Maig 2011



Dos sistemes d'aïllament acústic i de control d'hipertensos guanyen els premis BIT

BIT

Un sistema d’aïllament acústic per a construccions i una aplicació tecnològica de control, diagnòstic i gestió de pacients hipertensos han guanyat la segona edició del II Premi BIT a la Innovació Tecnològica de les Terres de Lleida, guardó atorgat aquest dimecres, en el marc de l’edifici CeDiCo del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL). El Premi BIT, dotat amb 12.000 € (6.000 per a cada modalitat), constitueix un reconeixement a aquells models de negoci de base tecnològica que generen activitat econòmica a les comarques lleidatanes. El guardó està promogut per la Fundació Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Lleida (CEEILleida), el Trampolí Tecnològic de la Universitat de Lleida i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

El Premi BIT (Modalitat Propietat Industrial) ha recaigut en el prexobloque, un revolucionari sistema d’aïllament acústic (i, en menor grau, tèrmic) per a construccions presentat per Jesús Uriol, responsable de Prexo Ibérica. El sistema suposa una notable millora —en eficàcia, temps, cost i comoditat— respecte a les solucions tradicionals com el formigó, el pladur o altres sietemes ceràmics.

El Premi BIT (Modalitat Software) ha estat per Josep Cuadrado, membre del Departament Informàtic DIFALE (Distribuidora Farmacéutica Leridana) i Francesc Solsona, professor de l’Escola Politècnica Superior de la UdL, creadors de Hesoft Group. Projecte sorgit de la Universitat de Lleida (UdL), Hesoft Group ha desenvolupat una aplicació tecnològica de control, diagnòstic i gestió de pacients hipertensos. (+)



Una agència de viatges per a clients amb discapacitat, guanya el Concurs de Projectes d'Emprenedoria de la UdL

Irene Badia, Maite Camí, Àngel Miró i Marc Planes han resultat els guanyadors del I Concurs de projectes d’emprenedoria d’estudiants universitaris, que convoca el Vicerectorat d’Estudiantat en col·laboració amb el Trampolí Tecnològic, la Facultat de Dret d’Economia de la UdL i el Ministeri d’Educació amb l'objectiu d'impulsar idees de negoci entre l'estudiantat universitari. Els guardonats, que cursen tercer d'Empresarials, rebran un premi de 2.500 euros que ha d'anar destinat a l'anàlisi i l'estudi de viabilitat del seu projecte, una agència de viatges especialitzada en clients amb discapacitats físiques.

Accestour donaria un servei adaptat a les necessitats de cadascun dels seus potencials clients, oferint-los trasllats en vehicles adaptats, estades en hotels preparats per acollir aquestes persones, així com acompanyats durant tot el viatge, si s'escau. A més de l'oficina que s'ubicaria a Lleida ciutat, Accesotour oferiria també els seus serveis (excursions d'un dia o viatges més llargs) a través de la seua pàgina web.

El jurat, integrat per experts de la UdL, ha valorat el nivell d'implicació dels emprenedors en el projecte, la seua viabilitat real, la potencialitat d'internacionalització, la responsabilitat social del mateix i la innovació de la proposta. També ha decidit atorgar per unanimitat una menció honorífica al projecte JubiCat, del qual són autores Nerea Vigara i Anna Garcia, alumnes de 5è curs de la doble titulació en Dret i Empresarials. El seu projecte proposa un conjunt de serveis integrats destinats a les persones grans, com ara, tràmits legals, gestió sanitària, viatges i activitats lúdiques, servei d'acompanyament o tallers en noves tecnologies.

En total han estat quatre les idees de negoci que s'han presentat en aquesta primera edició del concurs. Les altres dos: E-DU-K i Re-envàs han estat realitzades per alumnat de l'Escola Politècnica Superior i de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, respectivament. (+)



BioEmprenedorXXI

BioEmprenedorXXI

BioEmprenedorXXI és un programa de suport a la creació d'empreses en l'àmbit de les ciències de la vida en el seu sentit més ampli: biotecnologia, biomedicina, medi ambient i sector agroalimentari. La tercera edició de BioEmprenedorXXI s'inicia amb la voluntat de continuar donant suport a la creació d'empreses en l'àmbit de les ciències de la vida a Catalunya. Aquesta iniciativa està promoguda per diversos agents amb un paper rellevant en el sector, “la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, Genoma España y la Cambra de Comerç de Barcelona, esdevenint una iniciativa propera i coneixedora dels principals avenços científics i tecnològics en aquest àmbit, de les inquietuts empresarials i de les necessitats del mercat.

BioEmprenedorXXI es desenvolupa principalmente a través d'activitats formatives, d'acompanyament i anàlisi de viabilitat de les idees de negoci, de tutorització i mentorització, d'entrenament competencial, de mostra de bones pràctiques i experiències, d'un premi per a la millor iniciativa emprenedora, i incorpora, al final del programa, accions per donar suport a la posada a punt de les noves empreses. Es tracta en definitiva, de facilitar als participants tot un conjunt d'eines i recursos que els permeti la creació i la consolidació de la seva empresa.

El curs es dirigeix a titulars universitaris, investigadors, profesors, doctors i emprenedos que tinguin una idea de negoci o empresa en fase inicial i vulguin explorar la seva pròpia capacitat emprenedora per a crear i posar a punt una activitat empresarial pròpia, bé com una spin-off de la seva institució o bé de forma independent.

La inscripció finalitza el 18 de maig de 2011. (+)