Maig 2021Una idea de negoci de la UdL, premi Iberus-CLH a la millor difusió en línia

Premi Iberus

Una idea de negoci de dos titulats per la Universitat de Lleida (UdL) ha guanyat el premi a la millor difusió en línia dels guardons Emprèn Iberus-CLH, dotat amb 1.000 euros. El projecte ZERON, que proposa fer vestits de neoprè d'origen vegetal, s'ha imposat entre els 8 finalistes dels premis Idea de negoci i Empresa innovadora en una votació popular. La idea presentada per Alejandro Martínez Cerón i Álvaro González Ferrero, tots dos Màster en Gestió Esportiva per la UdL, ha aconseguit 3.244 visualitzacions i 1.215 vots, gairebé el doble que el segon classificat, DIVE MEDICAL, amb 732 vots. Tercer ha estat ASPHALT OPTICS, amb 115.

Un cop celebrada la gala final dels premis Iberus-CLH, que han arribat a la setena edició, Campus Iberus va penjar a la seua web el vídeo de les presentacions de tots els projectes, tant de la categoria Idea de negoci com Empresa innovadora. El públic ha pogut veure-les i elegir les que li agradaven més. Després, un jurat de campus Iberus ha valorat l'estratègia comunicativa i les accions realitzades en aquest àmbit de les tres propostes més votades. "La capacitat de donar difusió a un projecte i que es torni viral a les xarxes és fonamental avui dia per al seu èxit", destaquen des de l'organització.

El projecte ZERON té com a objectiu el disseny, la fabricació i la comercialització de vestits sostenibles per a barranquisme utilitzant matèries primeres d'origen natural, reciclades i/o reciclables, eliminant íntegrament el neoprè (cautxú sintètic). També aposta per l’economia circular per promoure el consum responsable. El projecte ja va guanyar la 4a edició del Concurs Idea UdL.

Consulteu la notíciaAjuts Nuclis R+D d'Economia Circular en l'àmbit dels residus

Nuclis R+D

Els Nuclis d’R+D empresarial d'ACCIÓ són un ajut a fons perdut destinat a finançar nous productes o serveis tecnològics d’alt risc que responguin a les necessitats del mercat. Amb aquesta subvenció es vol donar suport al desenvolupament de Projectes de recerca i desenvolupament (R+D) que han de contribuir a l'increment d'inversió en R+D a Catalunya en economia circular en l’àmbit dels residus.

Aquesta convocatòria té dues categories:
a) Projectes de R+D on el producte/servei/tecnologia podrà ser utilitzat dins del procés productiu del propi sol·licitant.
b) Projectes de R+D on el producte/servei/tecnologia dissenyat és per implantar a un tercer.

Podran ser beneficiaris les empreses amb experiència i capacitat (infraestructura i econòmica) per fer internament l’R+D a Catalunya, i que com a mínim tinguin 4 anys de vida a data de la sol·licitud de l’ajut.

La convocatòria estarà oberta fins al 30 de juny de 2021.

Consulteu la fitxa informativa / Consulteu més informacióEl Ministeri de Ciència i Innovació llança la nova convocatòria NEOTEC

NEOTEC 2021

El Ministeri de Ciència i Innovació ha llançat, a través del CDTI, la nova convocatòria 2021 del Programa NEOTEC, amb un pressupost de 36,5 milions d'euros en subvencions. Aquesta convocatòria, que compta amb 11,5 milions més que en 2020, finança projectes empresarials de petites empreses innovadores (empreses de base tecnològica, EBTs) que requereixin l'ús de tecnologies o coneixements desenvolupats a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci estigui basada en el desenvolupament de tecnologia pròpia i en el domini intensiu del coneixement científic i tecnològic.

Aquesta nova convocatòria compta amb el reforç del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat amb els fons NextGenerationEU del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea, la qual cosa permet un major pressupost disponible en relació al de la convocatòria anterior i més capacitat per a poder donar suport a un nombre major de projectes, prevalent aquells projectes-empreses la proposta de les quals inclogui la contractació de doctors per a millorar les seves capacitats d'absorció i generació de coneixement.

El termini per a la presentació de sol·licituds finalitzarà el 8 de juliol de 2021 a les dotze hores del migdia, hora peninsular.

Consulteu més informacióCosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l'adob de pells

INNOTEC

El pèl sobrant en el procés d'adobatge de pells pot ser utilitzat com a matèria primera en la fabricació de cosmètics i fertilitzants. Així ho demostra una investigació del grup de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL A3 Leather Innovation Center, centrada en l'aprofitament d'un residu problemàtic per a la indústria adobera com és el pèl, explica la directora del grup, Anna Barcardit.

La recerca s'emmarca en el projecte BioQuer, finançat amb 156.000 euros pel programa INNOTEC-ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu redissenyar el procés de pellam (eliminació del pèl) des de l'òptica de l'economia circular. La investigació duta a terme ha modificat el procés de pellam per fer-lo més sostenible, tot separant el pèl de la pell amb menys productes químics i sense generar pudors.

L'aprofitament del residu s'ha fet a partir de l'extracció de la seua proteïna per poder-ne obtenir productes queratínics que suposin un valor afegit per altres indústries, com ara la cosmètica i la farmacèutica. Aquesta proteïna es converteix així en matèria primera per elaborar, per exemple, cremes facials i capil·lars, fertilitzants per a plantes i fins i tot es pot utilitzar com a complement en els pinsos per alimentació animal.

"A diferència de les carnasses, el pèl era un residu poc estudiat i amb aquest projecte s'ha pogut demostrar que té unes propietats adequades pel que fa a seguretat del producte, ja que no conté elements tòxics", afirma la professora de l'Escola Politècnica Superior. "Gràcies als resultats obtinguts es millorarà la gestió de residus sòlids de la indústria de la pell, com ara el pèl, reconduint la reutilització del seu contingut queratínic cap a tercers sectors i generant noves línies de negoci", afegeix.

L'equip investigador de l'A3 Leather Innovation Center ha treballat tot el procés a la planta pilot d’adoberia del Campus Universitari Igualada-UdL, des del pellam fins a l'obtenció del subproducte, amb la col·laboració de l'empresa adobera Compañía Arrendataria Industrial Igualadina. Diverses empreses del sector cosmètic i de fertilitzants ja s'han interessat en el producte i s’espera que es pugui comercialitzar en breu.

En els darrers anys, "la indústria del cuir està centrant esforços per convertir-se en un sector més sostenible, posant en marxa línies d'investigació de nous processos, tecnologies i productes que puguin donar solució a les problemàtiques ambientals actuals i resposta a les exigències del mercat pel que fa a la qualitat i a la innovació", conclou la investigadora.

Consulteu la notíciaPitch Training Program: aprèn a destacar davant inversors

Pitch Training Program

Davant l'èxit de la primer edició, torna el Pitch Training Program, el programa de Biocat que ajuda els emprenedors a millorar el seu pitch i la seva performance davant de possibles clients i d’inversors.

Dos reconeguts experts amb sòlida experiència en el sector salut donaran assessorament/coaching a cada projecte/startup, de manera personalitzada. I com a novetat d'enguany, els participants tindran l'oportunitat de posar en pràctica el seu pitch en directe davant un panell d'experts.

El Pitch Training Program s’adreça a projectes i startups que necessiten millorar la seva presentació davant d’inversors, corporate ventures i scouters del sector de les ciències de la vida i la salut, tant en el fons (el contingut) com en la forma (la presentació).

El programa consta de:

* 2 sessions formatives presencials personalitzades per a cada projecte/startup, de 2h i 1h respectivament, en dues setmanes diferents, per poder incorporar el feedback dels mentors entre cada sessió.

* 1 sessió conjunta en format virtual on els alumnes posaran en pràctica el seu pitch davant un panell de 3 experts (entre els quals hi haurà un inversor).

Durant tot el curs els participants rebran feedback conjunt sobre la seva idea de negoci, missatges clau, storytelling i diapositives, així com sobre la seva performance.

Les places són limitades i s'assignaran per ordre d'inscripció. Les inscripcions estaran obertes fins que s'acabin les places.

Consulteu més informacióCRAASH Barcelona

CRAASH Barcelona

CRAASH Barcelona és un programa d'acceleració de Biocat que ajuda a equips de recerca i startups amb seu a Catalunya a llançar innovacions d’èxit en dispositius, diagnòstic i salut digital per millorar la salut i l’atenció al pacient. Els equips traslladen la investigació al mercat mitjançant la mentoria d’experts de CIMIT (Boston), l’accelerador de la salut amb més experiència del món.

A Catalunya hi ha molts programes d'acceleració, però només amb CRAASH Barcelona tindràs com a mentors els experts del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més prestigi del món, que ha impulsat més de 1.000 projectes en 20 anys.

Aquest programa es dirigeix a equips multidisciplinaris de 3 persones que tinguin projectes amb un TRL 3-6 (prova de concepte / assajos clínics inicials), sorgits de centres i institucions de recerca, universitats o creats per startups establertes (o amb vincle) a la BioRegió, de l'àmbit dels dispositiu mèdics, diagnòstic o digital health.

El termini per a inscriure's al programa finalitza el 15 de juny de 2021.

Consulteu més informacióSmartCatalonia Challenge

SmartCatalonia Challenge

SmartCatalonia Challenge és una competició d'innovació oberta promoguda per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu involucrar el teixit TIC català, per a plantejar i desenvolupar solucions tecnològiques als reptes territorials. El projecte d'enguany es desplega en diferents àmbits relacionats amb la gestió de l'entorn natural.

Els reptes d'aquest concurs són els següents:

R1. Millora del seguiment de la fauna salvatge
R2. Sistemes automatitzats de foragitament de depredadors per la ramaderia extensiva
R3. Control d'accessos a espais naturals
R4. Tecnologies per al control i captura d'ungulats

Els premis per les empreses guanyadores participants són:

- 15.000€ pel guanyador + realització d'una prova pilot amb el Cos d'Agents Rurals + presentar la proposta a l'SmartCity Expo World Congress 2021
- 3.000€ + presentar la proposta al SCEWC 2021
- 2.000€ + presentar la proposta al SCEWC 2021

El termini per a inscriure's en el concurs finalitza el 31 de maig de 2021.

Consulteu més informació