Bona acollida de les dos jornades organitzades per la UdL en el marc del PATT 2020 del DARP


Jornades Tècniques

La Universitat de Lleida ha organitzat dos jornades tècniques en línia emmarcades en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2020 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquestes activitats estan relacionades amb la pràctica totalitat de les orientacions productives agrícoles, ramaderes, agroindustrials i relacionades amb el medi natural.

La primera d’aquestes jornades, “Inclusió de farratge en la dieta del porc ecològic: benestar i qualitat del greix”, es va celebrar el passat 24 de juliol i va comptar amb 43 inscrits. La presentació de la jornada va anar a càrrec del Dr. Javier Álvarez i es va comptar amb les ponències de la Dra. Imma Argemí, ambdós del Departament de Ciència Animal de la UdL. En aquesta sessió es van presentar els resultats de l’activitat demostrativa “Inclusió de farratge en la dieta del porc ecològic: benestar i qualitat del greix”, finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020. Per tal de millorar el benestar animal i la qualitat de la carn de porc ecològic, es va plantejar avaluar els efectes de l’ensitjat en els resultats productius, la composició i contingut d’àcids grassos i antioxidants en el teixit adipós; a més d’avaluar els efectes d’olor sexual en mascles no castrats. En ella, es va posar en valor la necessitat d’oferir farratge de qualitat, a més del pinso, com a font de nutrients, per la millora del comportament exploratori dels porcs, i per la millora del contingut d'algunes vitamines i del perfil d'àcids grassos del producte. Així mateix, es va evidenciar la necessitat de seguir investigant les relacions entre la dieta i els compostos responsables de l'olor sexual del greix en porcs no castrats. [Vegeu el vídeo de la jornada]

La segona d’aquestes jornades, “Avantatges de la utilització de sensors en sitges de pinso”, es va celebrar recentment, el passat 18 de setembre, i va comptar amb 40 participants. La sessió va incloure les ponències de la Sra. Marta Calmet, gerent de MCSystems, de la Dra. Adela Pagès, del Departament d'Administració d'Empreses de la UdL, i del Dr. Lluís Miquel Plà, del Departament de Matemàtiques de la UdL. La darrera part de la sessió es va dedicar a compartir altres punts de vista en l'ús de sensors. En aquesta jornada es van mostrar les característiques d'un dels sensors per a sitges de pinso que hi ha al mercat, el Silomètric de l'empresa MCSystems i a continuació es van presentar els resultats de l'activitat demostrativa “Utilització de sensors per mesurar el consum de pinso i l’aigua en granges d’engreix de porcs”, finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020. Posteriorment, el Sr. Joan Potrony, veterinari de la Cooperativa d'Artesa, va aportar el seu punt de vista des de tres vessants: com a granger, com a veterinari i com a fàbrica/integradora. I finalment, el Dr. Daniel Babot, del Departament de Ciència Animal de la UdL, va presentar una visió dels diversos sensors que s’estan provant a la granja experimental de Torrelameu dins del Grup de Gestió Porcina. [Vegeu el vídeo de la jornada]

Els ajuts per a la realització de les activitats demostratives estan cofinançats en un 43% pel fons FEADER i en un 57% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.