Desembre 2021



La Universitat de Lleida, en serveis mínims fins el 6 de gener

Tancament UdL

La Universitat de Lleida (UdL) tanca de nou les seues portes al públic durant quinze dies aquest Nadal -del 24 de desembre al 6 de gener- per estalviar uns 68.500 euros (42.000€ en energia, 25.000€ en neteja i 1.500€ en comunicacions). Es tracta d'una quantitat una mica superior a la dels darrers tancaments en aquest període, segons el vicerector d'Infraestructures, Narciso Pastor, "per l'encariment del gas". En el cas de l'energia elèctrica, la contractació del servei a través del Consorci d'Universitats de Catalunya (CSUC) amb un preu tancat ha evitat la pujada de la factura, segons Pastor.

La UdL conserva el servei de seguretat les 24 hores en tots els campus, el manteniment de comunicacions informàtiques i telefòniques, i la recollida i distribució de correu i paqueteria durant els matins. Els dies festius totes les instal·lacions romandran tancades (25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener), així com el 24 i el 31 de desembre.

Consulteu la notícia



El Govern crea un nou fons de capital risc per impulsar la recerca i l'emprenedoria científica a Catalunya

FITA

El Govern ha autoritzat avui els departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats a promoure la creació i la participació de la Generalitat en un nou Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA). Es tracta d’un nou instrument de capital risc que, amb finançament publicoprivat, invertirà en projectes de desenvolupament tecnològic en les primeres etapes de creixement sorgits del sistema de coneixement català.

L’objectiu és triple: impulsar la recerca i l’emprenedoria científica com a motor de competitivitat del teixit econòmic del país; mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic per igualar-lo a la mitjana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37 %) i, finalment, contribuir a la millora de l’índex d’innovació de Catalunya, impulsant la transferència i la valorització de la recerca científica feta als centres de recerca i les universitats del país per tal que es transformi en tecnologia i innovació que millori la competitivitat de la indústria del país, en la línia de les conclusions del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

D’acord amb el text aprovat avui pel Govern, el nou fons comptarà amb una dotació estimada de 60 milions d’euros: fins a un màxim de 30 milions seran aportats pels departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats, al 50% cadascun, amb anualitats de 6 milions entre els anys 2022 i 2026; la resta es finançarà amb recursos procedents del sector privat. Els fons públics no podran superar el 49,9% de participació.

El destinataris seran startups en etapes inicials de desenvolupament, és a dir, en estadis de prellavor, llavor i posada en marxa dels diferents projectes. Els projectes podran recórrer al fons durant el període 2022 i 2026, i es calcula que els projectes es podran desenvolupar en un mínim de 10-12 anys. S’allargaria si fos necessari fins a la desinversió de la totalitat de la cartera. La finalitat és millorar la transferència de coneixement cap a les empreses, promoure iniciatives d’emprenedoria científica i contribuir a la millora de la competitivitat de les pimes.

Consulteu la notícia



Una idea de negoci de la UdL, premi Iberus-Exolum

Iberus-Exolum

Un projecte de la Universitat de Lleida (UdL) ha estat elegit com a millor idea de negoci en la 8a edició dels Premis Iberus-Exolum Emprèn, patrocinats per la companyia Exolum (antiga CLH). Alejandro Cerón, màster en Gestió esportiva per la UdL, proposa una alternativa al vestit de neoprè tradicional derivat del petroli substituint-lo per un vestit fet de cautxú natural amb certificació d'origen i sostenibilitat. Aquesta categoria -dotada amb 4.000 euros - pretén fomentar l'esperit emprenedor, afavorint la generació de noves empreses per part d'estudiantat i persones titulades de les universitats pertanyents a Campus Iberus.

En la categoria d'Empresa innovadora, el premi ha estat per a Jorge Terreu Serrano, de la Universitat de Saragossa. La seua empresa ha desenvolupat un mòbil per a persones majors o amb dificultats tecnològiques que funciona totalment sol, sense requerir cap interacció per part de l'usuari. Permet als familiars de l'usuari controlar les funcions del telèfon a través de la plataforma web de l'empresa a canvi d'una subscripció mensual.

La novetat enguany ha estat la substitució de l'antic guardó a la Millor difusió en línia pel premi a la millor solució dels reptes innovadors plantejats per l'empresa patrocinadora. Dotat amb 2.000 euros, ha estat per a Andoni Cid de la Universitat Pública de Navarra. Planteja la creació d'un petit electrodomèstic capaç de transformar l'oli vegetal usat en la cuina en sabó líquid estable de diferents tipus (detergent per a la roba, sabó de mans, etc).

En aquesta edició s'han presentat un total de 20 propostes que abasten sectors tan diferents com el científic, tecnològic, social i esportiu, entre altres. Els premis s'han lliurat durant un acte celebrat de manera presencial a Saragossa.

Consulteu la notícia



Investigadors de la UdL i Agrotecnio creen la spin-off IPM Advice SL per assessorar sobre el control de males herbes en cultius extensius

Spinoff

La prestació de serveis d'assessorament tècnic en control de males herbes a través del sistema de suport a la decisió IPMwise, la gestió d'assaigs tècnics i activitats de formació relacionades amb aquests àmbits és l'objecte de la spin off IPM Advice SL, que es va constituir davant notari aquesta setmana.

Impulsada pel grup de recerca de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL), estarà gestionada pels investigadors i socis José M. Montull (administrador), Andreu Taberner, i Jordi Recasens, i tindrà la seua seu social al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Aquesta empresa derivada està participada per la UdL i per Agrotecnio, al qual està adscrit el grup de recerca generador del projecte.

La finalitat d'IPM Advice SL és comercialitzar i mantenir en actiu el programari IPMWise, disponible en format WebApp, el prototip del qual va ser desenvolupat entre els anys 2016 i 2019 per la UdL, l'empresa danesa IPM Consulting, la firma alemanya ISIP i el Julius–KühnInstitut en el marc d'un projecte europeu.

"IPMWise facilita a la pagesia en el marc de la gestió integrada la presa de decisions en la gestió de les males herbes segons l'espècie, l'estat de desenvolupament i les condicions de tractament, per tal d'emprar la mínima quantitat possible de fitosanitaris", explica José María Montull.

La spin off, ara en fase inicial, ja té prop d'un centenar de possibles clients i empreses interessades. Els socis preveuen llençar en els propers mesos una nova actualització d’IPMWise amb nous cultius, així com incloure la possibilitat d’indicar la temperatura en el moment del tractament.

La Unitat de Valorització i Transferència (UViT) - Trampolí Tecnològic de la UdL ha donat suport i ha acompanyat el projecte durant tot el desenvolupament.

Consulteu la notícia



Celebrat el 'Taller pràctic de preparació de projectes de valorització de tecnologia i proves de concepte'

Taller

Avui dijous, 2 de desembre, s'ha celebrat en format presencial el 'Taller pràctic de preparació de projectes de valorització de tecnologia i proves de concepte' dirigit al personal docent i investigador de la Universitat de Lleida.

Aquesta acció formativa, organitzada per la Unitat de Valorització i Transferència (UViT)-Trampolí Tecnològic de la UdL, ha pretès donar una visió global de com redactar la memòria d'un projecte de valorització i ha volgut incidir en aspectes com: donar una idea clara als investigadors de què és un projecte de valorització de tecnologia i proves de concepte; com analitzar i expressar els riscos d'un projecte de recerca en fase precomercial en una memòria de sol·licitud d’un ajut de prova de concepte i vincular-los al TRL; com realitzar la planificació i la importància dels indicadors i els lliurables dins d'aquesta i com expressar-ho en una memòria; què s'entén per explotació comercial d'un projecte i els aspectes vinculats per tal de reflectir-ho en la memòria: necessitat de mercat, quota de mercat, cadena de valor, regulació, etc.

El curs ha anat a càrrec de Joan Solís Agea, consultor en desenvolupament de negoci i soci d’Arvor Global Management.

Aquesta acció formativa ha comptat amb una vintena d'inscrits entre els quals figuren professors, investigadors i doctorands de la universitat.