El Parlament Europeu aprova la creació d'una patent comuna al marge d'Espanya i d'Itàlia


Seu EPO

Després de dècades de debat, el Parlament Europeu va aprovar el passat 11 de desembre la creació d’una patent única europea que permetrà reduir considerablement els costos de registrar una patent a 25 dels 27 estats de la UE. Espanya i Itàlia no s’hi adhereixen, perquè exigeixen que el castellà i l’italià en siguin idiomes oficials.

El sistema actual suposa que una patent aprovada per l’Oficina Europea de Patents (EPO) ha de ser tramitada després a les oficines dels estats en els quals es vol protegir. Això pot significar una despesa de fins a 36.000 euros per idea o producte que es vol patentar. Es calcula que la nova patent única, a més de simplificar el procés, reduirà els costos fins a uns 6.400 euros, i es planteja que durant els propers anys disminueixi fins als 5.000 euros. De totes maneres, aquestes xifres són encara superiors al cost que té registrar una patent als Estats Units, que és de prop d’uns 1.850 euros.

La tramitació del registre d’una patent es podrà fer en qualsevol del tres idiomes oficials (anglès, francès i alemany). Però a les universitats, PIME, organitzacions sense ànim de lucre i particulars se’ls reemborsaran les despeses de traducció de qualsevol altre idioma oficial de la Unió Europea.

Els litigis legals s’adreçaran al Tribunal Unificat de Patents (Unified Patent Court), de propera creació. La seu central d’aquest organisme serà a París, per bé que tindrà dues subseus; una a Londres dedicada a patents en l’àmbit de la química, i l’altra a Munic per a l’àmbit de l’enginyeria mecànica.

Consulteu més informació.