61 empreses catalanes inverteixen més de 14 milions d'euros en R+D a través d'ACCIÓ


ACCIO

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, ha destinat 5 milions d’euros provinents del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 per impulsar projectes d’R+D empresarial propers al mercat i amb un fort impacte en la indústria. A través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ, aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 14,7 milions d’euros per part d’empreses catalanes.

Aquest any se n’han beneficiat 53 projectes d’empreses catalanes, que durant 2 anys obtindran productes i processos nous o millorats tecnològicament alineats amb l’estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT. Aquests projectes es duran a terme de manera individual o mitjançant consorcis empresarials amb presència de centres tecnològics i de recerca.

El programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ es va posar en marxa el 2007. Fins ara s’han destinat 75 milions d’euros per impulsar 269 projectes d’R+D, que han mobilitzat una inversió superior als 252 milions d’euros. Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, “són ajuts que impacten directament en la indústria: són una via d’entrada d’innovació que es tradueixen directament en millora de competitivitat del teixit empresarial català”. La convocatòria d’enguany d’aquest programa ha posat de manifest, per Betriu, “l’aposta decidida per la innovació de l’empresa catalana, ja que ha estat l’any en què s’han registrat més sol·licituds noves i que la nota de tall per accedir-hi ha estat més elevada”.

Pel que fa als sectors, destaquen el 31% de projectes de l’àmbit de les indústries de la salut, el 23% de la química, l’energia i els recursos i el 16% dels sistemes industrials. Dues de cada tres empreses beneficiaries són pimes.

Dels 53 projectes aprovats, 4 són fruit dels nous programes bilaterals que manté Catalunya amb Xile i Alemanya, i que s'afegeixen al ja existent amb Israel des del 2012. En aquests casos, els ajuts s'atorguen a través d’ACCIÓ i de les agències CORFO (Xile), AiF Projekt GmbH (Alemanya) i CSO-MATIMOP (Israel). Són projectes que es duen a terme de manera conjunta entre empreses catalanes i alemanyes, xilenes o israelianes mitjançant acords impulsats pel Programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ per donar suport a la cooperació tecnològica internacional que es desenvolupen des de les Oficines de Comerç i d’Inversions de la Generalitat al món.

Consulteu la notícia.