esforços per proposar conjuntament solucions innovadores a problemes socials i empresarials. La iniciativa també compta amb la col·laboració d'altres entitats i universitats catalanes, entre elles la Universitat de Lleida (UdL).

Així neix l'Open Innovation Forum, un programa d'innovació oberta que permet a les empreses llançar reptes propis i els grups de recerca de les principals universitats catalanes treballaran per proposar solucions innovadores als problemes empresarials plantejats.

Aquesta iniciativa culminarà amb una trobada el 5 d’octubre a la Fira Barcelona, en què mitjançant una agenda d’entrevistes pre-concertades, les empreses i investigadors es podran reunir per explorar noves oportunitats per desenvolupar projectes innovadors.

La trobada està oberta a qualsevol empresa amb necessitats d’innovació, amb desenvolupament de nous productes i serveis, o amb interès per explorar noves oportunitats d’innovació; i a grups de recerca de les universitats i centres tecnològics amb interès per aplicar la seva investigació al teixit empresarial català.

L'Open Innovation Forum s'estructura en quatre àmbits de coneixement: salut, alimentació, química i energia.

A través del web www.openinnovationforum.cat, les empreses ja poden registrar-se i proposar els seus reptes o necessitats.

Inscripcions fins el 7 de setembre!

Consulteu el díptic



XXII Fòrum d'Inversió d'ACCIÓ. Barcelona

XXII Forum d'Inversió

El pròxim 6 de juliol, tots els emprenedors i inversors tenen una cita a Barcelona al Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ, l’escenari dels millors projectes empresarials i una jornada única per conèixer i per donar-se a conèixer.

Enguany, el Fòrum celebra la seva 22a edició i arriba carregat d’idees innovadores que busquen finançament. A la palestra pujaran 21 projectes empresarials, mentre que a l’espai de networking hi seran tots: emprenedors i inversors que es connectaran en persona per generar sinergies i fer créixer l’ecosistema emprenedor.

L'edició d'enguany del Fòrum tindrà la presència destacada de Yoram Wijngaarde, fundador de Dealroom, que farà la conferència inaugural. A més, es comptarà amb empreses i inversors del Regne Unit, país convidat d'aquesta edició.

Consulteu més informació



IV edició Premis Iberus-CLH "Emprèn" 2017

Premis Iberus-CLH

El Campus d'Excel·lència Internacional de la Vall de l'Ebre (Campus Iberus) i la Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) convoquen la IV Edició del Programa de Premis Iberus-CLH "Emprèn" 2017.

Aquest certamen, fruit del conveni subscrit entre ambdós entitats per impulsar l'emprenedoria a la Vall de l'Ebre, a partir del coneixement generat per les universitats de Saragossa, Lleida, La Rioja i Pública de Navarra, té l'objectiu de contribuir a la innovació i a la generació d'ocupació en les regions on es troben aquestes universitats, mitjançant el suport explícit als emprenedors, reconeixent la seva aportació a la societat com a font de creativitat, riquesa i prosperitat.

Categories i premis

En aquesta quarta edició hi ha 2 modalitats: Generador d'Idees de negoci basades en el coneixement i Empresa Innovadora.

Pel que fa a la modalitat "Generador d'Idees de negoci basades en el coneixement", pretén afavorir la generació de noves empreses per part d'alumnat i titulats de les universitats pertanyents a Campus Iberus. El premi està dotat amb 5.000 euros.

Quant a la modalitat "Empresa Innovadora", l'objectiu és fomentar l'esperit emprenedor, contribuint al reconeixement i al reforç de projectes empresarials que hagin estat posats en marxa en els últims 48 mesos per part d'alumnes, titulats, personal d'administració i serveis o personal docent i investigador de les universitats pertanyents al Campus Iberus, en les regions en què aquestes es troben ubicades. S'entén per projecte empresarial a empreses realment constituïdes, qualsevol que sigui la seva forma jurídica i activitat econòmica desenvolupada, així com als empresaris/àrees individuals ja estabertes. El millor projecte rebrà un premi de 7.000 euros.

Addicionalment els finalistes de les dues modalitats competiran entre si per obtenir el premi al "Projecte amb millor difusió online". El guanyador rebrà 1.000 euros.

El termini per a la presentació dels treballs de les diverses modalitats finalitzarà el proper 30 de setembre de 2017.

Consulteu les bases i més informació sobre la convocatòria.

Díptic informatiuVídeo



Doble reconeixement a la transferència tecnològica de la UdL

Lliurament Segell TECNIO

La UdL, a través de la Unitat de Valorització i Transferència, acaba d’obtenir doble suport d’ACCIÓ, l’agència pública de la Generalitat de Catalunya que promou la competitivitat de l’empresa, amb la concessió d’un ajut per desenvolupar un projecte de transferència de tecnologia i l’acreditació com a entitat facilitadora de tecnologia amb el segell de qualitat TECNIO.

D’una banda, l’ajut s’ha concedit al projecte “BisPCM: comercialització d’uns nous PCM orgànics d’alta capacitat d’emmagatzematge d’energia”. La tecnologia BisPCM està relacionada amb una sèrie de nous biomaterials o phase-change materials (PCM) amb propietats tèrmiques superiors als que comercialment s’utilitzen avui en dia. La seva principal aplicació és per a l’estalvi energètic en el sector industrial, concretament per millorar l’eficiència energètica d’instal·lacions industrials i cobrir la necessitat d’emmagatzematge tèrmic en els processos de transició cap a l’ús de les energies renovables. Ambdues necessitats responen a dos dels principals reptes globals: millora de l’eficiència energètica i reducció de l’emissió de CO2. Els nous biomaterials es poden obtenir a partir de subproductes d’algunes indústries com la del biodièsel o la indústria càrnia i, per tant, representen també una oportunitat de negoci en la línia de l’economia verda i circular.

El projecte BisPCM està centrat en una tecnologia protegida per una patent de la UdL on hi han participat investigadors de DBA i GREA, centres acreditats TECNIO. L’ajut contribuirà a apropar aquesta tecnologia innovadora al mercat amb l’objectiu últim d’establir un acord de llicència amb una empresa del sector interessada en comercialitzar aquests nous biomaterials.

D’altra banda, la Unitat de Valorització i Transferència de la UdL ha rebut l’acreditació TECNIO com a facilitador de tecnologia per la seva tasca d’oferir un portfoli de tecnologies desenvolupades en el seu entorn científic-tecnològic preparades per ser comercialitzades. Aquesta distinció és vigent durant el període 2017-2019.

La distinció TECNIO

TECNIO és el segell que atorga la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ per identificar on es troba la tecnologia més innovadora, tant pels proveïdors que l'ofereixen com pels facilitadors que participen en el procés de transferència de tecnologia i coneixement.

Actualment, a més a més de la distinció de la Unitat de Valorització com a agent facilitador de transferència, dos centres de la UdL disposen de l’acreditació TECNIO com a desenvolupadors de tecnologia des de l’any 2016:

El centre DBA treballa des de fa anys en l’àmbit de la bioeconomia. La seva activitat té diferents vessants que inclouen la valorització de residus i materials de poc valor comercial procedents d’indústries agroalimentàries, el procés de fabricació de biodièsel, l’estudi de processos de síntesi química respectuosos amb el medi ambient, l’anàlisi de residus i contaminants en aliments, la posada a punt i validació de tècniques d’anàlisi instrumental avançat o la utilització de biocatalitzadors per a diversos processos. El centre ha participat en diversos projectes catalans, estatals i internacionals en aquesta temàtica, dins de la qual ha publicat més de 100 articles científics i disposa de 4 patents.

El GREA Innovació Concurrent té com principal focus de recerca l’emmagatzematge d’energia tèrmica, desenvolupant i caracteritzant nous materials i compostos, dissenyant i avaluant components, i demostrant el seu ús en noves aplicacions. El GREA té més de 150 articles científics en la temàtica i 2 patents. Participa en diversos projectes regionals, nacionals i europeus, dels quals actualment en coordina dos (INNOSTORAGE i INPATH-TES).

Foto (ACCIÓ): Les diferents entitats reconegudes en l'acte de lliurament de l'acreditació TECNIO 2016

Consulteu les notícies relacionades: UdL / ACCIÓ