Febrer 2021



Oberta la convocatòria 2021 dels Doctorats Industrials

Doctorats Industrials 2021

L’objecte de la convocatòria de Doctorats Industrials és atorgar ajuts a projectes de recerca que es desenvolupin en el marc estratègic d'una empresa o entitat de l'entorn empresarial (empreses, fundacions, Institucions, ONG, organismes públics, etc) i, alhora, en el si d'un grup de recerca d'un organisme de recerca (Universitats, Centres de Recerca, Centres Tecnològics i Hospitals Universitaris), en els quals el doctorand o doctoranda ha de dur a terme la seva formació investigadora, amb l'objectiu de fer una tesi doctoral en qualsevol àmbit de coneixement i qualsevol sector empresarial.

Els pròxims terminis de presentació de sol·licituds són els següents:

- Per a la 1a resolució parcial: des del 24/02/2021 i fins al 14/04/2021 a les 14:00:00 h, hora local Barcelona.

- Per a la 2a resolució parcial: des del 15/04/2021 i fins al 09/06/2021 a les 14:00:00 h, hora local Barcelona.

- Per a la 3a resolució parcial: des del 10/06/2021 i fins al 06/10/2021 a les 14:00:00 h, hora local Barcelona.

- Per a la 4a resolució parcial: des del 07/10/2021 i fins al 14/12/2021 a les 14:00:00 h, hora local Barcelona.

Consulta la convocatòria i les bases reguladores / sol·licita l'ajut

Trobaràs tota la informació del Pla de Doctorats al seu web



Premis PITA i Ruralapps 2021

PITA_RURALAPPS

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA i la VIII edició del Premi Ruralapps.

El DARP vol reconèixer i distingir amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA les empreses agràries, les agroindústries, i les persones joves emprenedores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació. El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria, i una al/la jove emprenedor/a innovador/a. Els premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros per a cadascun dels guanyadors, i amb 2.000 euros per a cadascun dels finalistes.

A través del Premi Ruralapps, el DARP vol impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari i rural, i distingir les empreses que hagin desenvolupat les millors aplicacions mòbils funcionals que contribueixin a la millora del sector agroalimentari i del medi rural. S’estableixen dos tipus de premi: Ruralapps-Professional del sector per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agroalimentari, forestal, i pesquer, i Ruralapps-Ciutadania per a l'app destinada a donar solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania, i que facilitin l'accés a la informació sobre l'àmbit agrari, alimentari, i/o rural. Els premis estan dotats amb 3.000 euros cadascun.

El termini per a la presentació de candidatures als dos premis finalitza el 15 d’abril de 2021.

Consulteu més informació



Oberta la XXV convocatòria del Campus d'Emprenedors SeedRocket

Seedrocket

SeedRocket obre una nova convocatòria del seu Campus d'Emprenedors dirigida a projectes TIC amb alt potencial de creixement i adaptació als desafiaments del futur. Es tracta d'un programa de formació de tres-quatre dies de durada en el que participen entre 10 i 12 start-ups en fases inicials, prèviament seleccionades per la xarxa de mentors de SeedRocket.

El Campus possibilita als projectes seleccionats assessoria dels mentors de SeedRocket així com accés a inversió privada de fins a 150.000€ i una estància posterior d'entre tres i sis mesos en l'acceleradora de Barcelona o Madrid.

Després d'aquesta primera etapa de validació del model i producte en el mercat, les start-ups tenen la possibilitat de presentar-se en l'Investors' Day, que té com a objectiu tancar una segona ronda de finançament per seguir creixent i donar el salt internacional.

La pròxima edició tindrà lloc del 18 al 21 de maig de 2021 en línia, i la inscripció de projectes romandrà oberta fins al 15 de març de 2021.

Consulteu més informació



Una nova tècnica d'inseminació elimina les gestacions dobles en vaques lleteres

Projecte DARP 2018

La punció fol·licular no ecoguiada és un nou mètode d'inseminació artificial (IA) senzill, no invasiu i econòmic, que aconsegueix eliminar les gestacions dobles en vaques lleteres. Desenvolupat pels experts en reproducció animal del Centre de recerca Agrotecnio-UdL, millora el benestar animal i la rendibilitat de les explotacions lleteres, asseguren.

Actualment les tècniques més emprades en granges comercials són la ruptura manual d'una de les vesícules embrionàries entre 28 i 41 dies després de la inseminació, i la punció fol·licular ecoguiada el dia de la inseminació. Tot i que ambdós tècniques funcionen acceptablement bé, la primera augmenta el risc de pèrdua de la gestació, i la segona, precisa d'un equipament car i molt temps, ja que no es pot fer a ritme de visita reproductiva setmanal. Tot i reduir les gestacions dobles, aquest darrer mètode no les elimina del tot.

Les investigadores i investigadors del Grup de Reproducció Animal d'Agrotecnio han desenvolupat una nova tècnica perquè pugui ser feta en pocs minuts per personal tècnic amb experiència en palpació. Consisteix en fer la punció del fol·licle més petit el dia de la IA sense aspirar-lo, amb un aparell (una cànula rígida) que s'usa per aspirar quists en vaques. La punció fol·licular no ecoguiada, que inclou l'administració d'un inductor de l'ovulació, no requereix anestèsia, és indolora i es pot fer en visites reproductives setmanals sense interferir en el funcionament de la granja.

Aquest nou mètode ja s'està aplicant en algunes explotacions del Segrià. Els resultats obtinguts pels experts d'Agrotecnio-UdL demostren que el seu ús, no només redueix a zero les gestacions dobles sinó que la fertilitat posterior de l'animal és similar a la mitja de la granja.

La vaca, juntament amb l'euga, és un dels animals domèstics estrictament monotocs (que té una sola cria). En les últimes dècades les vaques lleteres han augmentat dramàticament la taxa de gestacions dobles, a causa segurament de l'alt metabolisme hepàtic de la progesterona. La intensificació de les explotacions de vacum lleter en els últims 60 anys, amb un increment dels animals per granja i de la pressió genètica per produir més llet, ha minvat i alterat la funció reproductiva d'aquests animals.

El projecte "La punció fol·licular al moment de la inseminació com a mètode per l’eliminació de gestacions dobles en vaques lleteres" s'ha pogut desenvolupar amb un ajut de 27.550€ de la convocatòria d’ajuts a les activitats de demostració de 2018 que promou el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya. Aquests ajuts estan cofinançats en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i en un 57% pel DARP. L’ajut es troba dins de la prioritat de desenvolupament rural de la Unió Europea de foment de la transferència de coneixements i la innovació en l’agricultura, silvicultura i les zones rurals del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 i s’emmarquen dins l’operació 01.02.01 de la mesura 01 del PDR de Catalunya.

Consulteu la notícia ampliada



Convocatòries S2B Tech4Climate i S2B Health&Care

Ship2B

Ship2B ha obert les convocatòries dels seus programes d'acceleració i inversió per a startups S2B Tech4Climate i S2B Health&Care, dirigits a startups d'impacte dels sectors de sostenibilitat i medi ambient i salut i millora de la qualitat de vida de persones vulnerables.

Aquests programes d'acceleració i inversió ofereixen un acompanyament personalitzat per a cada projecte amb assessorament de professionals de primer nivell, en dues vies, segons les seves necessitats:

Investment readiness: després d'un diagnòstic personalitzat, es marcaran unes fites a aconseguir, de les quals es derivarà un pla d'acció. Des de Ship2B, a través de diferents activitats formatives i mentories i la seva xarxa d'experts, es donarà suport en el desenvolupament d'aquest pla que ha de tenir com a objectiu enfortir la companyia per a captar l'interès dels inversors.

Corporate venturing: es realitza un acompanyament personalitzat, tant de la startup com de la corporate, per a dissenyar, negociar i implementar una col·laboració reeixida entre ells. Aquesta col·laboració es tradueix, en molts casos, en la realització d'un pilot que permeti testar i mesurar resultats per a millorar amb els aprenentatges i fer possible la implementació a escala del projecte.

El termini per a presentar candidatures finalitza el 21 de febrer de 2021.

Consulteu més informació