Entrevistem a Agroptima: "Quan resols una necessitat cal que al centre del teu projecte estigui qui té aquella necessitat”


Agroptima

Diversos reconeixements a nivell local, nacional i internacional i la seva participació en les principals fires del sector agrícola en poc més d’any i mig avalen l’exitós i prometedor inici de la trajectòria empresarial de l’Emilia Vila, el Ferran Gascon i l’Anisia Tardà gràcies al seu projecte Agroptima. El software de gestió agrícola que han creat, mòbil, fàcil d’utilitzar i modern, ha suposat simplificar la feina i estalviar temps a l’agricultor, podent introduir aquest les dades de les seves labors al camp i dels seus cultius sobre el terreny i conèixer en temps real la situació de la seva explotació. Amb nombrosos clients arreu de l’estat ja es pot dir que aquests joves emprenedors han assolit el seu objectiu inicial: fer més fàcil la gestió agrícola als pagesos.

Els resultats que heu assolit des del llançament del software, fa any i mig, corroboren allò de “l’agricultura passa al camp i no dins d’una oficina”. Us imaginàveu que l’aplicació tindria tan bona acollida per part del sector agrícola?
Nosaltres teníem molt contacte amb pagesos i vèiem que portar la gestió agrícola era una necessitat no resolta. A més, just havia sortit la normativa de portar el Quadern d’Explotació o Quadern de Camp, un registre de productes fitosanitaris. Vam preguntar a aquests pagesos quin tipus d’eina els ajudaria a portar al dia la seva gestió agrícola i ens van demanar una eina que permetés treballar des del camp. En el cas dels agricultors és obvi: el mòbil és el millor aliat, ja que no paren mai per l’oficina i necessiten que l’ordinador els acompanyi al camp. Amb Agroptima, poden substituir la llibreta i l’Excel. D’aquesta manera quan arriben a casa no han d’entrar tot el que fan cada dia a l’ordinador, perquè ja hi és de forma automàtica i quan necessiten el Quadern d’Explotació o resultats econòmics ho poden fer en un clic.

Quina ha estat l’evolució del producte des del seu llançament? Us han resultat d’ajuda els comentaris rebuts per part dels vostres clients i dels professionals de l’agricultura per millorar el producte o incorporar noves funcionalitats?
Tu pots vendre xocolata o aspirines. En el nostre cas, clarament venem aspirines, és a dir, una solució a una necessitat. Quan resols una necessitat cal que al centre del teu projecte estigui qui té aquella necessitat. Els 9 pagesos de l’equip i els més de 500 clients que tenim participen en el disseny i comuniquen les millores diàriament. Cada setmana pengem una nova versió de les apps! Hem anat evolucionant sent fidels als nostres clients i amb això ens estem guanyant la seva confiança.

En quin moment es troba ara l’empresa i com us plantegeu el futur?
Estem en procés de consolidar el nostre lideratge nacional. Actualment estem competint principalment amb Isagri, qui ha estat líder en software agrícola els últims 20 anys. Si fem una comparativa entre Isagri i Agroptima, veiem que el nostre punt fort és clarament la mobilitat i la facilitat d’ús. Això és el que valora més el mercat actualment i per això estem creixent ràpidament. En els propers mesos, llançarem noves funcionalitats molt interessants. Per tant, si hi ha algun agricultor llegint aquesta entrevista, li recomano que ens segueixi al Facebook. Una de les novetats és el mòdul de costos, que et permet veure els ingressos i els costos de cada camp, per saber quin cultiu és més rendible. Fins ara ha estat en proves i en breu el començarem a comercialitzar.

Quantes persones formen actualment l’equip d’Agroptima i de quin perfil professional?
Actualment som 17 persones a la nostra oficina,completament dedicats a l’empresa i 9 agricultors “testers” que proven l’aplicació al camp i que suggereixen millores contínuament. Els 17 professionals són enginyers agrònoms, informàtics, dissenyadors i experts en suport a l’usuari. Aquest volum de persones és necessari per poder garantir el servei tècnic o post-venda, un factor molt valorat pels nostres clients. Si estàs en plena collita i tens un problema, necessites una resposta ràpida, perquè tu necessites anotar les collites diàriament. Nosaltres et responem en un màxim de 24 hores en dies laborables i hi som de 8.30 a 20:00 per atendre als usuaris.

A finals del 2015 vau tancar una ronda de finançament que ha permès l’entrada en la start up d’Esade BAN, GlobaLleida i Maxfield Capital. Què creieu que aportarà i com afectarà al projecte l’entrada dels nous socis?
L’entrada d’inversors té un impacte molt positiu sobretot sobre els nostres usuaris. Aquesta inversió va 100% destinada a continuar construint la millor aplicació de gestió agrícola del món. La nostra visió és fer l’agricultura més competitiva gràcies a la tecnologia. Aquesta visió és molt ambiciosa i per fer-la realitat necessitem atraure el millor talent, i per trobar el millor talent necessites un pla de negoci potent i ben finançat. Els nous inversors ens estan aportant molt coneixement, contactes arreu del món i prestigi.

Us plantegeu obrir mercat a l’estranger?
Sí, ja tenim clients fora d’Espanya i el nostre objectiu és obrir a altres mercats en els propers anys.

Durant aquest any heu rebut diversos premis i heu participat en importants cites del sector agrícola. Què us han aportat tots els reconeixements assolits? Com ha influït tot plegat en l’interès del públic per la vostra aplicació?
Guanyar aquests més de 10 premis ha estat fantàstic. Parlar davant de 650 persones, competir amb més de 100 altres empreses de tot el món, són experiències que et fan més fort. En aquests esdeveniments hi ha persones pioneres que et donen el seu punt de vista. T’estan donant el seu coneixement sense cobrar-te res. Tot això fa que et qüestionis molt més tot el teu projecte, tinguis més “big picture” i surtis del teu dia a dia.

Com valoreu l’experiència al Mobile World Congress i la vostra participació al 4YFN, aparador internacional de tecnologia i de connexió entre start-ups i inversors?
Va ser molt positiu presentar Agroptima davant de 650 persones de tot el món! En acabar la presentació ja tenia e-mails de persones interessades en parlar amb nosaltres. L’AgTech o Tecnologia agrícola, és un sector molt interessant pels inversors globalment. Fins i tot Google està invertint en aquest sector pel gran volum de diners que mou i la necessitat de modernització que hi ha. El Mobile World Congress ja ens va ajudar a trobar els nostres actuals inversors l’any passat. És una cita ineludible per les empreses que treballem al sector “mobile”, perquè hem d’estar a l’avantguarda.

Continueu parlant amb els agricultors per treballar conjuntament i donar solució a les necessitats del sector? Cal seguir treballant per modernitzar la gestió agrícola?
Cal seguir treballant, perquè com he comentat, el sector és molt gran i nosaltres tot just n’hem rascat la superfície! Sobretot cal saber transmetre als agricultors, la idea que amb una gestió agrícola eficient, podran estalviar temps, treballar més còmodament i saber quins cultius els fan guanyar més diners. Una part d’agricultors més innovadors ja n’és conscient i no podria viure sense la tecnologia, però hi ha una altra part, que encara no en coneix els avantatges. Per tant, una part de la nostra feina és desenvolupar aquest mercat. Ara bé, gràcies a la gran penetració dels mòbils, ho tenim més fàcil!

Fins al moment, quin balanç podeu fer de la vostra experiència com a emprenedors?
Un balanç positivíssim! És un repte continu i això ens fa viure al màxim cada dia. Hem après molt i el que ens queda. Els moments durs es compensen. Estem tirant endavant una empresa que crea valor per la gent que hi treballa i pels seus clients, i aviat, pels seus inversors, per a mi això és l’èxit. Quan rebem un comentari d’un agricultor que ens diu “no podria viure sense Agroptima”, això és una satisfacció molt gran. Com diu la cançó: llança’t!

Vegeu tota l'entrevista.