Programa Indústria del Coneixement per crear riquesa a partir de la recerca


Programa Indústria del Coneixement

El programa pretén afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica (spin-offs), derivades de la recerca que es duu a terme des de les universitats i els centres de recerca, en el marc de l’estratègia per transferir la tecnologia i el coneixement generats en l'entorn acadèmic i científic al sector empresarial.

El nou programa acompanyarà els projectes des del prototipatge de la fase inicial fins a introduir-los en el mercat gràcies a la mobilització d’uns fons previstos de 30 milions d’euros en 5 anys. Durant aquest període està previst atorgar ajuts perquè prop de 300 projectes de recerca puguin fer el salt del laboratori al mercat. També inclou un programa de formació i un mentoratge.

El Programa Indústria del Coneixement consta de tres fases:

Llavor: En la primera fase de valorització, el Departament d’Economia i Coneixement, a través de l’AGAUR, convocarà anualment 40 ajuts de 25.000 euros cadascun destinats a la protecció del coneixement t i als primers treballs de desenvolupament d’un producte: els preprototips. L’ajut inclou un programa de formació i mentoratge, coordinat per la Universitat de Califòrnia a Berkeley, tot seguint el plantejament del programa d’emprenedoria científica de l'agència nord-americana National Science Foundation.

Producte: en la segona fase de valorització , el Departament d’Economia i Coneixement, mitjançant l’AGAUR, convocarà 15 ajuts anuals de fins a 100.000 euros per desenvolupar prototips dels productes i per demostrar-ne la viabilitat.

Mercat: en la tercera fase, o fase de capitalització early-stage’, s’obrirà una línia de préstecs de l’Institut Català de Finances dotada amb 2 milions d’euros anuals durant cinc anys, en règim de coinversió publicoprivada, de manera que per cada euro aportat per inversors privats, l’ICF n’aportarà, en una primera fase, dos de crèdit. Aquesta línia està destinada a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres objectius. Un comitè integrat per persones externes amb experiència acreditada en la gestió de negocis avaluarà els projectes. El Departament d’Economia i Coneixement establirà un Fons de Garantia per donar cobertura parcial del risc assumit, per facilitar l’accés al crèdit sense avals ni altres garanties.

La primera convocatòria de la fase Llavor s'obrirà al llarg del mes de desembre, i enguany està previst atorgar ajuts només per a 20 llavors. Properament es publicarà una convocatòria per atorgar ajuts a 7-8 productes (fase II).

Consulteu més informació.