La Xina encapçala per primer cop el nombre de sol·licituds de patents


Patents

Per primera vegada, la Xina és l'estat que ha registrat més sol·licituds de títols de propietat intel·lectual, passant per davant dels Estats Units. Així ho assenyala el darrer informe de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI), amb dades del 2011, que posa de manifest el lideratge del país asiàtic en les quatre modalitats de propietat intel·lectual: registre de patents, models d'utilitat, marques i dissenys industrials.

Anteriorment, la Xina ja es trobava en primera posició en nombre de sol·licituds en tres d'aquests indicadors: models d'utilitat, marques i dissenys industrials. L'any 2011 va fer el ple encapçalant també el rànquing mundial en registre de patents, per davant dels Estats Units, després que l'any anterior hagués avançat el Japó. L'any 2011, la Xina va rebre un total de 526.412 sol·licituds de patents, mentre que els Estats Units en va rebre 503.582 i el Japó 342.610.

Les dades mostren que gairebé una quarta part (24,6%) de patents registrades al món corresponen a la Xina; els Estats Units queden lleugerament per darrere, amb un 23,5%, i el Japó en té el 16,0%. A la Xina el creixement anual mitjà en aquest indicador ha estat del 22% entre el 2008 i el 2011, mentre que als Estats Units ha estat només del 3,3% i al Japó ha davallat un 4,3%. L'Oficina Europea de Patents queda lluny d'aquestes xifres i la seva participació mundial en nombre de patents és del 6,7%; entre el 2008 i el 2011 ha reculat un 0,8% anual.

En la presentació de l'informe, anomenat World Intellectual Property Indicators 2012, el director general de l'OMPI, Francis Gurry, destaca que en els darrers cent anys només tres estats han ocupat la mateixa posició de lideratge que avui dia té la Xina: Alemanya, el Japó i els Estats Units; i afirma que, encara que cal precaució a l'hora de fer comparacions en titols de propietat intel·lectual entre països, "aquesta tendència reflecteix com la geografia de la innovació ha canviat".

Més de dos milions de patents arreu del món

El document, disponible al lloc web de l'OMPI, també subratlla que el 2011 el nombre de sol·licituds de patents al món va superar els dos milions per primer cop a la història: 2,14 milions, concretament. Si bé el 2009 les sol·licituds van decaure un 3,6%, el 2010 van reprendre amb força amb un creixement del 7,5% i el 2011 van continuar augmentant en un 7,8%. El nombre de sol·licituds en models d'utilitat, marques i dissenys industrials també van créixer en un 35%, un 13,3% i un 16%, respectivament.

Consulteu més informació.