Novembre 2021



Quatre equips de recerca de la UdL posen a prova les seves habilitats emprenedores

DEMO DAY

Després d’un procés de crida i selecció d’equips de recerca interessats a posar a prova les seves habilitats emprenedores, el dia 4 d’octubre iniciava el viatge de capacitació i mentoria de The Collider On Campus a les nostres comarques. Set setmanes després, ha culminat en el Demo Day celebrat avui dimecres 24 de novembre, que ha comptat amb la benvinguda institucional de la Dra. Olga Martín Belloso, Vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida.

D’entre els equips que han exposat les seves hipòtesis de transferència de solucions cientificotecnològiques al mercat, quatre són de projectes de la UdL:

REWOP (Revaluation of an olive residue for application in the leather industry) proposa una tecnologia de reutilització de residus de la indústria extractiva d'oli d'oliva per a un millor ús al sector de l'adoberia. El nou taní d'oliva sostenible es vol testar al mercat de moda de marroquineria.
FROZENCOAT és un projecte tecnològic de valorització d'una formulació basada en pectina per a un recobriment comestible, que redueix el risc microbiològic en maduixes i baies congelades.
IPSC – IA (Psoriasis Severity Classification) és un sistema de càlcul de la gravetat de la psoriasi basat en intel·ligència artificial que facilita les decisions terapèutiques i la indicació de proves complementàries, basat en un programari d'anotació propietat del Computer Vision Center (CVC).
PD_GameGait és una eina de rehabilitació basada en la realitat virtual per a persones amb Parkinson, estenent-la també a altres patologies neurològiques.

Els estudiants i investigadors que composen els diversos projectes han tingut l’oportunitat d’experimentar la metodologia LeanLaunchPad promoguda per l’àrea d’innovació de Mobile World capital Barcelona, que proposa entrevistar-se amb potencials usuaris i clients de les solucions, per acumular evidències que fonamentin els seus plans de negoci.

The Collider OnCampus compta amb el suport de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya. A la UdL, aquest programa s’impulsa des de la Unitat de Valorització i Transferència (UViT) - Trampolí Tecnològic.



Catàleg de startups amb més projecció de Catalunya

Cataleg Startups

Les 50 empreses que conformen aquest catàleg són algunes de les companyies emergents amb més projecció de Catalunya. Totes elles destaquen pel seu caràcter diferencial i valor innovador, pel seu impacte social i per la implicació de l’equip emprenedor.

Enguany, l’ACCIÓ Startup Forum ha substituït el tradicional Fòrum d’Inversió amb l’objectiu de guanyar visibilitat en un nou esdeveniment massiu i presencial. D’entre totes les startups del catàleg, se n’han seleccionat 24 dels àmbits de la salut, les TIC i les deep-tech i que presentaran el seu projecte en la Catalan Pitch Competition, una de les activitats incloses dins l’ACCIÓ Startup Forum.

Les startups que participaran en la Catalan Pitch Competition tenen perfils molt diversos, de manera que a més de donar oportunitats a projectes inicials, també es dona suport a aquells que ja han assolit una certa maduresa i als quals els cal un impuls per aconseguir el creixement esperat.

Aquest gran aparador que és l'ACCIÓ Startup Forum, que se celebra en el marc del Tech Spirit Barcelona, dona a les startups una gran oportunitat per donar-se a conèixer i fer networking amb inversors.

Consulteu més informació



Una trentena d'investigadors i investigadores de la UdL participen en el curs "Valorització i transferència de coneixement en ciències socials i humanitats"

Ponent curs

Avui dijous, 18 de novembre, s'ha celebrat el curs en línia "Valorització i transferència de coneixement en ciències socials i humanitats" dirigit al personal docent i investigador de la Universitat de Lleida.

Aquesta acció formativa, organitzada per la Unitat de Valorització i Transferència-Trampolí Tecnològic de la UdL, s'ha centrat en abordar les particularitats de la transferència de coneixement en l'àmbit de les Ciències Socials i Humanitats i perfilar una metodologia per a la valorització del seu coneixement/capacitats i la seva aproximació al mercat. Concretament s'han tractat els següents aspectes:

• Qüestions clau, particularitats i condicionants de les ciències socials i humanitats
• Identificació de valor i potencials aplicacions de mercat
• Vies de transferència disponibles
• Experiències de treball en valorització de coneixement i capacitats

El curs ha anat a càrrec del ponent Eloy López Grandal, consultor d'innovació, transferència i emprenedoria a UN-EM.

Aquesta acció formativa ha comptat amb una trentena d'assistents entre els quals figuren professors, investigadors i doctorands de la universitat.



ACCIÓ Startup Forum i Tech Spirit Barcelona, l'espai per connectar inversors i emprenedors

ACCIO Startup Forum

Després de 25 edicions, el tradicional Fòrum d'Inversió i els Startup Hub Events d'ACCIÓ fan un pas endavant per transformar-se en un esdeveniment massiu i amb més audiència que mai.

El nou ACCIÓ Startup Forum connectarà inversors i startups en diverses activitats els propers 22 i 23 de novembre, en el marc del Tech Spirit Barcelona, unes jornades que tornaran a unir el conjunt l'ecosistema emprenedor i innovador de casa nostra de manera presencial.

Startups to Funding: Connecta amb el teu inversor ideal
Busques finançament? Participa a la sessió Startups to Funding, el principal networking del Tech Spirit Barcelona. Reuneix-te durant 10 minuts amb algun dels 60 inversors més representatius de Catalunya. Registra’t a la plataforma i sol·licita reunions amb l’inversor que més t’interessi.

Catalan Pitch Competition: Vine a votar la ‘Startup catalana de l’any’
Vols conèixer les startups amb més potencial? Vine a escoltar els seus pitches durant la Catalan Pitch Competition, una oportunitat per descobrir i votar a 24 projectes tecnològics dels àmbits de les ciències de la vida i la salut, les TIC i les deep tech. Al final de la jornada descobrirem la Startup catalana de l’any!

Fireside Chats: Taules rodones per inspirar-te
El Tech Spirit Barcelona servirà per retrobar tot l’ecosistema de manera presencial en dos dies farcits d’activitats i ponents de primer nivell. ACCIÓ hi organitza diverses taules rodones amb la presència d’empreses capdavanteres establertes a Catalunya com Microsoft, Porsche Digital, Wallbox o Factorial, entre d’altres.

Consulteu més informació



Els tres grups TECNIO de la UdL, a la nova associació per impulsar la transferència

TECNIO

Els tres grups de recerca de la Universitat de Lleida (UdL) que compten amb el segell TECNIO s'han unit a la nova associació que pretén impulsar la transferència tecnològica i la connexió amb el món empresarial a Catalunya. Es tracta del Centre de desenvolupaments biotecnològics i agroalimentaris (DBA) de l'ETSEA, l'A3 Leather Innovation Center a Igualada i el Grup de recerca en energia i intel·ligència artificial (GREiA). Tots ells, dirigits per dones. A l'associació TECNIO també hi ha el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), del qual la UdL forma part.

En total, la nova entitat aplega 59 grups de recerca de totes les universitats catalanes, la fundació I-Cerca i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). La iniciativa compta amb el suport de la Generalitat a través d'Acció, l'agència per a la competitivitat del Departament d'Empresa i Treball, que atorgarà un ajut de 300.000 euros en els tres anys vinents per reforçar la visió de mercat d'aquests agents i apropar-los al sector privat.

A la Junta Directiva de l'Associació TECNIO, com a representants de la UdL participaran la vicerectora de Recerca i Transferència, Olga Martín, com a membre de l'equip de govern; i la directora del DBA, com a representant dels grups d'investigació.

Consulteu la notícia



Oberts els Premis EmprenedorXXI

Premis EmprenedorXXI

CaixaBank obre una nova edició dels Premis EmprenedorXXI, una convocatòria de referència en l'ecosistema emprenedor que enguany aconsegueix la seva 15a edició. Els guardons estan impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i són cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA.

En aquesta edició, es lliuraran 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte en el seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes). En aquesta fase, els guanyadors rebran un premi en metàl·lic de 6.000 euros.

En paral·lel, es premiarà a les empreses, de qualsevol territori, que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals per a l'entitat i per a la societat en general. Les empreses seleccionades per a aquesta categoria obtindran un premi en metàl·lic de 25.000 euros. En total, s'han definit un total de 6 reptes:

- Banca XXI. La transformació digital i tecnològica del sector financer: Solucions innovadores que aportin valor a l'oferta de productes i serveis del sector financer (banca i assegurances).
- Ciutat XXI. Ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades: Dirigit a empreses que plantegin solucions per a fer que les ciutats i pobles on vivim siguin més sostenibles, segurs, connectats i amb mobilitat adaptada.
- Planeta XXI. La sostenibilitat mediambiental, un planeta millor per a les noves generacions: Aquest repte busca propostes innovadores que ajudin a trobar la millor solució per a un estil de vida menys agressiu amb els recursos naturals.
- Salut XXI. Assegurar l'envelliment actiu i una vida llarga i sana a través de la tecnologia: Aquest repte es dirigeix a sectors com el agetech, ciències de la vida, e-health, mobilitat reduïda, turisme sènior, esport, fitness… En definitiva, es tracta d'innovar en tot allò que ajudi a millorar la salut dels ciutadans a través de la tecnologia.
- Llavor XXI. Transformació digital i innovació en el sector agroalimentari: Solucions tecnològiques relacionades amb la indústria agroalimentària per a establir una producció més eficient, efectiva, sostenible i saludable.
- Viu XXI. Digitalització, nous models de negoci i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci: Solucions que ajudin a la reactivació del sector, així com nous models de negoci innovadors i solucions que contribueixin a la seva digitalització.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 10 de desembre de 2021.

Consulteu més informació