Novembre 2018



El Trampolí Tecnològic a les XXVI Jornadas de Investigación de las Universidades Españolas

Inauguració Jornades

El Trampolí Tecnològic-Unitat de Valorització de la UdL ha estat present els dies 28, 29 i 30 de novembre a les XXVI Jornadas de Investigación de las Universidades Españolas, a les quals s'han abordat assumptes d'actualitat relatius a la recerca universitària.

La trobada, coorganitzada per la Universitat de les Illes Balears, ha reunit entorn de 450 gestors, tècnics i responsables de la recerca de les universitats, procedents dels vicerectorats de Recerca i Transferència, la Xarxa d'Oficines de Transferència de Resultats de Recerca (RedOTRI), la Xarxa d'Unitats de Gestió de Recerca (RedUGI), la Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDIVULGA) i la Xarxa d'Oficines Europees de R+D+i (RedOE).

Després de les diferents sessions de debat i treball, la sectorial de R+D+i de Crue Universidades Españolas ha manifestat que en matèria de transferència es consideren imprescindibles les següents mesures:

- El desenvolupament social i econòmic del nostre país necessita, a més del reconeixement curricular adequat de la Transferència, que s'estableixin i afavoreixin ecosistemes de Transferència i innovació segons el model de la cuádruple hèlix. Els Campus d'Excel·lència són una eina adequada per a això, precisant d'una redefinició estratègica per adequar-los a la realitat actual i d'un finançament estable

- Parlar de Transferència i parlar d'ecosistemes d'innovació porta, de forma inequívoca, a parlar de personal qualificat i molt tècnic en les oficines de gestió. Es considera necessari el suport a aquestes oficines mitjançant convocatòries estables i coordinades a nivell autonòmic i estatal, la qual cosa permetrà multiplicar l'eficàcia i el seu impacte en la creació d'una economia basada en el Coneixement

- Resulten imprescindibles canvis per recolzar l'emprenedoria universitària, facilitant normatives i ajudes a iniciatives pròpies des de les universitats

- Es considera una bona iniciativa haver convocat el sexenni de Transferència, però es considera necessari introduir criteris clars, objectius i rigorosos en la seva avaluació, en la cerca d'un impacte de l'excel·lència en la Transferència. Es confia que aquesta experiència pilot contribueixi a provar l'eficàcia de la “Guia de Valorització de Mèrits en Divulgació”, elaborada per Crue Universidades Españolas i FECYT, tal com s'ha fet amb l'informe “Transferència del Coneixement: nou model per al seu prestigi i impuls” de Crue Universitats Espanyoles

Les jornades, inaugurades per la Presidenta del Govern dels Illes Balears, Sra. Francina Armengol, juntament amb el Secretari General d'Universitats, D. José Manuel Pingarrón, van comptar amb la participació de representants del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; la Comissió Europea; l'Agència Estatal de Recerca; la FECYT; la European University Association; el Govern dels Illes Balears, així com representants d'empreses.

Consulteu la notícia



Assistim al Future Industry Congress

Future Industry Congress

Avui, 27 de novembre, ens hem desplaçat a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat, per assistir al Future Industry Congress, el congrés sobre indústria avançada, digital i connectada que organitza el centre tecnològic Eurecat.

En aquesta 3a edició i sota el lema Worthwhile technologies: going lighter and smarter s'ha comptat amb un ponent d'excepció, Robert Pearlstein, vicepresident de Negocis Corporatius i Desenvolupament Internacional de l'Stanford Research Institute, entitat que ha portat multitud d'innovacions al mercat global (SIRI, Alphanet, l'ultrasò, robot quirúrgic da Vinci, entre moltes altres).

Segons Pearlstein, “la millor manera d’aprofitar les noves oportunitats és identificar els problemes que les tecnologies poden ajudar a resoldre”. No obstant això, adverteix, “les empreses han d’evitar implementar la tecnologia per la tecnologia, ja que els clients busquen solucions als seus problemes”, independent de les eines que s’utilitzin. De fet, “al voltant del 50 per cent de les noves companyies que fracassen ho fa perquè no hi ha demanda dels seus productes o serveis”, igual que els nous negocis en empreses existents, alerta. Per evitar-ho, tant les grans com les petites i mitjanes empreses “han de buscar fora del seu sector central noves idees i inspiració, establir les aliances estratègiques correctes, ser audaços i anar cap als mercats globals en aquesta nova era de serveis personalitzats, d’assistents digitals i d’aprenentatge automàtic”, afirma.

La taula rodona sobre innovació a la indústria, que ha estat moderada per la directora de Tecnologia d’Eurecat, Myriam García-Berro, ha comptat amb el director general d’Enginyeria Nous Models de Nissan Europe, Sergio Alcaraz; el managing director d’Hartmann, Jordi Guinovart; la CEO de Grup Carinsa, Vanesa Martínez, i el president d’Advanced Leisure Services, Àngel Díaz.

Durant el debat, han coincidit a assenyalar la innovació com a prioritat a les seves companyies, dins de la qual han destacat els avenços per fer-la de forma continuada i cada vegada més oberta, i han remarcat el posicionament de Barcelona com a ecosistema per atraure talent.

Aquesta tercera edició del Future Industry Congress ha inclòs també quatre workshops especialitzats en tendències tecnològiques emergents, en els quals han participat 3NEO, ITENE, Kao Chimigraf-Freshcode i HP Inc, CT Enginyers, SEAT, la Universitat de Glasgow, el Centre de Visió per Computador i Createch360, entre d’altres companyies.

Consulteu la notícia



Oberta la VIII edició del Programa EMPENTA 2018

EMPENTA és un programa d’acceleració i incubació d’un any de duració, totalment gratuït i finançat per ACCIÓ i l’Ajuntament de Sant Cugat, i està dirigit a noves start-ups que es troben en fases inicials.

A través d’una metodologia oberta i flexible, s’adapta el programa a la situació de cada start-up, oferint-te el seguiment de mentors experts amb l’objectiu de consolidar el teu projecte cap a l’èxit al mercat.

La novetat més important del programa EMPENTA d'aquest any és la involucració dels estudiants del Màster de Finances d'ESADE en l'acompanyament de les Startups d'abril a octubre, ajudant-les a fer el Business Plan de l’empresa, balanços, comptes de pèrdues i guanys, flux de caixa , etc.

El termini per inscriure's finalitza el 22 de desembre de 2018.

Consulteu més informació



Jornada “R+D+I, la confluència de la UdL i les empreses de Lleida”

Jornada RDI

Ahir dimecres va tenir lloc al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la jornada "R+D+I, la confluència de la UdL i les empreses de Lleida", organitzada per Forum Empresa i GAINN, Cooperative Innovation.

L’objectiu de la jornada era promocionar la innovació i establir relacions entre les institucions per afavorir-la. Els ponents van exposar una visió actual i realista de la investigació i transferència de tecnologia en els diversos centres de la Universitat de Lleida (UdL), com l’IRBLleida, Agrotecnio, Inspires i Indest. També van informar de l’R+D+I a les empreses. Així mateix, es van donar a conèixer les possibilitats d’ajuts financers i experiències en la confecció de projectes.

Un total de cinquanta persones van participar en l’esdeveniment, que es va celebrar a l’Auditori Joan Oró del PCiTAL.



Ampliació termini! Convocatòria oberta Programa MAP d'ACCIÓ-EADA

MAP

El MAP Market Assessment Program és un programa gratuït d'assessorament i suport a la innovació la missió del qual és portar al mercat projectes d'investigació destinats a la creació -o que ja ho han fet- de noves empreses de base tecnològica (EBT), aquelles que utilitzen la ciència i la tecnologia com a base i barrera d'entrada que preservi la seva competitivitat i les diferenciï de la resta.

El programa se centra en:

- Identificar una oportunitat de mercat per al projecte i potencial comercial de la tecnologia desenvolupada o en desenvolupament avançat
- Desenvolupar un full de ruta per a les fases de llançament del projecte i definir una estratègia d'incorporació al mercat.
- Desenvolupar un primer Business Plan complet

Està dirigit a:

- Investigadors i professionals de recerca de centres públics i privats i hospitals, emprenedors de l'àmbit de la ciència i la tecnologia amb un prototip funcional i que vulguin crear una empresa de base tecnològica o que l'hagin creat (màxim 3 anys des de la constitució), els models de negoci estiguin encara per validar o hagin de delimitar un mercat d'interès i evolucionar amb el test del mercat.
- Empreses ja constituïdes i interessades a crear noves línies de negoci de base tecnològica com a spin-out de les seves àrees d'investigació.

El termini de presentació de projectes s'ha ampliat fins al 3 de desembre de 2018.

Consulteu més informació